Пожарът в Нотр Дам е потушен, възстановяването ще отнеме години (видео)

Първият сигнал за пожара е подаден на 15 април около 6:30 часа местно време. Огънят бързо погълнал дървените конструкции, буквално за час и половина почти целият покрив и стрелата изгоряха и се срутиха близо до катедралата.

Беше невъзможно да се гаси сградата от хеликоптери - това можеше да доведе до нейното разрушаване. Пожарникарите успяват да овладеят огъня след около осем часа, след това пламъците са потушени и започват да охлаждат конструкцията.

По време на инцидента бяха ранени общо трима души: двама полицаи и един пожарникар.

Първоначално пожарникарите се опасяват, че не могат да направят нищо - огънят бил толкова силен. Все пак те успяват да запазят кулите на Нотр Дам и основната конструкция, но щетите са огромни. Сега е необходимо да се установи доколко останалата структура е стабилна. Както отбеляза министърът на културата на Франция Франк Рийстер, "основната конструкция е спасена, но ситуацията е изключително нестабилна."

Възможната причина за пожара може да е реставрацията на сградата, в рамките на която са построени скелета на височина около 100 метра. Точната причина не е установена. Парижката прокуратура започна разследване.

По предварителни данни по време на пожара е нямало строители.

Пожарникарите спасиха част от мощите от горяща сграда
Те успяха да направят някои от произведенията на изкуството, но после бяха принудени да напуснат горящата сграда.

Тръненият венец и туниката на Сент Луи са спасени - две изключително важни реликви за християните.

Някои картини също са били изнесени. Всички запазени произведения на изкуството са били транспортирани до кмета на Париж, а в Лувъра са планирани художествени ценности.

Към момента обаче няма данни за много произведения на изкуството. Съобщава се, че тези, които са били в ризницата, не са повредени, но все още не е известно състоянието на изложените в общата зала. В катедралата имаше и големи картини, които не можеха да бъдат изнесени бързо, те също са били окачени в арките на кораба, близо до мястото за хора и в галерията.

Част от венеца на Христос и мощите на св. Дионисий и св. Женевьева, които са били държани в срутена кула, се считат за изгубени. Състоянието на трите стъклописи, създадени през 13 век, е неизвестно. Експертите посочват, че те биха могли да бъдат повредени от температурата (оловото, което ги държеше заедно може да се стопи) и поради срива. Състоянието на трите органа, камбаната, скулптурите също предизвиква безпокойство.

Le Figaro пише, че по чудо са спасени16 медни статуи от 1860 г., които украсявали кулата на Нотр Дам. Бяха изнесени за реставрация само няколко дни преди опустошителния пожар. Статуите с височина три метра беше планирано да бъдат върнати през 2022 година.

Френският президент Емануел Макрон обеща, че Нотр Дам де Пари ще бъде възстановена.
"Ще възстановим катедралата. Всички заедно Утре ще започне набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници", заяви снощи президентът на Франция Емануел Макрон. Той нарече инцидента "ужасна драма", благодари на пожарникарите за работата и обеща да привлече "най-добрите таланти на нашето време" за възстановяването.

Фамилията френските бизнесмени Пино вече обеща да отпусне 100 млн. евро за реконструкцията на катедралата.

Френската дърводобивна компания Charlois вече предложи на правителството да достави най-доброто дърво за реконструкцията на катедралата.

Реконструкцията ще отнеме години
Няма точна оценка на размера на щетите, но всички експерти са съгласни, че няма да бъде възможно бързо възстановяване на Нотр Дам. Най-краткият срок - пет години, бе назован от професора по архитектура в римския университет Сапиенца Орасио Кампо.

Представителят на попечителите, отговорни за възстановяването на катедралата, Мишел Пико каза, че възстановяването ще отнеме поне 10 години. Но много от експертите смятат, че то може да отнеме повече от едно десетилетие.

Катедралата е една от най-посещаваните атракции в Европа.
Нотр Дам де Пари посреща годишно около 14 милиона туристи - почти 30 хиляди души на ден. Освен това за година тук има най-малко две хиляди служби.

Нотр Дам де Пари е символ на не само френската столица, но и на цяла Франция. Строена е в продължение на два века - от XII до XIV, от няколко архитекти, включително Жан де Шел и Пиер дьо Монтре. Впоследствие храмът е многократно реконструиран, разширяван и преустройван.

Facebook коментари

Коментари в сайта (3)

  • 1
    Mi
    mich
    2 -2
    13:28, 16 апр 2019
    Дреме ми на кypa.
  • 2
    ИН
    И на мен
    2 -1
    17:11, 16 апр 2019
    И на мен. Господ ги наказа заради пакета Макрон.
  • 3
    Л-
    л-т николов от с Г извор
    1 0
    09:50, 17 апр 2019
    Пожарникарите видяли голям зор Ами да бяха извикали нашият пожарникар той щеше да спаси църквата блестящо Възтановяването щяло да отнеме години казал Макарон Защо ще си играят просто я дават на мюсюлманите и за една година те ще издигнат най голямата джамия в света
Последни новини