21 °C

Музиканти от Ардино, Кърджали и Бурса създадоха културен мост, който не признава граници

С популярни турски народни песни, фолклорната група за автентичен местен турски фолклор към Народно читалище „Родопска искра” в Ардино и ансамбълът за турски песни „Букет“от Кърджали обраха овациите на изселниците по време на юбилейния концерт в Бурса, посветен на 15-годишнинатаот основаването на  хор „Севги“ (Обич). Грандиозната проява се проведе в препълнената зала на културния център „Угур Мумчу“ в Нилюфер. Нашите гостуваха в южната ни съседка по покана на ръководителя и диригент на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, с корени от ардинското село Светулка.Съорганизатори на културната проява бяха побратимената с Ардино община Нилюфер и Сдружението за култура и сътрудничество "Егридерелилер" (Ардинци) в Бурса.

Събитието уважиха  депутата от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан, консулът на България в Бурса Веселин Божинов, председателят на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, лидерът на Сдружението на момчилградчаните в Бурса Хасан Йозтюрк.

Музикантите от България и Турция грабнаха сърцата на публиката със своите професионални изпълнения и доказаха, че музиката не признава граници и е мост на единението между хората.  Присъстващите, повечето от които бяха изселници, непрестанно аплодираха музикантите. На финала на музикалния празник, ръководителите на групите Кърджали и Ардино Сабиха Местан и Юксел Исмаил получиха почетни плакети от името напредседателя на Сдружението на Ардинци в Бурса Айдън Йълмаз, които им бяха връчени от зам.-председателите на Олджай Джошкун и Алпер Коч. Двамата ръководители изказаха сърдечните си благодарности на домакините за топлото посрещане.

Почетен плакет получи и диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу, който му бе връчен от Юксел Юртсевен, зам.-председател на Сдружението на Ардинци в Бурса..

По повод  15-годишнина от създаването на  хор „Севги“ бяха прочетени поздравителни адреси от името на кмета на община Кърджали инж. Хасан Азис, кмета на община Ардино Ресми Мурад и председателя на общинския съвет в Ардино Сезгин Байрям. Поздравителни адреси изпратиха още много държавни и културни институции.

Депутатът от Народно-републиканската партия в Меджлиса доц. д-р Юксел Юзкан поздрави музикалните групи от Турция и България. Той заяви, че е горд, че вижда една „цветна“ публика (от малки деца до възрастни хора), които са дошли, за да се насладят на магията на турскитенародни песни. „Това е доказателство, че изселниците, независимо, къде живеят, умеят да съхраняват своите традиции и дух. Това е пример за приятелство и братство“, заяви д-р Юксел Юзкан.

Диригентът и ръководителят на хор „Севги“ Мелтун Кадъоглу заяви, че музиката е нещо, което създава един културен мост между страните. „Културната музика няма граници и вяра“, отбеляза той.

Ардинският оркестър е един от малкото у нас, които се занимават главно с турски фолклор. Солистът Юксел Исмаил е дългогодишен ръководител на градското читалище „Родопска искра". Под негово ръководство местният оркестър се утвърди като добър музикален състав и придоби голяма популярност в района и страната със своите успешни творчески изяви.

Ансамбъл „Букет“ има множество успешни участия както в страната, така и в чужбина - в страни като Турция, Гърция, Румъния, Македония. 

Гюнер Шукри

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 04.08.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Ако ви се налага да правите обективна оценка на конкретна ситуация, работа или друго важно събитие се абстрахирайте от умората и личните си предпочитания. Не е изключено да получите вести, които биха повлияли на избора ви. Вярвайте, всичко ще се подреди по начин, който ще одобрите и за това не бива да се притеснявате.
04 авг 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Очаквани развития ще подобрят самочувствието и финансите ви. Подготвени сте за това и без изненади ще приемете нечие решение. На други късметът ще се усмихне с предложение за пътуване или изясняване на заплетен въпрос. С вежливото си поведение ще се нареди сред претендентите за нещо повече, което заслужавате.
04 авг 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Постарайте се да довършите нещо, което сте започнали по-рано и като цяло да не оставяте нищо недовършено. Когато работите, правете го съсредоточено и не мислете за странични неща. Имате всички шансове да се справяте блестящо с работата си, стига да вложите всичката си енергия в една насока. Не подценявайте помощта на близките си, те могат да ви съдействат.
04 авг 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Демонстрирате самочувствие и това ще бъде забелязано от хората около вас. Не се поддавате на чужди влияния и предпочитате да следвате собствените си планове. Не се изолирайте от хората, които държат на вас. Случайно научавате факт, и това ще повиши настроението ви за дни напред.
04 авг 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Много скоро ще разберете, че в конкретно начинание се нуждаете от подкрепа. Ако продължите да упорствате ще си създадете повече главоболия. До вас има хора, които с готовност биха ви подкрепили, стига да ги потърсите. Кратко пътуване за среща с близък човек или по служба.
04 авг 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Суматохата край вас може да ви създаде умора и напрежение. Грижите ви са не по-малко натоварващи, но предвид отговорното ви отношение, ще се справите. Във възможностите ви е и да бъдете по-внимателни и добри с околните. Намерете време и за себе си, починете си, като не отхвърляте нещата, които ви правят щастливи.
04 авг 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще решавате въпроси, създаващи ви притеснения и най-вече на близките ви. Повечето от тях са икономически и битови, но не пренебрегвайте и здравето си. Ако сте спокойни ще ви бъде по-лесно да намерите правилните решения, припряността и гнева са лоши съветници. Последователни в действията си, ще създадете добри очаквания в онези, които разчитат на вас.
04 авг 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На делова среща ще обсъждате полезни за бизнеса ви идеи. Ще последват добри развития, които ще дойдат като отговор на усилената ви работа от последните дни. В семейството също ще имате повод за празнуване, нечии успех или оздравяване ще подобри настроението ви и отвори сетивата ви за забавления.
04 авг 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Заемате се с твърде много неща наведнъж и твърде възможно е да не успеете да се справите с нищо. Иска ви се всичко да върви като по вода, но за целта са нужди последователни, а не едновременни усилия. Починете си от отговорностите и се постарайте да не си създавате нови. Бъдете по-практични в покупките си, особено ако сумите с които разполагате са ограничени.
04 авг 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
С повече или по-малко усилия, но ще свършите по-голямата част от заплануваното днес. Срещите ви ще са ползотворни с идеите, върху които ще работите през следващите дни. Знаете как да подходите, за да ви потръгнат нещата. В края на деня ще научите приятни вести и ще можете се отпуснете.
04 авг 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще получите гаранциите, които очаквате да ви направят по-стабилни във финансов и личен план. Заложили сте на правилната карта, но не отхвърляйте възможността да разширите бизнеса си с полезното сътрудничество на хората с власт. Ще останете изкушени от възможността за светска изява.
04 авг 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Като духовни хора, ще оцените присъствието на обкръжението си и ще благодарите на съдбата, за щедростта й към вас. Доверието помежду ви ще направи възможно всичко, за което заедно мечтаете. Денят е важен за социално-ангажираните, не пропускайте да направите своя избор в полза на по-доброто си бъдеще.
04 авг 2020
Последни новини