Районният мюфтия Бейхан Мехмед към мюсюлманите:Отбелязваме свещената нощ Регаиб, подготвяме се за месец Рамазан

Районният мюфтия Бейхан Мехмед излезе с обръщение към мюсюлманите в региона по случай Свещената нощ Регаиб.В него се казва:

За мен е щастие и удоволствие да ви поздравя по случай настъпването на свещените месеци Реджеб , Шабан  и Рамазан, които ни подготвят за месеца на благодатта и опростението , примерния за останалите месеци,месец Рамазан.

Пратеникът ни Мухаммед (с.а.с), от първите дни на месец реджеб до края на месец шабан се е молил със следната молитва “Аллахумме Барик лена фи реджебе ве Шабан ве беллигна Рамадан“  (О Аллах ,благослови за нас месеците Реджеб и Шабан и ни удостои да достигнем до месец Рамазан),се казва в поздравлението на районният мюфтия към мюсюлманите.Той припомня:От миналата година до сега колко наши близки и роднини вкусиха смърта!Аллах Рахмет ейлесин ( Аллах да ги опрости), пък и ние нямаме гарант ще достигнем до месец рамазан. Затова се молим на Аллах да ни дари със здраве и благодат, да достигнем месец рамазан, в който е започнал низпославането на Коран-ъ Керим, месецът в който мюсюлманите искарват едно морално и духовно училище.


 

Духовният водач на последователите на Пророка Моххамед в Източните Родопи посочва в своето послание:В свещените месеци ще отбележим следните свещените вечери:Тази вечер ще отбележим свещената нощ Регаиб кандили (07/03 четвъртък), в която вечер Аллах с милостта си ще се обърне към човечеството с посланието: „Няма ли бедни да ги даря с богатство, болни – да ги даря със здраве , молещи се – да приема тяхната дуа, молитва“;Отбелязваме свещената вечер Мирадж на 2 април – Извисение, повод да спечелим задоволството на Аллах и да се извисим душевно при него;Нощта Бераат е на  19 април – да се спасим от греховете, впоследствие сърцата ни да бъдат изпълнени с щастие.

Дългоочакваното началото на месец Рамазан е на 06 май.

Нощта Кадир е на 31 май. По-благодатна и по-хаирлия от 1000 месеци.

Рамазан Байрамъ е от 04-06 юни

В заключение Бейхан Мехмед призовава:Свещените месеци Реджеб и Шабан ни подсещат и  подготвят за месец Рамазан. Това са месеци на опрощението. За това трябва да се молим за нас, родителите ни и цялото човечество. Да уважаваме по-големите и да обичаме по-малките.  Да  посетим гробищата, да отправим молитви за починалите и да извлечем поука за нас, че сме преходни на този свят. Също така да търсим прошка от хора, с които не си говорим.  Наградата за тези, които отслужват  подобаващо  този свещен месец е празникът Рамазан Байрам.

Кърджали бг вести

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини