Инвестициите ни в България зависят от закупуването на американски отбранителни системи

Към България има засилен интерес за инвестиции от страна на американски фирми, които са в отбранителния сектор. Те искат да използват техническия капацитет и възможностите на българската общност. „Не мога да говоря от името на компаниите, но те действително имат голям интерес да инвестират тук, в България. И това ще зависи от покупката на България на системи или подсистеми от отбранителния сектор.“ Така отговори заместник посланикът на САЩ у нас Джъстин Фридман на въпроса дали засиленото сътрудничество на Америка и България във военната област ще доведе до преки ползи за българската икономика. В интервю за Радио Кърджали Джъстин Фридман посочи, че САЩ ежегодно инвестират милиони долари в укрепването на отбранителните способности на българската армия и това ще продължи в зависимост от възможностите на бюджета САЩ. Заместник посланикът каза още, че американското посолство у нас посвещава голяма част от времето си да намира информация и да поощрява американските компании, готови да инвестират в България, без да посочва кои са конкретните области на интерес. 

Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните проекти, които ще реализира България, за да намери своето стратегическо място не само за себе си, но и съседите си и за Европа, коментира още  Джъстин Фридман и посочи, че в дипломатическата си кариера над 15 години е работил, за да помага на различни държави да намират алтернативни източници на газ. Ползите от това са, че чрез конкуренцията цената на газта ще намалее. Ще намалят и опитите да се използват доставките на газ за да се играят „игрички“. „България видя резултатите от такива игрички през 2009 година и на мен не ми се иска да видя как това ще се повтори отново“, каза заместник посланикът на САЩ. Той посочи, че Съединените щати оказват преди всичко политическа подкрепа за реализирането на интерконекторът България - Гърция  и подобни на него проекти. Усилията са да бъдат подпомогнати партньорите да преодолеят различията и да намерят общ език за реализиране на подобни проекти. Интерконекторът с Гърция ще даде не само възможност пред него да преминава прероден газ от Азербайджан за България, но и в перспектива за газови доставки от  теминала за втечнен газ в Александруполис и от други алтернативни източници. Това дава възможност за избор на България. В същото време трябва да се отчита, че Русия има валидни договори за доставка на газ и тези договори трябва да се зачитат. Възможностите за допълнителни доставки ще даде допълнителна възможност на страната ни да премине от по-малко чисти технологии към най-чистите в момента, каквато е използването на природен газ.


Заместник посланик Фридман посети Кърджали в рамките на „Месеца на Америка“, който се провежда в града от Дружество „Приятели на САЩ“. Подобни инициативи подпомагат сътрудничеството между двете държави и сближаването на двата народа, смята американският дипломат. Той посочи голямата роля на „Приятели на САЩ“ и изрази надеждата, че и в Съединените щати ще има подобни обществени организации, които да се включат в този процес. 

http://bnr.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини