Патриарх Неофит благослови българите за Великден

В полунощ Негово Светейшество Българският патриарх Неофит прочете евангелското четиво, което разказва за дивното и славно Христово възкресение, и възвести с поздрава: "Христос Воскресе" Пасхата Господня.

След това започна Златоустовата св. литургия, която приключи в ранните часове на Възкресение Христово. В утрешния ден патриарх Неофит ще възглави празничната пасхална вечерня в катедралния храм "Св. Неделя".

Преди това от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм с литийно шествие беше донесен Благодатният огън, който за 15-а поредна година беше пренесен от Божи гроб в Йерусалим от българска църковно-държавна делегация.

По традиция патриархът дава от своята свещ да си запали неговата най-знатният човек в държавата. Снощи това бе президента Румен Радев.

Точно в полунощ Светейшият патриарх поздрави с "Христос воскресе" изпълнилия площада пред храма многоброен богомолен народ, прозвучаха евангелието и тропарът за Възкресение, и радостните възгласи: "Христос воскресе - Во истину воскресе!", съпроводени от тържествения звън на камбаните на катедралата "Св. Александър Невски".

След това патриарх Неофит оправи своето Пасхално приветствие към българския народ. "В този ден на тържеството на живота, радостта ни е пълна и от нищо немопрачена, защото днес Божието обещание и древните пророчества се сбъдват. Днес ние ликуваме отново и заедно с цялата Света църква и цялото творение пеем победната песен: Христос възкръсна от мъртвите", каза българският патриарх.

На празничното богослужение за Възкресение Христово присъстваха президентът Румен Радев, Симен Сакскобургготски и съпругата му Маргарита, директорът на Дирекцията за вероизповеданията Емил Велинов, както и много вярващи, изпълнили патриаршеската катедрала и извън нея.

Дир.бг

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини