18 °C

Здравият и пъргав мозък обича да играе. Съвети на специалистите (видео)

Седмицата на мозъka (BAW) е глобалната кампания за повишаване на обществената осведоменост за напредъка и ползите от изследванията на мозъка.

Всеки март BAW обединява усилията на партньорските организации по света в честването на мозъка и включва хора от всички възрасти. Активността е ограничена единствено от въображението на организаторите - на различни места има дни на отворените врати в неврологичните лаборатории; изложби за мозъка; лекции по теми, свързани с мозъка; кампании в социалните медии; дисплеи в библиотеки и читалища, работни срещи в класната стая; и още. 

Седмицата, организирана от фондация DANA продължава от 11 до 17 март през 2019 г., но на места кампанията обхваща целия месец март, като напр. Нова Зеландия или в САЩ, където Американската асоциация за мозъчни увреждания (BIAA - национална организация, която представлява хора, обслужващи лица, семейства и професионалисти, които са засегнати от травматично увреждане на мозъка)  подпомага с информация, образование и подкрепа  5,3 милиона американци, които понастоящем живеят с травматични увреждания на мозъка и техните семейства.

Днес ви предлагаме начините да увеличите мощта на вашия мозък, представени от Хашем Ал-Гайли. 28-годишният  научен комуникатор и видео-продуцент от Йемен е завършил университета Якобс в Бремен. Той е най-известен със своите инфографики и видеоклипове за научни открития, които са събрали над 9 милиарда аудитория. В това също има поука за нашия мозък - когато е достатъчно буден, няма граници за него. А ето накратко как да го усилим:

1  Физическа активност. Да, ходене, тичане, каквото и да е раздвижване.

2. Учене. Ако спрете, части от мозъка започват да се топят, буквално. Обратно, ученето през целия живот може да увеличи силата на мозъка.

3. Музика. Тренира левия темпорален лоб, които отговаря за вербалната памет. Така че музикалните занимания я подобряват.

4. Специални мозъчни тренинги. Мнемоничният тренинг помага за кодиране и извикване на важна информация. Това е техника за запомняне на трудна информация чрез асоцииране с прости изображения. Друг метод за запомняне - акростилния метод, асоциира с букви и цифри трудно запомнящите се неща. Има и други техники за запомняне на непознати термини или думи на чужд език. Нашият мозък обича игрите на асоциации, пъзели, судоку и кръстословици. Остава ние да си го обичаме и да играем повече с него.

И когато мозъкът играе повече и има повече нови усещания и асоциации, мозъкът остава по-дълго здрав и пъргав.

5. Отделяйте време за срещи с приятели

6, Спестявайте си стреса, който може да бъде избегнат

7. Хранете се здравословно. Както всяка част от нашето тяло, мозъкът има нужда от въздух, вода и храна. Някои храни са по-добри за мозъка

8. Идентифицирайте и лекувайте здравословните проблеми.

И накрая - как всъщност да помогнем на мозъка с конкретни занимания?

Напуснете зоната си на комфорт
Ако искате да поддържате мозъка е здрав и гъвкав, давайте му да научава по нещо ново. Без значение колко интелектуално усилие изисква дейността, ако това е нещо, в което вече сте добри, то не е добро упражнение за мозъка. Заниманието трябва да бъде нещо непознато и извън зоната на комфорт. За да укрепите мозъка, трябва да продължите да учите и развивате нови умения.

Предизвиквайте себе си
Най-добрите дейности за стимулиране на мозъка, изискват пълна концентрация. Не е достатъчно, че в един момент сте открили, че дейността е предизвикателство. Тя трябва да бъде нещо, което изисква умствено усилие. Например, да се научите да свирите ново парче музика. Възпроизвеждането на трудна част, която вече сте запомнили, не е стимулираща.

Умение, което можеш да надграждаш
Потърсете дейности, които ви позволяват да започнете на лесно ниво и да работите по усъвършестването, докато уменията ви се подобряват, да продължите да разширявате способностите си. Когато започнем да се чустваме комфортно на трудно досега ниво, значи е време да се захванем със следващото ниво на изпълнение.

И да ви носи удоволствие
Наградите подкрепят учебния процес на мозъка. Колкото повече сте заинтересувани и ангажирани в заниманията, толкова по-вероятно да продължите да го правите и толкова по-големи ще са ползите. Така че избирайте дейности, които са също приятни и удовлетворяващи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини