14 °C

Роботи убийци съществуват отдавна

Хората вземат окончателното решение дали да допуснат въоръжени роботи да стрелят, заявяват в специално изявление от Министерството на отбраната на САЩ.

Тяхното разяснение идва поради опасения за нова усъвършенствана система за насочване, известна като ATLAS, която ще използва изкуствен интелект в бойни машини със средства за насочване и изпълнение на мисии.

Обществеността може да се чувства неспокойна за така наречените роботи убийци, но концепцията не е нищо ново – машините с „SWORDS“ роботи бяха разположени в Ирак още през 2007 г.

Нашите взаимоотношения с военните роботи датират още по-далеч във времето. Това е така, защото когато казваме „робот“, това може да означава всяка технология с някаква форма на „автономен“ елемент, която позволява на машина да изпълнява задачи без необходимост от пряка човешка намеса.

Тези технологии съществуват от много дълго време. По време на Втората световна война, артилерийски снаряди са разработени така, че да експлодират на предварително определено разстояние от тяхната цел. Това ги прави далеч по-ефективни, отколкото биха били ако човек взима решението.

Така че въпросът не е толкова в това дали трябва да използваме автономни оръжейни системи при военни действия, те вече се използват, при това в много форми. По-скоро трябва да се съсредоточим върху това как ги използваме, защо ги използваме и каква форма – ако има такава – трябва да вземе човешката намеса.

Моите изследвания изучават философията на отношенията човек-машина, с особен акцент върху военната етика и начина, по който разграничаваме хората и машините. По време на Втората световна война, математикът Норберт Винер поставя основите на кибернетиката – изучаването на връзката между хората, животните и машините, докато работи по контрола на противовъздушния огън. Изследвайки отклоненията между прогнозираното движение на самолета и действителното му движение, Винер и неговият колега Джулиан Бигълоу създават концепцията за „обратна връзка“, където отклоненията могат да бъдат върнати в системата, за да коригират допълнително прогнозите.

Следователно теорията на Винер позволи кибернетичната технология да се използва за предотвратяване на човешки решения – премахване на несигурния човек от цикъла, за да се вземат по-добри и по-бързи решения и да се направи оръжейната система по-ефективна.

В годините след Втората световна война се появи компютърът и заедно с кибернетичната теория оформи централен стълб на военното мислене, от водените от лазери „умни бомби“ от епохата на Виетнам, до крилатите ракети и дроновете Reaper.

Вече не е достатъчно просто да улесним човешкия воин, както беше в ранните дни. Следващата фаза е да се премахне напълно човекът, като се намалят политическите проблеми, свързани с евентуална загуба на жива сила.

Това доведе до широкото използване на военни дронове от САЩ и техните съюзници. Макар че тези мисии са силно противоречиви, в политически план те са се доказали като предпочитани от обществото, защото практически не допускат собствени жертви, поради военни действия.

Един от най-спорните въпроси, свързани с войната с безпилотни летателни апарати, е ролята на пилота или „оператора“. Както всички служители, тези оператори са обвързани от работодателите си с изискването да „свършат добре работата си”. Условията за успех обаче далеч не са ясни. Както отбелязва философът и културният критик Лори Калхун: „Бизнесът на операторите на Безпилотни бойни въздушни машини (Unmanned Combat Aerial Vehicle или UCAV ), е да убиват“. По този начин тяхната задача не е толкова да вземат човешко решение, а по-скоро да вършат работата, за която са наети. Ако компютърът им каже да убиват, наистина ли има някаква причина да не го правят?

Подобен аргумент може да се постави и по отношение на съвременния войник. От GPS навигацията до видео връзките, войниците носят многобройни устройства, които ги свързват с огромна мрежа, която ги контролира на всеки ход.

Това води до етична главоблъсканица. Ако целта на войника е да изпълнява буквално и безпрекословно заповедите, тогава защо изобщо се занимаваме с хората войници? В края на краищата, машините са далеч по-ефективни от човешките същества и не страдат от умора и стрес по същия начин, както хората. Ако се очаква войниците да се държат по програмен, роботизиран модел, тогава какъв е смисълът да се жертва ненужно човешка кръв?

Отговорът тук е, че човекът служи като алиби или форма на „етично прикритие“ за един в действителност, почти изцяло механичен, роботизиран акт. Точно както задачата на оператора на безпилотния самолет е да контролира компютърно дрона, така и ролята на човека в новата система ATLAS на Министерството на отбраната на САЩ е само да действа като етично прикритие в случай, че нещата се объркат.

Дроновете Predator и Reaper могат да стоят начело на общественото въображение относно военната автономия и „роботите убийци“, но тези нововъведения сами по себе си не са нещо ново. Те са само най-новите в дългата линия от събития, които съществуват от много десетилетия.

Макар това да утешава някои читатели, които си представят, че автономността на машината винаги ще бъде подчинена на човешки решения, това наистина е заблуда. Автономните системи отдавна са вградени в армията и оръжията и ние трябва да се подготвим за последствията.

Майк Райдър, преподавател по философия в Университета Ланкастър
Публикувано в CosmosMagazine.com.

Източник: megavselena.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Сериозните занимания ще ви донесат полезни за бъдещето дивиденти, за това не отхвърляйте никакви предложения, но преди да се захванете с тях прецизирайте даденостите. На много от вас професионалните изяви ще помогнат на кариерата им, но преди това добре се подгответе. Пътуванията ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Твърде енергични сте днес и затова се чудите с какво най-напред да се захванете. Старайте се да не вършите неща, които не са конкретно свързани с работата ви. Моментът не е особено подходящ за разрастване на дейността ви. Възможно е да ви се наложи да пътувате. Не ставайте язвителни, ако събеседникът ви не влезне в тона ви.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Прекалено емоционални сте днес, но не позволявайте на чувствата да пречат на работата ви. Помислете добре върху възможностите си за успех и в случай, че те са минимални, променете тактиката. Бъдете по - оптимистично настроени, защото това, което идва ще ви носи много радост и позитивно развитие.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще се запознаете с нова информация, която ще внесе повече яснота в работата ви. Отговорно ще вземате решенията си и така ще ги реализирате. Периодът е подходящ както за самостоятелни изяви, така и за екипна работа. Ще получите повече, отколкото сте очаквали, което си е повод за празненство.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Договореностите ви ще бъдат издържани и в защита на интересите ви, ако се осланя на уменията си да убеждавате и тактично насочвате разговора в изгодна за вас посока. Ще постигнете напредък, не показвайте колебание. Пътуване в чужбина ще ви ангажира с организацията по него, но ще ви достави удоволствие и нови познанства.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
С творчески подход ще пристъпите към новите си задължения, опитвайки се да ги приведете към познатите вече неща. Не действайте едностранчиво, търсете мнението на хората около вас и ги направете съпричастни на работата си. Ще задълбочите връзката си с някой, който силно ви привлича.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Повечето от вас ще посветят времето си на своите делови и бизнес-задачи. Заетостта ще изостри нервите ви, за това бъдете внимателни в общуването си. Понякога една дума казана не на място може да развали договорени вече неща. В любовната сфера ви очакват внимание, обич и новости.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
С енергия и добри намерения ще започнете седмицата. От сутринта ще се заемете с онези въпроси, в които сте срещали затруднения. Близостта на човек, когото харесвате ще ви прави по-уверени и сигурни в работата ви. Това се забелязва, но нищо лошо, щом ви въздейства позитивно на мислите и повишава активността ви в добра посока. Приятелски жест на внимание ще ви зарадва.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще положите усилия да убедите някого в правотата на доводите си в името на по-добрите резултати. В тази връзка ще правите и промени в организацията, както и ще търсите нови възможности за изяви. Активността ви е видима дори за онези, които с безразличие ще намигнат и отминат.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Избягвайте да обсъждате личните си дела с професионалните си партньори. Това би ви изложило на риск, давайки им възможност да надникнат в личния ви свят. Влагайки повече фантазия и прилагайки способностите си ще впечатлявате с усета си към хармонията и ще се радвате на постигнатото от вас.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще продължите да работите върху задачите си, като наред с това ще търсите нови форми за изява на способностите си. Запознанства и приятелски сбирки ще разнообразят следобеда и вечерта ви. Романтичната ви връзка с човек от друга среда ще приключи без особени емоции.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Ще вземате делови решения, налагащи се от работата ви. Промените в плановете ви ще ви донесат повече отговорности и това няма много да ви се понрави. Разпределете част от задачите си върху другите участници в консумацията на благата. Намерете начини да се разтоварите от напрежението, развлеченията са позволени.
22 окт 2019
Последни новини