12 °C

Шест смели теории за това какво ще се случи в последния сезон от Игра на тронове

Дългоочакваната зима най-сетне ще дойде през април! И не, това не е някаква извратена метеорологична прогноза, а логичният израз на моята (а предполагам и твоя) радост, че сериалът "Игра на тронове" ще се завърне в ефира на HBO на 14.04. Последният, осми сезон на феномена, променил завинаги представите ни за телевизия, трябва да бъде и най-силният до момента, защото ще постави финала на Песента за огън и лед. Поне такъв, какъвто си го представят създателите на сериала Дейвид Бениоф и Д. Б. Уайс, разбира се, защото с темповете на писане на Джордж Р. Р. Мартин, в чието въображение изначално е родена мрачната приказка за Вестерос, вече започвам да се съмнявам дали ще доживея финала на литературната Песен.

Това, което знам със сигурност е, че новият сезон ще компенсира малкото си на брой епизоди с по-солидно времетраене на въпросните, че ще видим най-мащабната и епичната битка, показвана някога не просто в телевизионна продукция, ами и в киното, снимана в продължение на три месеца (!) и най-вече – че ни очакват много шокиращи обрати и смърт на любими персонажи. Това, което логично не знам, е какви ще бъдат въпросните обрати и кои от колоритните герои ще доживеят финала. Преди да дойдат дните, в които отново ще си спираме интернета докато не изгледаме поредния епизод, за да не налетим на мръснишки спойлър обаче, нищо не ми пречи да поразсъждавам над потенциалните варианти Бениоф и Уайс да ни матират с пешка, като за последно.

Ако се притесняваш да не ти разваля някоя потенциална изненада, която съм успял да предвидя, анализирайки сериала, романите и отделни фенски теории, спирай да четеш моментално! Също така надали е нужно да ти обяснявам, че текстът по-долу е натежал от спойлъри за предишните седем сезона.

Още ли си тук? Чудесно! Ето ги моите теории за нещата, които ще се случат в осмия сезон от Игра на тронове:


Тирион Ланистър ще се окаже Таргариен

Започвам с теория, която ми се струва почти стопроцентово сигурна, защото знаците, водещи към нея са твърде много и твърде очевидни. Всички знаем, че Джоана Ланистър умира при раждането на Тирион и това ни се пласира като основната причина баща му Тивин Ланистър да го мрази толкова яростно. В романите на Мартин обаче неколкократно се говори за неприкритите сексуални желания на лудия крал Ерис Таргариен към Джоана и аз съм доста склонен да приема, че въпросните в един момент са спрели да бъдат просто желания. В този контекст последните думи на Тивин към Тирион „Ти не си мой син!“ трябва да се тълкуват съвсем буквално.

Аря Старк ще убие Джейми Ланистър

Да, Джейми е един от най-комплексните персонажи в шоуто, чиято трансформация през сезоните го превърна в любимец на зрителите, но Бениоф и Уайс имат неприятния навик да убиват героите, които обичаме. Някогашният кралеубиец видимо е твърдо решен да се сражава в името на хората, рамо до рамо с Джон Сняг и другарите му, срещу настъпващата ледена заплаха. Окончателното му преминаване в лагера на „добрите“ обаче може така и да не се състои, защото Церсей е на челно място в списъка с бъдещите жертви на целеустремената Аря Старк. И малката безлика би следвало да е пределно наясно, че лицето на Джейми е най-сигурният начин да се добере на един кинжал разстояние до прогресивно полудяващата кралица. И в резултат, най-вероятно просто ще вземе това лице, за да се преобрази в нейния брат и любовник. Имам и още едно доказателство в подкрепа на тази теория – в романите, пророчеството на вещицата към Церсей гласи, че тя „ще се омъжи за крал, ще има три деца и ще ги гледа как умират, а след това ще умре от ръката на брат си“. В шоуто обаче, пророчеството е съкратено само до първите три неща и моментът с братчето липсва. Може би защото тук кралицата няма да умре от ръката на брат си, а от тази на човек, който само носи лицето му…

Яра ще моли Теон да я убие

След смъртта на Рамзи Болтън, Юрон Грейджой зае овакантената позиция на чаровно-отвратителен злодей. След като същият държи племенницата си Яра в плен, силно се съмнявам да я гали с перце. Същевременно видяхме как Теон Грейджой се осъзна и ще се опита да спаси сестра си по същия начин, по който Яра се опита да го спаси, докато беше в лапите на Рамзи. Ако приемем, че изтезанията на Юрон са я унищожили физически и психически по същия начин обаче, нищо чудно да видим огледалния образ на познатата сцена, като този път Яра ще се е превърнала в – така да се каже – Смрад и ще моли брат си да я убие, вместо да я освобождава.

Мелисандра ще изиграе ключова роля във финалната битка

Тук вече започвам да теоретизирам твърде свободно, но все пак остани с мен. Реално по-всичко личи, че Мелисандра напусна шоуто, след като сподели с Варис, че е „изпълнила зависещото от нея и е събрала огъня и леда“ и замина от Драконов камък. Логичното място, към което се отправя обаче е храмът на Господарят на светлината Р‘Хлор във Волантис, приютяващ стотици червени жреци и жрици, също като нея. И тя може да се завърне заедно с тях. Ясно видяхме, че Мелисандра може да връща мъртвите към живот. А сега се замисли какво биха могли да направят обединените сили на стотици магове, притежаващи същите умения. Армията на Нощния крал е съставена предимно от мъртъвци, така че си представи сценария, в който жреците ги връщат към живот и той губи контрол над тях. Или пък връщат към живот Визерион, убитият дракон на Денерис, присвоен от Нощния крал. Това би наклонило сериозно, ама много сериозно везните на битката. Пък и потенциалната сцена, в която сините очи на дракона връщат зеления си цвят би била велика, признай.

Бран Старк е в основата на всички събития от Игра на тронове

И под всички, имам предвид дори и тези, случили се отпреди първия епизод, но положили началото на цялата серия от събития. Понастоящем Бран е същество отвъд времето, което обаче не е класическият гадател, който просто може да вижда в миналото и бъдещето, той присъства физически във виденията си. Хората не го виждат, но чуват гласа му. Това ни беше загатнато в епизода, когато Бран наблюдаваше как баща му се качва по стълбите на кулата и подвикна след него, в резултат на което младият Нед Старк се обърна объркано (припомни си третия епизод от шести сезон, ако не помниш момента) и след това директно ни беше показано със събитията, предначертали съдбата на бедния Ходор (това надали е нужно да си го припомняш, уверен съм, че всеки помни тази разтърсваща сцена). Ерис Таргариен е полудял, защото е чувал гласове в главата си, нали така? И това полага началото на серията от събития, в която Джейми Ланистър го убива, за да спаси хората в Кралски чертог от лудостта му, а Робърт Баратеон се качва на трона. Ами ако Ерис по някаква причина е чувал гласа на Бран? При всички положения, подобно разкритие би придало солидна доза ирония на момента, когато Кралеубиецът се опита да убие младия Старк в първия епизод на сериала.

Джон ще убие Денерис

Дойдохме си на думата! Тази теория е доста по-вероятен вариант за финал на недовършената литературна сага, защото в романите нещата, към които ще насоча вниманието ти, са по-сериозно застъпени, отколкото в сериала, но ако Бениоф и Уайс наистина искат да ни разтърсят из основи, има нелоши шансове да заложат на подобна развръзка и в Игра на тронове. Става дума за пророчеството за Азор Ахай, в което вярват последователите на Бога на светлината и което най-вероятно е свързано със споменавания от Мелисандра в ключови сцени „Принц, който ни бе обещан“. Без да те вкарвам в излишни подробности, ще обобщя, че въпросният Азор Ахай е възкръснал герой, роден под огнена звезда, който ще срази надвисналото зло с огнен меч. На теория, има двама герои в сериала, които са възкресени с благословията на Бога на светлината – Берик Дондарион и Джон Сняг. Първият си има горящ меч, но при него раждането под огнена звезда липсва, пък и няма какво да се лъжем – твърде е третостепенен като персонаж, за да се превърне в акцент на финалната битка и убиец на злокобния Нощен крал. Което ни оставя с Джон Сняг и по-важния момент от пророчеството – Азор Ахай ще запали меча си, като прониже с него сърцето на жена си и острието абсорбира душата й. Денерис не е точно жена на Джон, но видимо е негова любима, а душата й е изтъкана от огън, спор да няма, така че мечът няма как да не пламне. Както казах, пророчеството за Азор Ахай не е достатъчно застъпено в Игра на тронове, но би придало нов смисъл на действията на Мелисандра, потърсила първоначално митичния герой в лицето на Станис Баратеон (който също държеше горящ меч в сцената с кладите, ако си спомняш, но след това го заби в земята и го угаси). И след това открила „Принца, който ни бе обещан“ в лицето на Джон Сняг, пардон – Ейгон Таргариен. Предполагам ще съгласиш, че убийството на Денерис от ръката на най-положителния герой в Игра на тронове със сигурност би било един паметен и епохален финал на един паметен и епохален сериал!

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 26.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Случващото се днес ще ви покаже по свой начин какви трябва да бъдат действията ви за напред, за да успявате. Така, че се вглеждайте и разчитайте знаците. Приятна изненада ви очаква в следобедните часове. Среща с човек, когото харесвате, но никога не ви е стигала смелост да му го признаете.
26 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Отношенията ви с някого ще се задълбочат и ще търсите общи пътища за изява. Пътуванията ви ще преминат спокойно, ако сте подготвени, но вие по-добре от всеки друг знаете това. Проявете твърдост в исканията си и не отстъпвайте за нещата, които са важни за вас. По-задълбочено ще обмисляте предстоящо начинание, на което възлагате големи надежди.
26 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Задачите си днес ще решавате без особени затруднения. Осигурете си повече време за себе си. Не пропускайте да сте тактични с близките си, така ще избегнете недоразумения и сблъсъци. Обърнете внимание на нещата, които вълнуват децата ви. Говорете с тях открито и, като с равни.
26 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чудесен ден за онези от вас, които се занимават с някакъв вид творческа дейност. Имате особено изострена чувствителност днес и това ви помага да усещате и претворявате по много интересен начин нещата. Ваш приятел се нуждае от съвет. Обърнете внимание и на здравето си. Можете да направите нещо за да предотвратите по-сериозни проблеми.
26 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Желани промени ще направят някои от вас истински щастливи. За едни те са свързани с ново работно място, други ще открият любовта и с нея ще продължат пътя си напред. Ще видите мечтата си осъществена и това ще ви мотивира да работите и да се раздавате до край. Финансите ви също ще се повишат, предстоят ви хубави дни.
26 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Този ден ще е успешен, ако съумеете да не насилвате нещата и оставите всяко нещо да дойде с времето си. Работата няма да ви създава проблеми, дори ще се учудите от късмета си. Ваш близък има нужда от емоционална подкрепа, дайте му я.
26 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще проявите професионализъм и ще се включите активно в служебните дела. Личните няма да останат пренебрегнати, ще съумеете да се включите в сроковете. Настроението ви ще е добро и ще ви позволи да забравите за досегашните си притеснения, голяма част от които се оказват съвсем неоснователни.
26 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес са възможни непредвидени развития в делата ви, породени от чужди грешки. Ще се съобразите с даденостите, но няма да пренебрегнете и интересите си. Не бъдете прекалено критични към началниците, за да не последват нежелани събития. Любопитството ви ще надделее в една ситуация и това може да ви изиграе лоша шега.
26 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Прекалената ви ангажираност ще ви създаде умора и отегчение, но ще се справите. Няма да ви липсва подкрепа и с общи усилия ще придвижите напред започнат проект, на който възлагате големи надежди. При работа с документи не се подписвайте, преди да сте наясно със съдържанието. Консултирайте се при нужда, за да сте сигурни в действията си.
26 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Твърде възможно е днес да сте повече заети с работа, свързана с други хора, отколкото със собствените си ангажименти. Трудно можете да откажете помощ на близък човек, но нека това не е за сметка на вашата работа. Добре ще е, ако спазите уговорените срокове и се постараете да свършите поетите уговорки. Вечерта ще попаднете на доста интересно мероприятие.
26 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Предчувствията ви за този ден ще се окажат верни, затова можете спокойно да се доверите на интуицията си. Работата ви се развива дори по-добре отколкото сте очаквали, но вашите усилил в тази насока наистина са впечатляващи. Срещите ви днес ще ви донесат особено удовлетворение, тъй като успявате да постигнете голяма част от целите си.
26 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще инициирате разработване на проект, имащ добри перспективи за развитието ви като професионалисти, а също и в материалната сфера. Знаете какво искате и как да го постигнете, което ще бъде благоприятствано и от участието на други специалисти. С гражданската си позиция ще привлечете вниманието на хора, от които зависят много неща в държавата.
26 фев 2020
Последни новини