Подготвят международен форум с успели кърджалийци в науката и изкуството

С нова амбициозна инициатива излиза Съюзът на учените в България, клон Кърджали. Тя е свързана с подготвяната за началото на октомври научна конференция с международно участие и има за цел да събере накуп възможно най-много доказали се имена в различните области на науката и изкуството, които са родени в Кърджали, учили и израснали тук или започнали кариерата си от столицата на Източните Родопи. 

Различното тази година е, че за първи път искаме да съберем учени от страната и чужбина, чийто живот е свързан с Кърджали, родени в Кърджали, учили, работили или родителите им живеят в Кърджали, каза за Радио Кърджали доц.д-р Дора Янчева, председател на кърджалийския клон на Съюза на учените в България.

Значителна част от тях имат нещо, което може да се определи като "феномена Кърджали" според доц. Янчева. Защото Кърджали е едно особено място в най-добрия смисъл на тази дума. Той се отличава, той е характерен и различен. В подкрепа на това се оказа, че ректорите на трите най-големи университета в София са от Кърджали. Това са проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет, проф. Георги Михов, вече член-кореспондент на БАН, ректор на Техническия университет, и проф. Николай Драчев, ректор на Художествената академия. Проф. Атанас Славчев е бил два мандата ректор на АМТИИ в Пловдив. Това е един много сериозен принос, каза още доц. Дора Янчева. 

До този момент списъкът на организаторите с контакти на изявени кърджалийски учени наброява 35 имена. Сред тях са проф. Иван Вълчев, син на почетния гражданин на Кърджали Стефана Василева, проф. Хикмет Мехмедов, проф. Зиятин Нуриев, арх. Минчо Ненчев и други изявени личности., каза още доц.д-р Дора Янчева

Научната конференция, която кърджалийският клон на Съюза на учените в България провежда, вече е традиционна, въпреки че се осъществява през различен период от време. Последната беше през 2017 година. Тази година тя ще премине под мотото “Наука и общество  2019” и е посветена на  75-годишнината на СУБ и 35-годишнината на СУБ-клон Кърджали. Конференцията се провежда под патронажа на Кмета на община Кърджали и Областния управител.

До този момент от разпратените покани и получените отговори нямам отказ от участие, казва доц. Янчева. За мен е преживяване, което не подозирах, че ще ми се случи, да отварям писмата и да чета трогателни думи на благодарност. Те се радват, че ще има такова събитие и ще имат възможност и да посетят Кърджали и да осъществят контакти с интересни за тях хора, каза още тя. Според нея кърджалийските учени и творци се открояват, постигнатото от тях е плод на много усилия и труд, на този стремеж на хората от Кърджали да се съизмерват с останалата част от страната. Няма регионална наука, няма регионални способности. Или си, или не си. И всичко това се определя от това как и доколко си работил,категорична е доц. Янчева.

Научните доклади, които ще бъдат изнесени на конференцията, ще бъдат публикувани в сборник научни трудове, вписан в Националния референтен списък на съвременните български научни издания, с научно рецензиране.  

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини