19 °C

Познават ли животните бабите и дядовците си?

Бабите и дядовците са почитани в много човешки общества. Но тези грижи за отглеждане на внуците изглеждат като изключително човешки черти. 

Дали тези класически поведенчески модели на баби и дядовци наистина са ограничени до Homo sapiens?

Има ли животни, които познават бабите и дядовците си като хората?

За повечето видове на Земята отговорът е недвусмислен.

"Обикновено бабите и дядовците вече ги няма", когато се ражда животното, разказва Мирка Лахденпере (Mirkka Lahdenperä), биолог от Университета в Турку, Финландия.

Дори и животът на внуците да се припокрива с този на неговите баби и дядовци, повечето видове се разпръскват, за да избегнат конкуренцията за ресурси, така че шансовете да се натъкнат на баба или дядо са слаби.

Но има няколко забележителни изключения, главно сред бозайниците, които живеят в сплотени социални групи.

В книгата си "Социалното поведение на по-възрастните животни" (Johns Hopkins University Press, 2009), канадският зоолог Ан Иннис Даг (Anne Innis Dagg) описва стада от маймуни лангур в Индия, в които по-възрастните женски се смесват със своите дъщери и внуци. 

Бабите лангури имат определена функция: те агресивно защитават децата на групата срещу атаките от хора, кучета и съперничещи маймуни. Някои женски лангури дори полагат специални грижи за собствените си внуци и се намесват, когато играят твърде грубо с други млади.

Много видове китове също плуват в семейни стада, които включват и баби, и внуци. Според Даг в стадата кашалоти старите женски помагат в грижите за младите, докато майките им се гмуркат за храна.

Бабите косатки често водят своите стада и могат да живеят десетилетия след като са престанали да се размножават. (Най-старата известна косатка, наричана "Грани” (Бабчето) почина през 2016 г. на повече от 100 г. В статия от 2015 г. в списание Current Biology учените предполагат, че тези стари косатки помагат на потомците си да оцелеят в трудни времена, защото помнят добрите места, където може да се намери храна.

Стадото на слоновете също е матриархално. Малките обикновено се раждат в групи, водени от техните баби, които могат да живеят до около 80 години. Женските в стадото създават близки отношения помежду си, разказва Лахденпера и си помагат в отглеждането на потомството.

В едно проучване от 2016 г. в списание Scientific Reports Лахденпера се опита да определи дават ли бабите слоници някакво еволюционно предимство. Тя анализира данните от популация полудиви азиатски слонове, работещи за дървообработващата промишленост в Мианмар. Някои възрастни женски все още живеят в групи с майките си, но има и такива, които се преместват в други райони.

Лахденпера установи, че слончетата на младите майки е осем пъти по-вероятно да оцелеят, ако техните баби живеят близо до тях, отколкото ако не е така. Когато майките на слончетата са по-възрастни и по-опитни в отглеждането на бебета, този благотворен „бабин ефект“ изчезва, дори ако техните баби са все още наоколо, открива биологът.

Не е съвсем ясно как бабите слоници помагат на неопитните си дъщери, коментира Лахденпера за LiveScience.

Има непотвърдени свидетелства за случаи, в които кърмят своите внуци, но Лахденпера смята, че по-вероятното предимство е мъдростта, която бабата слоница е натрупала по време на дългия си живот. Например, ако слонче се затъне в кална яма, баба му може да му помогне по-успешно, отколкото майка му, защото е виждала подобни ситуации

Всъщност, най-много доказателства за ползите от бабите идват от бозайниците. Но през 2010 г. изследователи съобщават в Current Biology, че в колонии от листни въшки от вида Quadrartus yoshinomiyai по-възрастните женски защитават роднините си, след като са престанали да се размножават. И проучване от 2007 г. в списание Evolution установи, че по-възрастните женски птици от вида Acrocephalus sechellensis, сейшелски шаварчета понякога помагат на своите потомци да отглеждат пилетата си.

А какво да кажем за дядовците? Изследвания през последните десетилетия показват, че един жив дядо може да подобри психичното здраве на детето и други показатели за щастие, отбелязва Лахденпера. Но няма доказателства за това в животинското царство, казва тя.

Мъжките животни рядко се социализират със собственото си потомство, да не говорим за по-далечни потомци.

"Самците обикновено се фокусират върху производството на [повече] от собственото си поколение и не се грижат толкова много",  коментира Лахденпера.

Източник: nauka.offnews

Коментари в сайта

Хороскоп за 15.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Бъдете отзивчиви към онези, които открито ви се противопоставят и отхвърлят идеите ви. Събитията ще докажат правотата ви. Имате да свършите далеч по-важни задачи днес. Работете върху текущ ангажимент, от който ще получите значителни средства. Ще бъдете улеснени и от добро развитие на личен въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Професионалните ви позициите позволяват да наложите вижданията си по определени въпроси, различни от общоприетите. Нечие не възприемчиво отношение няма да ви смути, защото сте убедени в правотата си. Можете да сдържате емоциите си и да бъдете последователни в действията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Раздвоени и амбицирани мнозина от вас ще имат нужда от приятелски съвет и помощ. Не избързвайте да давате обещания, за които се съмнявате, че ще успеете да изпълните. Благородните ви стремежи са прекрасни, но реалността може сериозно да промени плановете ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Радвате се на добро настроение за работа днес. Приятното ви държание предразполага хората към вас, затова не е чудно че успявате да свършите повече в сътрудничеството си с околните, отколкото сте планирали. В личен план ви очакват изненади, но такива от които ще останете доволни. Вечерта сте в центъра на весела компания.
15 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще се радвате на засилен интерес от страна на професионалното си обкръжение. Ако се представите добре в проекта, в който участвате, ви очакват делови предложения. Работете и не изпадайте в заблуди по отношение на собствената си значимост. И вие като всеки друг сте на тази земя, за да се развивате и ставате по-добри.
15 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Не се притеснявайте, ако се окажете изправени пред предизвикателства, за които не сте подготвени. Имате нужния потенциал, в противен случай съдбата би ви спестила емоциите. Очаквате повече от човек, който не е в състояние да ви го даде. Колкото по-рано осъзнаете този факт, толкова по-добре ще бъде за вас.
15 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Ще работите, като заложите на творческите си идеи и общувайки с подходящи хора ще постигате синхрон в действията. Така е, когато срещате разбиране. Обстоятелствата ще ви позволят да извлечете максимума на момента, което ще ви направи финансово независими. Все пак бъдете овладени и не позволявайте на емоциите да помрачат устрема ви.
15 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Отношенията в семейството ви са сложни и колкото по-бързо осъзнаете, че противопоставянето на решенията на близките ви вреди на климата, толкова по-добре за всички вас. Научите ли уроците си, търпението ви ще бъде възнаградено. В интимните си отношения ще спечелите повече, ако сте естествени.
15 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да останете изненадани от нечие поведение или друго събитие. Приемете търпеливо предизвикателствата и не позволявайте на нищо и никого да спре устрема ви към целта. Не се предавайте, ако срещнете препятствия по пътя си. Ще получите повече от живота, стига да сте наясно с желанията си.
15 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
В случай на нужда потърсете съвет от специалист, било в служебен, личен или социален план. Ще си спестите ценно време и нерви, защото е ясно, че не може да знаете всичко. Дискретността ви по отношение на нечия връзка ще помогне, но вие бъдете искрени с партньора си. Ако имате съмнения ги споделете.
15 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Бъдете максимално съсредоточени в работата си днес и не обръщайте внимание на онова, което се говори около вас. Ще изгубите твърде ценно време в празни приказки, което след това трудно ще наваксате. Можете спокойно да се доверите на мнението на близък приятел по особено личен за вас въпрос.
15 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Работите върху конкретни дела днес. Към част от тях от дълго време се стремите, затова няма да е чудно, че ще останете доволни от себе си. Печелите време относно професионален проект, който сте започнали. Имате нужда от разтоварване и приятни емоции. Обградете се с близки хора.
15 ное 2019
Последни новини