Fiat възнамерява да се обедини с Tesla, за да избегне санкциите

Италиано-американският автомобилен производител Fiat Chrysler (FCA) заяви намерението си да се обедини с Tesla. за да избегне санкциите от ЕС при нарушаване на новите правила за вредни емисии.

Според сделката Fiat ще може да брои част от колите на Tesla като свои и по този начин ще докладва по-ниска средна стойност на емисиите, пише BBC.

Въпреки че се смята, че споразумението струва стотици милиони евро, Tesla не е потвърдила сделката и няма официална информация за цената.

От следващата година в ЕС влизат в сила нови строги правила, които позволяват емисиите да бъдат до 95 грама на километър.

За да постигнат тези норми производителите могат да обединят различни марки в рамите на собствената си компания. Например, между Peugeot, Citroen и Opel, които са част от PSA Group. Компаниите имат право да си сътрудничат и с други фирми.

През февруари FCA - първият автомобилен производител, който се възползва от възможността, подаде заявление за съвместна работа с Tesla през февруари.

Освен по-ниските нива на вредните емисии, споразумението ще осигури на Fiat и възможността за доставяне на продукти от американския производител. Италиано-американската компания изостана сериозно в производството на електрически коли миналата година. Сега планира да инвестира 10,1 милиарда долара в рамките на четири години, за да навакса.

Tesla от своя страна спечели над 1 милиард долара за последните три години, продавайки кредити за емисии и на други производители.

Източник: money.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини