13 °C

Инвестициите ни в България зависят от закупуването на американски отбранителни системи

Към България има засилен интерес за инвестиции от страна на американски фирми, които са в отбранителния сектор. Те искат да използват техническия капацитет и възможностите на българската общност. „Не мога да говоря от името на компаниите, но те действително имат голям интерес да инвестират тук, в България. И това ще зависи от покупката на България на системи или подсистеми от отбранителния сектор.“ Така отговори заместник посланикът на САЩ у нас Джъстин Фридман на въпроса дали засиленото сътрудничество на Америка и България във военната област ще доведе до преки ползи за българската икономика. В интервю за Радио Кърджали Джъстин Фридман посочи, че САЩ ежегодно инвестират милиони долари в укрепването на отбранителните способности на българската армия и това ще продължи в зависимост от възможностите на бюджета САЩ. Заместник посланикът каза още, че американското посолство у нас посвещава голяма част от времето си да намира информация и да поощрява американските компании, готови да инвестират в България, без да посочва кои са конкретните области на интерес. 

Интерконекторът между България и Гърция е един от най-важните проекти, които ще реализира България, за да намери своето стратегическо място не само за себе си, но и съседите си и за Европа, коментира още  Джъстин Фридман и посочи, че в дипломатическата си кариера над 15 години е работил, за да помага на различни държави да намират алтернативни източници на газ. Ползите от това са, че чрез конкуренцията цената на газта ще намалее. Ще намалят и опитите да се използват доставките на газ за да се играят „игрички“. „България видя резултатите от такива игрички през 2009 година и на мен не ми се иска да видя как това ще се повтори отново“, каза заместник посланикът на САЩ. Той посочи, че Съединените щати оказват преди всичко политическа подкрепа за реализирането на интерконекторът България - Гърция  и подобни на него проекти. Усилията са да бъдат подпомогнати партньорите да преодолеят различията и да намерят общ език за реализиране на подобни проекти. Интерконекторът с Гърция ще даде не само възможност пред него да преминава прероден газ от Азербайджан за България, но и в перспектива за газови доставки от  теминала за втечнен газ в Александруполис и от други алтернативни източници. Това дава възможност за избор на България. В същото време трябва да се отчита, че Русия има валидни договори за доставка на газ и тези договори трябва да се зачитат. Възможностите за допълнителни доставки ще даде допълнителна възможност на страната ни да премине от по-малко чисти технологии към най-чистите в момента, каквато е използването на природен газ.


Заместник посланик Фридман посети Кърджали в рамките на „Месеца на Америка“, който се провежда в града от Дружество „Приятели на САЩ“. Подобни инициативи подпомагат сътрудничеството между двете държави и сближаването на двата народа, смята американският дипломат. Той посочи голямата роля на „Приятели на САЩ“ и изрази надеждата, че и в Съединените щати ще има подобни обществени организации, които да се включат в този процес. 

http://bnr.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019
Последни новини