15 °C

Музиканти от Ардино, Кърджали и Бурса създадоха културен мост, който не признава граници

С популярни турски народни песни, фолклорната група за автентичен местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино и ансамбълът за турски песни „Букет“от Кърджали обраха овациите на изселниците по време на юбилейния концерт в Бурса, посветен на 15-годишнинатаот основаването на  хор „Севги“ (Обич). Грандиозната проява се проведе в препълнената зала на културния център „Угур Мумчу“ в Нилюфер. Нашите гостуваха в южната ни съседка по покана на ръководителя и диригент на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, с корени от ардинското село Светулка.Съорганизатори на културната проява бяха побратимената с Ардино община Нилюфер и Сдружението за култура и сътрудничество "Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса.

Събитието уважиха  депутата от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан, консулът на България в Бурса Веселин Божинов, председателят на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, лидерът на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк.

Музикантите от България и Турция грабнаха сърцата на публиката със своите професионални изпълнения и доказаха, че музиката не признава граници и е мост на единението между хората.  Присъстващите, повечето от които бяха изселници, непрестанно аплодираха музикантите. На финала на музикалния празник, ръководителите на групите Кърджали и Ардино Сабиха Местан и Юксел Исмаил получиха почетни плакети от името напредседателя на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, които им бяха връчени от зам.-председателите на Олджай Джошкун и Алпер Коч. Двамата ръководители изказаха сърдечните си благодарности на домакините за топлото посрещане.

Почетен плакет получи и диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, който му бе връчен от Юксел Юртсевен, зам.-председател на Сдружението на Ардинци в Бурса..

По повод  15-годишнина от създаването на  хор „Севги“ бяха прочетени поздравителни адреси от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям. Поздравителни адреси изпратиха още много държавни и културни институции.

Депутатът от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан поздрави музикалните групи от Турция и България. Той заяви, че е горд, че вижда една „цветна“ публика (от малки деца до възрастни хора), които са дошли, за да се насладят на магията на турскитенародни песни. „Това е доказателство, че изселниците, независимо, къде живеят, умеят да съхраняват своите традиции и дух. Това е пример за приятелство и братство“, заяви д-р Юксел Юзкан.

Диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу заяви, че музиката е нещо, което създава един културен мост между страните. „Културната музика няма граници и вяра“, отбеляза той.

Ардинският оркестър е един от малкото у нас, които се занимават главно с турски фолклор. Солистът Юксел Исмаил е дългогодишен ръководител на градското читалище „Родопска искра". Под негово ръководство местният оркестър се утвърди като добър музикален състав и придоби голяма популярност в района и страната със своите успешни творчески изяви.

Ансамбъл „Букет“ има множество успешни участия както в страната, така и в чужбина - в страни като Турция, Гърция, Румъния, Македония. 

Гюнер Шукри

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 18.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Получавате нужната ви подкрепа и разбиране от близък човек. Помогнете му да ви помогне. Поговорете непредубедено с него и ще си изясните много неща. Постепенно постигате, това към което се стремите. Днес ще се наложи да направите някои компромиси в името на по-дългосрочни цели. Не приемате съвети от никого и така усложнявате задачата си.
18 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Обстоятелствата ще ви помогнат да отстоявате по-лесно интересите си, щом сте убедени в правотата си. В живота ви скоро ще се появи нова личност, която ще ви очарова с интелект и артистично присъствие. Отношенията ви ще се задълбочат, като при някои те могат да стигнат и до брак. Семейните да внимават, удоволствията на вън са рискови за тях.
18 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Ангажирането ви с чужди проблеми ще ви натовари, но и накара да се почувствате доволни от себе си. Постигнатото ще ви се отрази добре на самочувствието, ще подсили усещането ви за значимост. Балансът може да се наруши, ако поставите своите интереси над всичко друго.
18 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Заемате се с доста дела наведнъж днес, което едва ли ви гарантира добри резултати. По-възможно е да не останете доволни от себе си, затова се постарайте да се съсредоточите само върху най-важните си ангажименти. Разбирате се прекрасно с човек, с когото сте имали противоречия до този момент. Ще останете очаровани от постъпката на свой близък.
18 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
С покупки по дома ще зарадвате близките си, пък и ще подобрите бита си. Може да си позволите и повече удоволствия, заслужили сте ги. Работни ангажименти могат да създадат у някои от вас напрежение, но ще ги приключите в рамките на деня. Оставете си време за лични нужди и почивка.
18 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Очаква ви ден изпълнен с любов и хармонични отношения. В подобна среда най-приятното нещо ще е да си почивате и да се радвате на взаимоотношенията си с любими хора. Работата ви днес ще е успешна, но най-добре ще е да я отложите, ако имате тази възможност. Втората част от деня ще ви изненада с предложение на приятел, на което трудно ще устоите.
18 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Самоуверени сте днес и поводът за това най-вероятно е свързан с любимия ви човек. Добри новини, свързани с него ще дадат нова перспектива на връзката ви. Денят ще ви предложи избор на възможности и от вас зависи какво ще предпочетете. В добро настроение сте и е сигурно, че ви очаква приятен ден. Обърнете внимание на здравето си.
18 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Непрекъснато сте в движение днес и се занимавате с различни неща, които по-скоро ви натоварват, отколкото ви помагат да се отпуснете. Вие обаче сте във върхова форма и противно на очакванията на околните едва ли ще предпочетете да почивате днес. Заемате се с няколко неща едновременно и се чувствате наистина добре когато действате.
18 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес обърнете по-голямо внимание на сърдечния си партньор. Ако напоследък сте пренебрегвали желанията му, сега е момента да поправите грешката си. Опитайте се да прекарате приятно този ден и най-вече да си починете. Имате богато въображение и бихте могли да измислите нещо еднакво интригуващо за всички.
18 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Промените при вас са в ход, но помислете дали това очаквате. Извличайте най-доброто за себе си, без да залитате по фалшиви обещания и представи за бляскаво бъдеще. Сами се погрижете за себе си, за да не обвинявате друг, в случай на различия в мисленето. Ще изненадате много хора с решенията си.
18 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития ще ви накарат да избирате между няколко еднакво привлекателни възможности. Не се колебайте дълго и се възползвайте изцяло от случая. Денят бележи и успешно решаване на въпроси свързани с интимен партньор. Не пренебрегвайте извора, от който черпите наслада.
18 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Присъствието ви респектира и кара мнозина да се съобразяват с вас. Съобразявайки се с общото настроение днес, по-лесно ще постигате целите си. Внимавайте на пътя и при работа на открито. Атмосферата в семейството ще ви провокира към размисъл дали не грешите, като предлагате помощта си във всяка ситуация.
18 ное 2019
Последни новини