25 °C

Откриха нов вид древни джуджета, различен от хобитите на Флорес

Археолозите идентифицираха нов човешки вид в нашето родословно дърво.

Това откритие започва с древни останки от крак. През 2007 г. в пещерата Калао на филипинския остров Лусон е открита кост от крак, наречена трета метатарзална кост.

Най-старите известни останки на Homo sapiens, намерени наблизо на остров Палаван, датират от преди 30 000 до 40 000 години. Но този тайнствен крак е по-стар и е датиран преди 67 000 години.

"Това е най-ранният хоминин, който е намиран някога във Филипините," каза археологът Флоран Детроа от френския Национален исторически музей.

Сега международен екип откри дванайсет други останки на древни хора в същия слой скала, където бе намерена костта от крак. Останките са повече кости на краката, кости на ръцете, частична бедрена кост и зъби, за които се смята, че принадлежат на поне три индивида - двама възрастни и едно дете.

Детроа обяснява, че вкаменелостите са познати, но все пак са различни от нашите кости и други известни човешки видове. Техните премоларни зъби имат черти, наблюдавани при Australopithecus и H. erectus, но техните корени, макар и по-малки, имат форма, по-близка до тази на H. sapiens.

Костите на краката, особено костта на пръстите, наречена фаланга, също са много по-извити, отколкото нашите, което предполага, че тези наши предтечи са били по-добри катерачи.

"Тази фаланга силно прилича на тези на австралопитеките, известни само в Африка и в много по-стари периоди (преди около 2 до 3 милиона години). Индивид с тези характеристики не може да се класифицира в нито един от видовете, известни днес", каза Детройт.

Археогеохимикът Райнер Грюн от университета Грифит провежда уран-ториево датиране на костите. То разкрива, че останките са по-стари от 50 000 години.

"Това е напълно нов вид хоминин. Това не се случва твърде често", казва Грюн за ScienceAlert.

Всички новооткрити вкаменелости са малки, което предполага, че това е друг вид джудже, подобно на H. floresiensis - "хобитите", открити на индонезийския остров Флорес през 2004 г. Изследователите наричат ​​този нов вид Homo luzonensis.
За съжаление, досега опитите да се извличе ДНК от тези вкаменелости са неуспешни, което означава, че все още няма достатъчно доказателства, за да се определи къде в родословното дърво на хоминините принадлежи Х. luzonensis. Но Детроа има предчувствие:

"Като се вземат предвид всички познания, които имаме днес за праисторията и фосилните данни за хоминините в Азия, и за възрастта на H. luzonensis, чувството ми е, че може да произлиза от някои азиатски H. erectus, може би китайски H. erectus, но се нуждаем се от повече работа по този въпрос."

Каквато и да е тяхната точна връзка, присъствието на H. luzonensis в Източна Азия, по време на късния плейстоцена (от 126 000 до 11 700 години), както и техните по-стари австралопитекови черти усложнява теорията, че първата вълна от хоминини от Африка е H. erectus, следвана от следваща H. sapiens преди 40-50 хиляди години.

Според Детроа, тези открития продължават да налагат тезата, че "няколко хиляди години назад във времето, H. sapiens определено не е сам на Земята".

"Еволюцията на човека е далеч по-сложна [отколкото осъзнаваме] и в миналото е било нормално да има няколко човешки вида, които живеят рамо до рамо. За разлика от днес, когато ние сме единственият останал вид", казва Грюн.

Изследователите искат да разберат повече за това как наскоро откритият човек се вписва в нашето родословно дърво, да изследват биомеханичните свойства на вкаменелостите, за да разберат по-добре как този вид се е движил, способността му да манипулира инструменти и как е изглеждал. Но за да направят това имат нужда от още вкаменелости.

Друг член на изследователския екип вече търси на филипинските острови други потенциални места за разкопки.

Откритието е публикувано в Nature.
Коментирай

За да добавите коментар, трябва да ползвате браузър с поддръжка на JavaScript или да позволите използването на JavaScript в браузъра си, ако то е спряно.
Впишете се с профила си, за да използвате разширените възможности при писане на коментари!
Captcha изображение
Екипът на Kardjali.bgvesti.NET ви благодари, че използвате кирилица. Отговорността за коментарите е на коментиращите. Сайтът не носи отговорност за коментарите, тъй като модераторите нямат техническа възможност да проверяват коментари 24 часа в денонощието. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обида на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от редакторите на сайта при установяването на този факт. Можете да докладвате за нередности и неподходящи коментари с иконата след "Отговор" - "Докладвай за нередност"

Хороскоп за 24.08.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Работни проекти ще държат вниманието на някои от вас будно, но наред с тях ще провеждате и личните си срещи. Готовността ви да помогнете на приятел ще ви сближи повече и от това съвместното ви сътрудничество ще продължи. Семейни задачи ще ви накарат да търсите начини за бързото им решаване.
24.08.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Ще търсите контакт с нужните ви хора и с общи усилия ще намерите по-лесно решение на вълнуващ ви въпрос. Ще споделяте интересите и вижданията си, без това да ви създава вътрешно напрежение. Ако имате очаквания от интимен характер ви предстоят развития. Други ще работят по приключване на задача, носеща им финансови придобивки.
24.08.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Изгаряте от желание за авантюри. Приключенският дух ви е завладял днес и само неотложни делови ангажименти биха могли да променят идеите ви за деня. Силното ви желание за изява ще бъде удовлетворено напълно към края на деня. Заобиколени сте от вниманието на хората около вас, което ви кара да се чувствате чудесно.
24.08.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Стабилизиране на финансите, успоредно с утвърждаване на професионалния ви авторитет. Такива са приоритетите ви за днес, както и за следващите дни. Това изисква да сте в добра кондиция, на среща с делови партньори ще вземете решения, изпълнението на които няма да ви затрудни. Пътуване, за някои в чужбина.
24.08.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Съсредоточете се върху важните си задачи. Всяко разпиляване на силите може да доведе до изтощение. Развивайте умението си да организирате, ще ви бъде необходимо. Обърнете внимание на детайлите в дейността си, те са важни. Нямате много време за приключването на неотложна задача.
24.08.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Имате нужда днес да излезете навън и да се опитате да не мислите за професионални ангажименти. Дайте воля на въображението си и както вие така и околните ще останете доволни от резултата. Можете на помогнете и на свой близък, който също се нуждае от промяна. Имате смелост за да сложите край на нещо, което не ви удовлетворява.
24.08.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Възстановявате си сума, която неотдавна сте загубили поради куриозно недоразумение. Материалното ви състояние се стабилизира и в близките дни можете да разчитате на допълнителни доходи. За някои от вас денят бележи началото на нов много успешен период в професионален план. Започвате работа по проект, който ви дава чудесна възможност да разгърнете потенциала си.
24.08.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Делничното напрежение ще ви накара да потърсите по-спокойно място за изтерзаната си душа. Ще съберете мисли и сили, с които да продължите напред, но преди това направете нещо специално, от което се нуждаете сега. То ще ви позволи да осъзнаете силните и слабите си страни.
24.08.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Имате нужда от развлечения и този ден най-добре ще отговори на намеренията ви. Заобиколени сте от приятни хора, сред които се чувствате настина добре. Твърде емоционални сте и това може да стане причина за нежелани ситуации, но едва ли ще е нещо сериозно. Обърнете повече внимание на предпочитанията на постоянния си партньор, които не е добре да пренебрегвате.
24.08.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Внимателно планирате всяка своя стъпка и в резултат днес ще постигнете част от нещата, към които уверено се стремите. При вас няма нищо случайно и партньорите ви оценяват този факт. Постарайте се да спазите всички уговорки, които правите, тъй като от това зависи и бъдещото добро отношение към личността ви. Постигате целта си и в интимен план.
24.08.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще има какво да споделяте и да ви прави доволни, предстоящите развития ще бъдат във ваша полза и в края на деня ще се чувствате в отлична форма. Различното поведение изостря чувствителността ви, но ще си останете уравновесени и прагматични. Пътуванията не са най-подходящи днес, но ако са наложителни, не приспивайте бдителността си.
24.08.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Бъдете по-търпеливи към хора и неща, които не са по вкуса ви. С такт и добро желание може да постигнете повече, в противен случай ще си навлечете нечии гняв. Приятел ще ви предложи нещо, което ще ви поласкае, но и затрудни. Изяснете си до колко са искрени чувствата му към вас.
24.08.2019
Последни новини