14 °C

Седмица на земята в "Паисий"

Денят на Земята - 22 април - е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард жители на планетата. Обединяват се хора от различни прослойки – политици, държавници, различни организации, студенти, ученици и др., като се реализират различни дейности, с които да се подпомогне опазването на животинския и растителен свят на земното кълбо.  

Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е чиста и съхранена околна среда. 

Паисиевци от гимназиален образователен етап разгледаха различни теми и проблеми: за слънчевите панели, енергията на вятъра и на водата, на приливите, отливите и геотермалната енергия, за екологичните проблеми на планетата. Заедно те разкриха предимствата на възобновяемите енергийни източници, опазването на околната среда и проблемите, които се решават с използването им. Учениците презентираха три различни металургични производства на мед, цинк и олово, като акцентът във всяка една ученическа разработка бе опазването на околната среда. 

Седмокласниците в училището представяха свои проекти по физика на тема: Планетите от слънчевата система, а с часове по химия отбелязаха юбилейната 2019 година за създаването на периодичния закон и периодичната система. С интересна ролева игра учениците от VII В клас, пресъздадоха подреждането на първите 20 химични елемента от нея пред свои съученици от VII Д клас. Докато научаваха факти за химичните елементи, седмокласниците съчетаваха интересното със забавното. 

Аранжирането на цветя бе участието на шестокласниците в инициативите, посветени на земята. Чрез екипна отборна игра, с очарование и финес момичетата от VI-те класове пресътвориха красотата на цветята в разнообразни декорации и букети.

В същото време учениците от начален и прогимназиален образователен етап участваха в почистване, организирано от Община Кърджали традиционно за 18 път в периода 04.04 – 22.04.2019 г. по повод Деня на Земята. I - IV клас почистваха класните си стаи във време, избрано от тях, V - VII клас бяха разпределени по райони. В организираните разнообразни прояви от община Кърджали паисиевци се включиха с изработени плакати за планетата Земя и участваха в аранжирането на цветя под наслов: Празник на цветята . Инициативата няма състезателен характер, стилът е свободен. 

Посланието, под което премина седмицата, посветена на Земята тази година в СУ "Отец Паисий бе: Планетата ни има нужда от нас – да я пазим и обичаме, защото и ние имаме нужда от нея. Нека я съхраним чиста и зелена!

Споделяме Ви програмата, изготвена и организирана от МО "Природни науки" и моменти от изминалата седмица, запечатани в снимки.

Това съобщиха от ръководството на училището.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини