Захариева: Няма да бъдат разполагани нови сили на НАТО в българската част на Черно море

България е за продължаване на диалог с Русия по въпроса анексирането на Крим. Това заяви във Вашингтон външният министър Екатерина Захариева, която е на среща по повод 70-ата годишнина от създаването на НАТО, предава БНР.

По време на форума генералният секретар Йенс Столтенберг неведнъж изрази опасения от "руската агресия" в района на Черно море след анексирането на Крим. Той каза, че ситуацията застрашава Грузия и Украйна, като подчерта, че те са независими държави, които имат право да правят свой собствен избор.

Столтенберг говори и за пакет от мерки за засилено присъствие в региона. Според министър Захариева планът не включва разполагане на нови сили в Черно море и залага на повече сътрудничество и координация с Грузия и Украйна. По думите й планът няма да доведе до допълнителни ангажименти спрямо България.

Мерките бяха обявени след като в продължение на няколко дни действията на Русия бяха представяни като едно от най-големите предизвикателства за Алианса. В обвиненията Москва видя провокация. На въпрос на БНР министър Захариева определи това като обичайна реакция.

"Русия в много действия вижда провокация, но истината е, че не е бил някой от съюзниците в НАТО, който да е окупирал част от чужда територия и всъщност идеята на всички съюзници е да продължаваме диалога с Русия и че се надяваме този диалог, който водим в съвета НАТО-Русия да доведе наистина до смислен диалог и намаляване на напрежението. Всъщност всички това искаме," подчерта вицепремиерът

Министър Захариева се обяви за продължаване на диалога с Кремъл, "за да се върне Русия по пътя към международното право".

Източник: dir.bg

Видеа по темата

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Ко
    Коледар
    1 0
    16:22, 5 апр 2019
    Ей това са Боковите пхриближени крадци и некадърници Тая захариева - шикерова е само за дружинна рлъководителка а те я направили министър ужас

Случаен виц

Последни новини