15 °C

Последният път, в който стойностите на CO2 били като днешните, на Южния полюс растели дървета

Дървета, растящи близо до Южния полюс, морско равнище с 20 метра по-високо от сегашното, глобални температури с 3-4 градуса по Целзий по-високи. На подобни условия се натъкват учените, поглеждайки назад във времето, когато на планетата имало същото количество въглероден диоксид, като днес.

Анализирайки седименти и вкаменелости от растения, учените открили, че температурите близо до Южния полюс били с около 20 градуса по Целзий по-високи от сега през плиоцена – преди 5.3 – 2.6 милиона години.

Учените използват сложни компютърни модели за предсказване ефекта от предизвиканите от човека климатични промени, но поглеждайки назад във времето получават нови прозрения.

Плиоценът се оказал подходящ за сравнения и предложил важни уроци, за това какво ни очаква в бъдеще. “Водещите новини са, че температурите са с 3-4 градуса по-високи, а морското равнище е с 15-20 метра по-високо от днес. Това означава, че не е имало ледена покривка в Гренландия, не е имало лед в Западна Антарктида и големи ледени парчета в Източна Антарктида”, казват учените.

Изгарянето на изкопаеми горива води до бързо отделяне на въглероден диоксид в атмосферата. “Ако поставите печка у дома си и я настроите на 200 градуса, температурата не се покачва незабавно, отнема известно време – същото е и с климата”, посочват експертите.

Глобалните температури вече са се покачили с един градус по Целзий от инустриалната революция насам, когато стойностите на въглероден диоксид били 280 части на милион. Стойностите в момента са 412 ppm и продължават да се покачват, което означава, че и температурите ще се повишат с 3-4 градуса по Целзий през следващите няколко века. Топенето на ледовете отнема повече време, затова силното покачване на морското равнище, като през плиоцена, ще отнеме няколко хилядолетия.

През плиоцена разнообразието от бук, а вероятно и иглолистни дървета нараснало в Оливър Блъфс – на 300 мили от Южния полюс. Именно там били открити вкаменелости от дървета и мъхове.

“Удивително откритие. Намерили са вкаменели листа от нотофагус. Аз я наричам последната гора в Антарктида. Растенията са се развивали при концентрация на въглероден диоксид от 400 ppm. Вероятно натам сме се запътили с топенето на ледовете, и Южния полюс отново ще бъде колонизиран от растения”, казва Джейн Франсис.

Доказателствата сочат, че летните температури през плиоцена са били като в тундрата – 5 градуса по Целзий близо до полюса, в сравнение с днешните минус 15-20.

Наличието на растения подсказва, че ледената шапка в Антарктида е била много-малка от днешната. А покачване на морското равнище с 20 метра днес би оказало огромно въздействие върху бреговите градове и райони, населени с хора.

Полярните региони са особено важни за разбирането ни за глобалния климат. Именно там промените настъпват първо и са най-драматични. През кредата стойностите на въглероден диоксид били 1 000 ppm.

Преди около 100 милиона години климатът бил още по-екстремен. Антарктида все още се намирала на Южния полюс, но регионът бил топъл и покрит с гори, дънери и почви се запазили като вкаменелости на места, като остров Александър.

Ако покачването на въглеродните емисии запази сегашното си темпо, до края на века ще постигнем стойности от 1,000ppm. Концентрациите от 280ppm от преди индустриалната революция се дължали на поглъщането на въглеродния диоксид от растенията и животните и последвалото му погребване. Така се образували въглищните пластове, газовите и петролни находища. През последните години ние отново го изкопаваме и връщаме в атмосферата.

Източник: theguardian.com

 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини