140 млн.лв.ще бъдат осигурени за околовръстния път,започва ремонта на шосетата за Мост,Ивайловград и Ардино

Изображение 1 от 5

    140 млн.лева ще бъдат осигурени за трасето на околовръстния път на Кърджали.Стартират отчуждителните процедури по трасето. Строителството ще започне от т.нар.Трети етап.Има мостови съоръжения. Строителството стартира през 2020 г.Това съобщи в Кърджали зам.-министърът на МРРБ  Николай Нанков. Той взе участие в платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом”, организирана по инициатива на ПП ГЕРБ. В Кърджали на форума присъства председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Срещата бе открита от областния управител Никола Чанев.

    Нанков посочи, че за пътния сектор в областта държавата е  предвидила 32 млн.лева. На 15 април се подновяват ремонтните работи на пътя за Ардино. Отсечката е от 28 км. Това каза зам.-министърът в отговор на въпрос на градоначалника на Ардино Ресми Мурад и Инициативния комитет поставил , проблема пред държавните власти. Пътят Кърджали-Мост-Манастир е с европейско финансиране и ако няма обжалване на тръжните процедури ремонтът му започва през май т.г. Тръгва и ремонтът на 25 км.от пътя Момчилград-Крумовград-Ивайловград. Проектира се „Беломорски” да стане европейски булевард.Ден по рано стартира реновирането на ул.”8 март” в Кърджали.

      Зам.-министър Нанков поясни, че в момента държавата разполага с финансов ресурс за ремонт на 1000 км.републикански пътища. Нужни са пари за спешно реновиране на 10 000 км.републикански шосета. Затова се въвежда и ТОЛ системата. Сега имаме възможност да ремонтираме пътища на 45 години, след време на 7-8 години.Липсата на финанси създава проблем при поддръжката на общински пътища. В община Ардино има 350 км пътна мрежа,от които само 111 са със статут на общински,посочи Ресми Мурад. Той поиска средства и съдействие за ремонта на пътни отсечки в плачевно състояние.

    В Кърджалийско за последната година и половина по отношение на пътищата е направено толкова, колкото за предходните 15 години , обобщи Нанков.

    Зам.-министърът представи резултатите по Оперативна програма „Региони в растеж”-22 договора за 51 млн.лева за региона.Със средствата са подновени 8 училища за 6000 ученици. С проекти за енергийна ефективност са 15 сгради. Стойността на проекта е за 5,3 млн.лв. Предстои закупуване на линейки за ЦСМП-Кърджали и неговите филиали. Ще бъде ремонтиран сградния фонд.

      Благодарение на европейското финансиране ще бъде стартиран Втория етап на Водния цикъл. Щ се поднови магистралния водопровод и ще се направи ремонт на пречиствателната станция. Проблемът с водоснабдяването на Кърджали и Момчилград ще бъде решен. С помощта на правителството ще се осигурят 15% съфинансиране на проекта.

     58 сгради са санирани м.г. в областта.Програмата на правителството предвижда  санирането да продължи поетапно. Има натрупан опит. Само 4 сгради в страната са били некачествени, но проблемите са отстранени. Черен пиар създава проблеми пред процедурите , подчерта Нанков.

    В Кърджали е имало 30 договора за саниране на стойност 36 млн.лева, посочи зам.-министърът

    На форумът присъства зам.-кметът инж.Катя Митовска,която постави проблемът за помощ при отстраняване на пораженията от свлачищата.

      Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева си водеше подробни записки и подчерта,че ще очаква поетите от Нанков ангажименти пред кърджалийци да бъдат изпълнени в срок и качествено.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини