Мъск анонсира суперкомпютър, автопилот от пето ниво и роботизирани таксита

Късно вечерта на 22 април в офиса на Tesla в Пало Алто, окръг Санта Клара, Калифорния, се състоя специалното мероприятие за инвеститори Tesla Investor Autonomy Day. Компанията анонсира своя автомобилен суперкомпютър, за който Илон Мъск каза, че в него се използва най-добрият чип в целия свят. Tesla анонсира и своя пълноценен автопилот и фирмената си онлайн услуга за роботизирани таксита Tesla Network. Компанията направи и редица други важни изявления. 

Tesla представи своя собствена система върху чипа, предназначена за суперкомпютъра Full Self-Driving (FSD), който досега бе известен под името Autopilot Hardware 3.0. Чипът е поставен в стандартен BGA корпус с габаритни размери 37,5 х 37,5 мм и има 2116 извода във вид на малки контактни площадки със сферична форма. Новата CMOS SoC се произвежда чрез 14 нанометров технологичен FinFET процес в заводите на Samsung в Остин, Тексас.

Чипът е с площ 260 мм², има 6 милиарда транзистора и 250 милиона междинни съединения. На една и съща обща подложка са поставени невронен модул, включващ два блока със 72 изчислителни TOPS ядра, предназначени за алгоритмите с машинно обучение и елементи на изкуствен интелект. На изображенията по-горе се вижда, че невронният модул заема най-много място в чипа. На същата подложка са поставени стандартен процесор с 12 Cortex-A72 ядра, работещи с тактова честота 2,2 GHz, както и интегриран графичен ускорител с работна честота 1,0 GHz и производителност 600 GFLOPS (поддържат се FP32 и FP64 изчисленията). И още, на подложката са налични и два отделни хардуерни криптиращи модула за осигуряване на безопасността, единия от които се използва за проверка достоверността на изпълнявания програмен код, подписан с криптографски ключ на Tesla.

На печатната платка на новия бордови компютър Tesla FSD са поставени два от тези супер чипове, които нямат маркетингово име, а само номенклатурен номер. Вторият чип е дублиращ и се задейства, ако бъде регистрирано каквото и да било прекъсване в работата на основния. Илън Мъск заяви, че вероятността за пълен системен отказ на тази система е по-ниска от вероятността за сърдечен пристъп на водача. Или с други думи, по-вероятно е шофьорът да получи инфаркт, отколкото да откаже автопилотът на Tesla.

Новият бордови компютър Full Self-Driving (FSD) ще замени сегашното поколение HW 2.5, базирано на чипа NVIDIA Drive PX 2. Според Tesla, специализираният двоен невронен модул осигурява 21 пъти по-висока от неговия предшественик производителност и скорост на изпълнение на алгоритмите за машинно обучение. При това, новата SoC е с 20% по-евтина и осезателно по-икономична – 52 W срещу 72 W при чипа на NVIDIA.

По време на презентацията Илън Мъск заяви, че специалистите на Tesla вече работят върху автомобилен процесор от още по-ново поколение, който ще бъде три пъти по-мощен от представения сега чип.

Новият компютър е един от компонентите на хардуерната платформа Autopilot. Да напомним, че хардуерът на целия комплекс Autopilot включва още осем камери, осигуряващи 360 градусово панорамно виждане, 12 ултразвукови сензора за изчисляване на разстоянията до всевъзможните препятствия и радар, инсталиран в предната част на автомобила. Още от 2016 година всички електромобили на Tesla, включително масовата версия Model 3, са оборудвани с тези компоненти. По време на презентацията Мъск каза, че лидарите (лазерните 3D скенери), използвани в редица други самоуправляеми автомобили, са скъп и ненужен за автономните машини компонент. Генералният директор на Tesla заяви, че лидарът е нещо като скъп апандисит и съвсем скоро всички ще осъзнаят това.

Всички нови електромобили на Tesla са оборудвани с бордовия компютър FSD: в старшите модели Model S и Model X той започна да се инсталира след 20 март, а в младшия Model 3 – от 12-ти април тази година. Бордовите компютри на вече продадените електромобили, поръчали опцията Full Self-Driving, старият бордови компютър безплатно ще бъде заменен с новия FSD в рамките на следващите два-три месеца.

Днес опцията Full Self-Driving струва $5000, когато е избрана при оформяне на поръчката и $7000 за нейното по-късно добавяне, след като електромобилът е бил закупен.

Новият бордови компютър FSD значително разширява възможностите на автопилота на Tesla. Той вече ще може да предложи опцията за изцяло самостоятелно движение. Засега електромобилите на Tesla могат самостоятелно да се придвижват само по магистралите, разбира се, под надзора на водача. Но в края на тази година се очаква обновяване на фърмуера, с което ще се добави разпознаване светлинните сигнали на светофара и пътната маркировка в градовете. Този път Мъск просто добави, че автопилотът постоянно и много бързо се учи на базата на реалните данни за автоматизираното придвижване, които се събират от всички автомобили на Tesla в един общ център.

Към днешен ден електромобилите на Tesla са пропътували над 70 милиарда километра по целия свят. Именно този огромен масив от данни, събран по време на тяхното пътуване, се използва за трениране на невронните мрежи, осигуряващи работата на автопилота. Илън Мъск отбеляза, че сега компанията просто изчаква необходимото разрешение на регулаторните органи, след което всички автомобили с Full Self-Driving едновременно ще се научат самостоятелно да се придвижват по градските улици. Засега става дума само за САЩ.

През 2016 година Илън Мъск представи втората част от плана си за развитието на Tesla. Идеята бе, създаването на всеобща мрежа за съвместно използване на електромобилите. Тоест, ако някой пожелае, може да даде електрическия си автомобил за съвместно ползване, например като такси, докато е на работа или си почива. По този начин притежателите на електромобили могат да получава немалък допълнителен доход. И ето че днес в рамките на Tesla Investor Autonomy Day компанията анонсира своята онлайн услуга за роботизирани таксита Tesla Network. Точно както бе първоначално замислено, услугата дава възможност на притежателите на електромобили да ги дават под наем на други водачи, докато самите собственици не ги използват. Компанията заяви, че ще представи специално мобилно приложение за Tesla Network, а услугата ще бъде стартирана през 2020 година в няколко региона на САЩ.

В рамките на тази онлайн услуга, притежателите на електромобили Tesla могат да настройват времето, когато автомобилът може да се използва от други, както и да ограничава кръга на лицата, на които е разрешено да използват електромобила – например, членовете на семейството, приятели и други. Освен това Tesla предвижда създаването на собствен парк от роботизирани таксита.

Да напомним, че разширената версия на Full Self-Driving включва самостоятелното паркиране на електромобила и неговото повикване от собственика (функциите Autopark и Summon), възможността Navigate on Autopilot за подбиране на оптимален маршрут в реално време и функцията Autosteer Stop Light Warning, която дава възможност на електромобила да реагира на светналите стопове на предното превозно средство.

По време на голямата презентация, Мъск обяви, че цената на пътуването с роботизиран електромобил Tesla с автопилота от пето ниво е $0,18 на една миля. За сравнение, цената на пътуването при други подобни услуги за автомобили под наем е около $2-$3 на миля. Според Tesla, ако дават електромобилите си за съвместно ползване, техните притежатели могат да печелят по около $30 000 на година. Tesla възнамерява да получава по 25% от този доход.

Неотдавна Мъск каза, че купето и окачването на Tesla Model 3 са създадени с голям запас по издръжливост - от нивото на тежкотоварен международен автомобил, и колата може да измине един милион мили (около милион и половина километра) без съществени повреди. По време на презентацията ръководителят на Tesla обеща, че съвсем скоро неговата автомобилна компания ще започне да произвежда електромобили, които гарантирано могат да изминат над милион и половина километра с минимални разходи за обслужване.

Що се отнася до батериите, в електромобила Tesla Model 3 се използват акумулаторни блокове, които издържат 1500 цикъла на зареждане и разреждане, което в зависимост от пътищата и шофирането означава максимален пробег от 480 000 до 800 000 километра, което е впечатляващ показател. Освен това, предлага се замяната само на отделен, например най-износения модул на акумулаторен блок при цена от 5 до 7 хиляди долара. Тоест, клиентите могат да заменят отделните модули, вместо да закупуват целия акумулаторен блок. Мъск не съобщи колко точно струва самият акумулаторен блок, но наскоро изтече информация, че той определя половината от цената на електрическия автомобил.

Източник: kaldata.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини