Турция обеща информация за обжалването на глобите

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков се срещна днес с посланика на Република Турция у нас д-р Хасан Улусой. Разговорите са по покана на министър Желязков и са във връзка със създалата се ситуация по забавяне на преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница, съобщават от Министерството.

Посланик Улусой е информирал министър Росен Желязков, че считано от 11 април 2019 г., на граничните контролно-пропускателните пунктове в Турция, в това число и тези с България, функционира интегрирана система за управление и събиране на такси и глоби, свързани с използването на пътната инфраструктура на турската държава (тол система).

От 11 април  неплатени тол такси и глоби за електроннозасечени пътни нарушения се установяват и събират на излизане от  Турция. Информация относно нововъведената система е дадена от генералното ни консулство в Одрин и разпространена от Министерството на външните работи (https://www.facebook.com/pg/MFABulgaria/posts/?ref=page_internal).

Турският посланик е уведоми още, че размерът на незаплатени тол такси или наложени глоби може да се оспорва по съответния ред, но съгласно турското законодателство първо е необходимо да се заплати определеният размер, след което същият подлежи на обжалване.

Хасан Улусой категорично отрича пътни превозни средства да са задържани преднамерено и е заявил, че само и единствено незаплащането на определените глоби и такси не позволява преминаване на границата. В близките дни турската държава ще предостави подробна информация за реда за налагане и обжалване на таксите и глобите.

Министър  Желязков е подчертал, че отношенията между България и Турция се развиват на добросъседска основа и ще продължи интензивното сътрудничество в областта на двустранните и многостранните транспортни операции. Желязков е заявил, че е важно действията на турската гранична администрация да бъдат разбрани правилно като нашето очакване е правоприлагането да бъде обективно, еднакво за всички и да не създава допълнителни административни затруднения. Посланикът Хасан Улусой е уверил, че нововъдената система за заплащане важи за всички – както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Република Турция

Haskovo.net

Източник: Haskovo.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини