Музикаутор, който харчи над 20% от парите на авторите, се жалва в ЕК от презаписите на флашки

Музикаутор сигнализира Европейската комисия, че законодателството ни не съответства с правото на ЕС за частното копиране на произведения върху празни носители, съобщиха днес от организацията. 

Проблемът засяга презаписването на дискове, хард дискове, флашки и т.н. В цяла Европа от тази дейност носителите на права получават над 581 млн. евро, в България обаче правната уредба де факто не работи, жалват се от Музикаутор. 

Инициативата на защитниците на авторски права щеше да е похвална, ако отчетът на дружеството не показваше, че то харчи една-пета от постъпленията за собствени разходи, а освен това не казва колко са разплатените с авторите суми. За това разказа публикация в OFFNews само преди три дни. Според отчета на "Музикаутор" 20,88% от събраните суми за авторски права са отишли за собствена издръжка. Така организацията, която би трябвало да се грижи за доходите на текстописци и композитори и де юре не генерира печалба, всъщност е прибрало над милион и половина от полагащите се на авторите възнаграждения. 

Българските институции многократно са алармирани за ситуацията, включително чрез резолюции от CISAC – Международната конфедерация на дружествата на автори и композитори, и целеви кампании, организирани от Музикаутор. Въпреки това тези сигнали досега винаги са били неглижирани от държавата, жалват се още от дружеството. 

И допълват, че "преди ден десет международни организации сезираха еврокомисаря по Цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел в подкрепа на аргументите на българското дружество.

В писмото си те посочват, че в продължение на много години липсата на работещ регламент в България нанася значителни вреди както на българските и европейски правоносители, така и на правоносители от цял свят.

Международните организации сигнализират, че българската система също така пренебрегва разпоредбите на Бернската конвенция, Договора на Световната организация за интелектуална собственост за изпълненията и звукозаписите (WPPT), както и Международния договор за свързаните с търговията аспекти на интелектуалната собственост (TRIPS), които България и Европейският съюз са длъжни да спазват.

„Това е така, защото тя (българската система – бел. ред.) неоснователно накърнява законните интереси на правоносителите чрез ограничаване на тяхното изключително право на възпроизвеждане и същевременно не предоставя ефективен механизъм за справедлива компенсация за загубата на приходи или за вреда, причинена от актове на частно копиране“, посочват още международните организации в своето писмо. 

Източник: offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини