Разбиха бандата "Америка" внасяла в Сърбия дрога от България

Петима членове на една от най-големите престъпни групи, които се занимават с наркотрафик, са задържани в Сърбия. Бандата, известна с името "Америка", е внасяла дрога от България в Сърбия.

Лидерът й е смятан за наследник на легендарния Сретен Йосич, съобщава белградското издание Blic.

Престъпният клан е държал канал за трафик на кокаин и хероин в Сърбия, България и Австрия. Сърбите са действали на територията на България.

Сред арестуваните е Веселин Меда Райчевич, брат на известния сръбски бандит Воислав Райчевич, познат още и като Воя Американеца. Той е основателят на престъпната група, която впоследствие е поета от брат му.

Именно Воислав Райчевич е сочен за наследник на Йосич - Йоца Амстердам, който преди години беше зрелищно арестуван в София, където живееше под чужда самоличност. Твърди се, че "американците" си сътрудничат непрекъснато със сръбските и черногорските служби. В миналото отрядът на "Америка" е наричан още "Отрядът на смъртта". В началото ядрото клана е наброявало 15 души - професионални убийци, към които обаче са се присъединили още около 30 души, пише още Blic, цитиран от "24 часа".

Според оперативна информация Райчевич е организатор, а в някои случаи и пряк изпълнител на някои от най-знаковите убийства в Белград. След ликвидирането му в йерархията навлиза брат му Веселин Меда Райчевич, който поема управлението на групировката.

По данни на полицията той е поръчал също знакови убийства, сред които и това на високопоставения полицейски служител Радован Радован Стоичич Баджа, който бе ликвидиран през април 1997 година. Освен Баджа, негови жертви са бандитите Юсуф - Юс Булич, Петър Вуйчич и Ненад Расканин, както и полковникът от полицията Милорад Влахович Влажа, съветник в МУП на Сърбия.

В началото на 2000 година кланът се фокусира върху бизнеса с контрабанда на кокаин. Тази дейност се конкурира от Майк Милета Милянич, който е осъден за контрабанда на кокаин и излежава присъда в Гърция, а днес живее свободно в Ню Йорк.

Друг от изтъкнатите членове на групата е Зоран Яксич, който бе осъден на 20 години затвор в Перу заради контрабанда на кокаин, корупция и ръководене на местни престъпни групировки. По данни на полицията в Сърбия, престъпният клан е поддържал стабилни връзки с българските групировки от миналото и навремето е работил с братята Васил и Георги Илиеви.

Междувременно преди два дни анонимен източник на сръбския вестник "Курир" съобщи, серия от убийства в ЮАР в последно време се дължи на избухнала война между сръбски и български бандити за неособено голямо количество наркотик.

"Убиват сърби за 20 кила кокаин: Българи ликвидират наши граждани заради открадната дрога! Историята на кървавата война в ЮАР!", написа вестникът.

Поредната жертва бил Иван Джорджевич, по прякор Жуча, разстрелян в засада миналия вторник в Йоханесбург. Убийствата започнали след като негов доверен човек откраднал от българските мафиоти там пратка с дрога.

Жуча е считан за един от босовете на сръбската мафия в африканската държава. Източникът на "Курир" твърди, че кървавата баня, която струва досега живота на петима сърби, а шести по чудо оцеля при опит за убийство, започва след като доверен човек на Джорджевич откраднал кокаин от българите.

"Полицията смята, че това е мотивът. Това, както и предишните извършени много професионално убийства, са част от разчистването на сметки в търговията с дрога", казва още източникът.

Източник: dir.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Случаен виц

Последни новини