Словакия може да избере първата си жена президент

Словашките избиратели ще гласуват днес на първи тур на президентските избори, които ще се превърнат в тест за управляващата популистка партия - година след демонстрациите срещу правителството и политическата криза, провокирани от убийството на разследващ журналист.

Зузана Чапутова, адвокат с либерални убеждения, защитник на околната среда и яростен критик на правителството, е фаворитът на тези изключително важни избори преди парламентарните през 2020 г. в страната с 5.4 милиона жители, която е членка на Европейския съюз и НАТО.

Социологическите проучвания сочат, че елегантната разведена майка на 45 години разполага с убедителна преднина пред основния си съперник, еврокомисаря по енергийния съюз Марош Шефчович, подкрепян от управляващата партия "Смер-социална демокрация". Чапутова и Шефчович вероятно ще се срещнат на втория тур на 30 март, тъй като се очаква нито един от двамата да не получи на първия тур повече от 50 процента от гласовете на избирателите.

Заместник-председател на Словашката прогресивна партия, която не е представена в парламента, Чапутова е на мнение, че "хората призовават за промяна", а предизборният й лозунг е "да се борим срещу злото". Самата тя лично излезе на улицата заедно с хиляди други демонстранти, след като през февруари миналата година бяха застреляни разследващият журналист Ян Куцяк и годеницата му.

Двойното убийство и експлозивното разследване на Куцяк за предполагаемите връзки между словашки политици и италианската мафия, публикувано след смъртта му, създаде криза в страната и провокира опасения, свързани със свободата на медиите и корупцията. Вълната от възмущение доведе до оставката на премиера Роберт Фицо, който въпреки това остана председател на управляващата партия "Смер - социална демокрация" и близък съюзник на сегашния премиер Петер Пелегрини.

Първата жена президент?

"Чапутова привлича избирателите, които са недоволни от сегашните политически елити, независимо дали са част от правителството или са в опозиция", твърди анализаторът Юрай Марушиак. Тя разполага с подкрепата на досегашния президент Андрей Киска, милионер с либерални възгледи и противник на правителството, който няма да се кандидатира за следващ мандат по семейни причини.

"Мисля, че Словакия е готова за първата си жена президент", заяви пред "Франс прес" Мария Павлова, 67-годишна пенсионерка от Нове Замки, Южна Словакия.

Чапутова защитава правото на свободен аборт и насърчава предоставянето на още права на еднополовите двойки, което обаче би могло да намали популярността й в консервативната Словакия.

52-годишният Марош Шефчович се явява като независим кандидат на изборите, но въпреки това се ползва с подкрепата на "Смер - социална демокрация", което създава риск да го дискредитира в очите на тези, според които тази партия вече не е приемлива.

"Няма да гласувам за човек, който подкрепя Фицо или който разполага с подкрепата на "Смер", казва Мария, студентка по биология от Пиещяни, Западна Словакия, според която "убийството на Куцяк разтърси Словакия".

"ПрезиДЕНТ"

Според 34-годишния компютърен специалист Роланд Кутис обаче "Шефчович е почтен, компетентен и перфектно подготвен кандидат, от когото няма да се срамуваме в чужбина". "Въпреки че не е нито светец, нито свръхчовек, той е най-добрият избор", смята Кутис.

Заместник-председателят на Европейската комисия от 2014 г. Шефчович не познава добре вътрешната политика, твърди Марушиак.

Шефчович е известен и с широката си усмивка, която често демонстрира. Той направи това наскоро и в социалните мрежи под псевдонима "ПрезиДЕНТ".

Първоначално Шефкович бе на първо място в предизборната надпревара пред Чапутова, която бе слабо известна на широката публика и излезе начело в социологическите проучвания чак след оттеглянето на учения Роберт Мистрик, който подкрепи кандидатурата й.

Според социологическо проучване от този месец на агенция АКО за Чапутова ще гласуват 52.9 процента от избирателите, а за Шефчович - 16.7 процента. Друго проучване, на института "Фокус", сочи, че Чапутова ще получи 44.8 процента от гласовете, а Шефчович - 22.1 процента.

Словашкият президент не разполага с управленски функции, но утвърждава международни договори и назначава висшите магистрати, сред които и председателя на Върховния съд. Той освен това е и върховен главнокомандващ на въоръжените сили и разполага с право на вето.

Тринадесет кандидати ще участват в изборите, сред които и съдията от Върховния съд Щефан Харабин, крайнодесният депутат Мариан Котлеба и политическият ветеран и представител на унгарското малцинство Бела Бугар. Изборните секции ще бъдат отворени между 06:00 и 21:00 ч. по Гринуич. 

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини