Турското външно министерство: Злонамерени кръгове искат да скарат Анкара и София

Злонамерени кръгове изопачават думите на турския външен министър Мевлют Чавушоглу, за да увредят отношенията на Анкара и София, се казва в изявление, публикувано на сайта на турското министерство на външните работи .

"Като съседи, приятели и съюзници Турция и България обръщат внимание на принципа на ненамеса във вътрешните си работи. От друга страна, естествено е външните министри на двете държави да водят конструктивен и приятелски диалог и да се консултират по много въпроси. В този контекст се вижда, че изявленията на министъра на външните работи на Турция в скорошна реч, в която той спомена предхождащ я телефонен разговор с българския външен министър за поправките в Закона за вероизповеданията, приет в българския парламент, и за международните норми, са били некоректно преведени и изопачени в българските медии заради грешния превод. Смята се, че някои злонамерени кръгове са прибегнали до този подход, за да навредят на турско-българското приятелство. Въпреки това нашето приятелство с България, което има здрави основи, няма да пострада от тези действия."

Дипломатическо напрежение между двете държави се появи, след като Чавушоглу инициира разговор с Екатерина Захариева по повод Закона за вероизповеденията и след това заяви в Турция, че се е намесил при приемането на поправките. Думите му дойдоха дни преди провеждането на местни избори в страната, на които управляващите загубиха контрола над големите градове и богатите провинции и предизвикаха реакция от София и демарш пред турския посланик.

След среднощен разговор с вицепрезидента на Турция Фуат Октай на 29 март премиерът Бойко Борисов така и не получи извинение или задоволително обяснение за думите на Чавушоглу. В интервю на 30 март пред бТВ Захариева обяви, че е ядосана, не само защото твърденията не отговарят на истината, но и защото провокиращи България изказвания не се правят за първи път от турски политици.

Тя все пак обяви, че за момента крайни мерки като прекъсване на дипломатическите отношения няма да се взимат. "Да изчакаме да минат изборите и да видим дали няма да се извинят, това е най-лесното", поясни Захариева. Тя поясни, че често говори с външния министър на Турция, но в нито един разговор не е останала с усещане, че й се оказва натиск. "Ако той приема определен разговор за натиск, това е друг въпрос."

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини