Посланикът на Азербайджан и кметът инж. Хасан Азис събраха кърджалийци на хилядолетния празник Навруз

За да отбележат трихилядолетния празник Навруз, в Кърджали на еднодневно посещение бяха посланикът на Азербайджан Нергиз Гурбанова и Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку.

Празникът Навруз, който е включен в представителния списъка на нематериалното културно наследство на човечеството на Юнеско, е свързан с настъпването на пролетта, с равноденствието и с надеждата. Неговият синоним е „нов ден” и е зареден с надеждата за ново начало на възраждащата се след зимата природа.

В празника Навруз, чиято дата за честване е 21 март, обявена с решение на ООН за Международен ден, се преплитат много български пролетни празници като пролетното равноденствие, баба Марта, Сирни Заговезни, Великден.  

Преди отбелязването на празника, което се състоя в Дома на културата и в което участваха председателят на Народното събрание г-жа Цвета Караянчева, областният управител Никола Чанев, народни представители от Кърджалийски регион, председателят на парламентарната комисия за приятелство с Република Азербайджан Хамид Хамид, кметове на общини от Кърджали, Хасково и Смолян, Нергиз Гурбанова и Гюнай Ефендиева се срещнаха с кмета на Кърджали инж. Хасан Азис и областния управител Никола Чанев. По време на срещите са били обсъдени възможностите за културно сътрудничество и обмен, както и възможността за реализиране на съвместни проекти, за които вече стана дума в новините.

Малко след 17 часа в препълнената зала на Дома на културата започна и честването на самия празник Навруз. Сред публиката един до друг бяха седнали двамата духовни водачи в Кърджали  – отец Петър Гарена и районния мюфтия Бейхан Мехмед. За самия празник в изказването си разказа посланикът на република Азербайджан Нергиз Гурбанова: „Вторниците по време на едномесечното празнуване на Навруз, са едни от незаменимите негови атрибути. Всеки вторник е свързан с четирите елемента на природата – вода, огън, вятър и земя. Всичко това е свързано с обновяването на природата и пристигането на пролетта. Навруз е богат с древни традиции. Всеки – от малък до голям, прескача клада 7 пъти. Хората си намислят желания и излизат на гадаене на слух. Децата оставят шапки пред вратите, за да ги почерпят. Навруз създава здрава основа за укрепване на единството и обичта сред хората, милосърдие един към друг и толерантност”.

Приветствие към присъстващите в залата отправиха  Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство със седалище в Баку, и кмета на Кърджали инж. Хасан Азис. В изказването си градоначалникът благодари на посланика на Азербайджан Нергиз Гурбанова и на Гюнай Ефендиева, председател на Международния фонд за тюркска култура и наследство, за честа Кърджали да бъде първия град в България, преди София, където започва празнуването на Навруз в България през тази година. „Кърджали е естественото място, където посланието за единство, за надежда и за толерантност, се чува най-добре. Отношенията между хората в Кърджали, независимо от техния етнос и религия, са изградени на основата на равноденствието, на баланса, на толерантността, на уважението към другия. Затова празника Навруз намира своето естествено място в Кърджали. Новият свят има нужда от повече толерантност. Новият свят, днес и утре, имаме нужда от повече опознаване на другия и различния”, каза инж. Хасан Азис.

Председателят на парламентарната комисия за приятелство с Азербайджан също поздрави кърджалийци и присъстващите в залата с думите: „Нека днес бъде поставено едно ново начало, всяка година да отбелязваме заедно този хубав празник Навруз и нека следващата година г-н Хасан Азис и г-жа Нергиз Гурбанова отново да ни съберат тук в тази зала”, пожела Хамид.

Празникът Навруз продължи с азербайджански джаз композиции, изпълнени от  българска група с ръководител Минко Ламбов, а след това гостите и публиката имаха възможност да разгледат изложбата на азербайджанската художничка Джемиля   Хашимова, чиито картини обединени под заглавието „Райските градини на тюркския свят”, бяха подредени във фоайето на Дома на културата. Опитаха и от азербайджанската кухня с ястия, свързани с празника Навруз.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини