Овчар от Кърджали създаде евразийски шампион по карате

Овчар от кърджалийско село тренира децата на карате. И не само ги тренира, но  и воденият от него отбор успя да изненада най-добрите каратисти на Евразия. Четирите състезателя от село Рани лист успяха да спечелят четири медала, а единият от тях стана и евроазиатски шампион. 

Карате ашихара е най-новият стил в този спорт, създаден през 1980 година от големият майстор Хидзюко Ашихара. Стилът се нарича още "хитро карате" или "полицейско карате". Хитро - защото състезателите използват преимуществата на съперника си, за да го победят и това става изключително бързо. Полицейско карате - защото се изучава във Висшата полицейска академия на Япония и се използва от най-добрите японски полицаи. Карете ашихара е  тежък стил, изисква много упорство и тежки тренировки, но за сметка на това е изключително ефективен.

 А как полицейското японско карете стига до село Рани лист? Пренася го Айхан Селим. Още като дете той започва да тренира асихара карате в Бурса при един от най-известните в Турция  треньори - Сермет Улуфер. Айхан се състезава на много турнири, има много награди, а по-късно става и помошник треньор при Самет Улуфар. Идва  времето, когато Айхан се завръща в Кърджали и се установява в  село Рани лист. Продължава да се състезава, но заедно с това се опитва да принесе този спорт и в Родопите. През 2005 година в Кърджали основава клуб за асихара карате. Заради липса на финансиране през 2007 година клубът престава да съществува. Айхан не се отказва и през 2010 година отново основава карате клуб. Съдбата му е като първия - няма пари. Въпреки всичко Айхан продължава да тренира и да се състезава. През 2011 година в Англия става европейски вицешампион. Тогава е включен и в класацията спортист на годината на община Кърджали и получава специална награда. Заминава в чужбина, после се връща отново в България и преди две години основава за трети път клуб по карате в Кърджали. Тренира деца и в града, и в село Рани лист. Ашихара изисква много тренировки и натоварване и градските деца се отказват. Малчуганите от Рани лист обаче продължават.  Айхан Салим смята, че това е заради трудолюбието, възпитавано у тях от най-ранна възраст. И защото децата на село са научени да се справят с трудностите, а не да бягат от тях.

Айхан не печели нищо от работата си като треньор, за да издържа себе си и семейството си сега гледа овце. Разкъсва се между стадото и тренировките. Но не се отказва от каратето. Гюлтекин Фаик, кмет на Рани лист разказва, че Айхан е роден боец. Сърцето му гори със спорта и така увлича със себе си и децата.

Състезателите от Рани лист получават покана да участват в Евроазиятския шампионат, който се проведе от 20 до 24 ти март в турския град Анталия. На шампионатът участват отбори от 16 държави. Покана за такъв форум не се получава всеки ден и състезателите от Рани лист са готови да премерят сили с най-добрите, но липсата на пари е на път да ги спре. Тогава се намесва кмета на селото Гюлтекин Фаик. Той търси помощ от кмета на общината Хасан Азис и я получава. Така децата заминават за Анталия. 

Равносметката е показателна. Четирима състезатели - четири  медала. Най-малкия участник от Рани лист е седегодишната Селин. Тя печели  бронзов медал. С бронз се окичва и Серкан Халил в категория до 50 килограма.Най-големият от отбора е 17 годишния Сенджай Юсеин, ученик в професионалната гимназия по икономика в Кърджали. Той участва в най-масовата категория - до 70 килограма. И печели третото място.

Звездата на Рани лист е Мюмюн Исмаил. Той сломява всичките си противници и се окичва със златото в категория до 40 килограма. Получава и купата на евроазийски шампион по карате ашихара.

Така един овчар от Родопите създаде  шампиони от световна величина. Каратистите от Рани лист са готови за нови предизвикателства и нови състезания. Но за това им трябва помощ. Преди всичко - финансова. Редно е държавата да погледне и към по-малките населени места. Важно е да има средства децата в тях да спортуват също както връстниците им в големите градове. Нашият отбор доказа, че и на село се раждат шампиони, коментира кметът на Рани лист Гюлтекин Фаик. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини