Над 840 водни спасители са обучени през годините в Кърджали, БЧК започва нов курс

Повече от 840 водни спасители са получили професионалната си квалификация в Кърджали в провежданите през годините курсове. Първият е бил през далечната 1964 г. Това каза за Радио Кърджали директорът на Областния съвет на БЧК в Кърджали Жана Чакърова. Именно Българският червен кръст е организатор на курсовете за водни спасители в България. От 18 март в Кърджали ще се проведе поредното обучение. Кандидатите трябва да са навършили 17 години и да покрият норматив за входно ниво за курса. В него се предвижда теоретична и практическа част. Част от курсистите са от други градове на страната. 

Курсът трябваше да започне още в началото на март. Проблемът с аварията в покрития плувен басейн в Кърджали и недостатъчният брой кандидати са част от причините, довели до отлагането му за втората половина на месеца.

Проблемите и недостигът на водни спасители за открити площи - море и басейни, в цялата страна е много голям, така че хората, които успешно завършат този курс, ще имат категорично професионална реализация, коментира Жана Чакърова. Според нея в последните години заплатите на водните спасители са добре и възможностите за реализация са не само през летния сезон, но и през зимния, тъй като басейните в СПА-центровете предлагат работа за специалистите.

Всяка година талоните си за правоспособност заверяват около 44 спасители. Това са активните, които професионално се занимават със спасяване. Голяма част от тях работят не само на територията на Кърджалийска област, но имат и дълготрайни отношения с Бургас, Несебър, Слънчев бряг, Приморско,припомни Жана Чакърова.

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини