Училищни директори искат ясни правила за достъп до обществена информация

Директори на учебни заведения в Пазарджик настояват за промяна на Закона за достъп до обществена информация, предаде БНР.

Според тях е необходимо да се определи точен регламент при искането и подаването на информация. Причината е, че в момента частни лица злоупотребявали. По този повод те вече са инициирали подписка, която се подкрепя от Съюза на работодателите в системата на народната просвета.

Те обясняват, че искането на информация обикновено става по имейл в почивните дни. Става въпрос за писма от частни лица без изходящ номер, подпис и печат. Директорите посочват, че най-често исканата информация е безобидна, но ако не бъде дадена в срок, следват съдебни дела.

До момента съдебни искове са предявени към над 150 директори на учебни заведения.

"Лошото е, че съдилищата прекратяват производството, но оттам насетне този, който е завел делото, предявява искове за съдебни разноски, за адвокатски хонорар, като минималната сума е 500 лева. Говори се за суми от порядъка на 3000 лева, което вече наистина може да ощети сериозно училищния бюджет", негодуват директорите.

Те посочват, че такива подписки ще се организират не само в Пазарджик, но и в останалите градове в страната. Целта е "да се намери начин законът за достъп до обществената информация да играе своята позитивна роля, а не да бъде използван за нечисти цели".

Източник: БНР

Видеа по темата

Коментари в сайта

Последни новини