15 °C

Здравият и пъргав мозък обича да играе. Съвети на специалистите (видео)

Седмицата на мозъka (BAW) е глобалната кампания за повишаване на обществената осведоменост за напредъка и ползите от изследванията на мозъка.

Всеки март BAW обединява усилията на партньорските организации по света в честването на мозъка и включва хора от всички възрасти. Активността е ограничена единствено от въображението на организаторите - на различни места има дни на отворените врати в неврологичните лаборатории; изложби за мозъка; лекции по теми, свързани с мозъка; кампании в социалните медии; дисплеи в библиотеки и читалища, работни срещи в класната стая; и още. 

Седмицата, организирана от фондация DANA продължава от 11 до 17 март през 2019 г., но на места кампанията обхваща целия месец март, като напр. Нова Зеландия или в САЩ, където Американската асоциация за мозъчни увреждания (BIAA - национална организация, която представлява хора, обслужващи лица, семейства и професионалисти, които са засегнати от травматично увреждане на мозъка)  подпомага с информация, образование и подкрепа  5,3 милиона американци, които понастоящем живеят с травматични увреждания на мозъка и техните семейства.

Днес ви предлагаме начините да увеличите мощта на вашия мозък, представени от Хашем Ал-Гайли. 28-годишният  научен комуникатор и видео-продуцент от Йемен е завършил университета Якобс в Бремен. Той е най-известен със своите инфографики и видеоклипове за научни открития, които са събрали над 9 милиарда аудитория. В това също има поука за нашия мозък - когато е достатъчно буден, няма граници за него. А ето накратко как да го усилим:

1  Физическа активност. Да, ходене, тичане, каквото и да е раздвижване.

2. Учене. Ако спрете, части от мозъка започват да се топят, буквално. Обратно, ученето през целия живот може да увеличи силата на мозъка.

3. Музика. Тренира левия темпорален лоб, които отговаря за вербалната памет. Така че музикалните занимания я подобряват.

4. Специални мозъчни тренинги. Мнемоничният тренинг помага за кодиране и извикване на важна информация. Това е техника за запомняне на трудна информация чрез асоцииране с прости изображения. Друг метод за запомняне - акростилния метод, асоциира с букви и цифри трудно запомнящите се неща. Има и други техники за запомняне на непознати термини или думи на чужд език. Нашият мозък обича игрите на асоциации, пъзели, судоку и кръстословици. Остава ние да си го обичаме и да играем повече с него.

И когато мозъкът играе повече и има повече нови усещания и асоциации, мозъкът остава по-дълго здрав и пъргав.

5. Отделяйте време за срещи с приятели

6, Спестявайте си стреса, който може да бъде избегнат

7. Хранете се здравословно. Както всяка част от нашето тяло, мозъкът има нужда от въздух, вода и храна. Някои храни са по-добри за мозъка

8. Идентифицирайте и лекувайте здравословните проблеми.

И накрая - как всъщност да помогнем на мозъка с конкретни занимания?

Напуснете зоната си на комфорт
Ако искате да поддържате мозъка е здрав и гъвкав, давайте му да научава по нещо ново. Без значение колко интелектуално усилие изисква дейността, ако това е нещо, в което вече сте добри, то не е добро упражнение за мозъка. Заниманието трябва да бъде нещо непознато и извън зоната на комфорт. За да укрепите мозъка, трябва да продължите да учите и развивате нови умения.

Предизвиквайте себе си
Най-добрите дейности за стимулиране на мозъка, изискват пълна концентрация. Не е достатъчно, че в един момент сте открили, че дейността е предизвикателство. Тя трябва да бъде нещо, което изисква умствено усилие. Например, да се научите да свирите ново парче музика. Възпроизвеждането на трудна част, която вече сте запомнили, не е стимулираща.

Умение, което можеш да надграждаш
Потърсете дейности, които ви позволяват да започнете на лесно ниво и да работите по усъвършестването, докато уменията ви се подобряват, да продължите да разширявате способностите си. Когато започнем да се чустваме комфортно на трудно досега ниво, значи е време да се захванем със следващото ниво на изпълнение.

И да ви носи удоволствие
Наградите подкрепят учебния процес на мозъка. Колкото повече сте заинтересувани и ангажирани в заниманията, толкова по-вероятно да продължите да го правите и толкова по-големи ще са ползите. Така че избирайте дейности, които са също приятни и удовлетворяващи.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 20.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
20.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
20.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
20.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
20.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
20.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
20.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
20.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
20.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
20.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
20.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
20.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
20.09.2019
Последни новини