Ангелкова: 2020 г. и 2021 г. ще бъдат провъзгласени за Години на туризма в България и Русия

Обсъждаме възможността 2020 г. и 2021 г. да бъдат провъзгласени за Години на туризма на България в Русия и съответно – на Русия в България, каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Българо-руски бизнес форум в областта на туризма, предаде „Фокус“.

Ангелкова заяви, че над 500 хиляди са били руските туристи в България през 2018 г. „Обсъждаме възможността 2020 г. и 2021 г. да бъдат провъзгласени за Години на туризма на България в Русия и съответно – на Русия в България“, посочи тя. Министърът обясни, че България продължава активно да участва на всички борси и събития, които се организират в Русия за максимално промотиране на България като туристическа дестинация. 
„Искам да благодаря за доброто сътрудничество и на Асоциацията на руските региони, с която ни предстои подписване на споразумение. Защото вярвам, че добрата работа с всеки един регион и с правителството на Русия е изключително важна, за да можем да привличаме допълнително интереса на руските туристи към нас. Предстои работна среща на 11 март в Москва, така че имаме приятелски, добър и интензивен диалог и се надявам всичко това да подпомогне и усилията на Русия така, че на максимално високо качество да привличаме туристите“, заяви Ангелкова. 

„За 2018 г. над 9,3 млн. чуждестранни туристи са посетили България, което е ръст от 5%. Приходите за международен туризъм за миналата година са над 7 млрд. лв., което показва, че секторът е ключов за българската икономика“, заяви Ангелкова. 
Тя посочи, че най-много туристи са дошли от Румъния - над 1,3 млн. души, на второ място е Гърция, следвана от Германия, Турция, Северна Македония и др. „България има потенциала да се превърне в целогодишна туристическа дестинация заради културно-историческия си туризъм, балнео и спа туризма, ловния туризъм, приключенския туризъм и т.н. Имаме огромен потенциал, който правилно използван, би подпомогнал усилията, които бизнесът и общините полагат, за да се подпомогне секторът максимално“, заяви Ангелкова.


„Тази година сме си поставили за цел да разработим дестинации, свързани с религиозния туризъм, защото така максимално ще засилим интереса към България като туристическа дестинация“, заяви тя. „За съжаление, през тази година се наблюдава тенденция на спад за ранните записвания. Но искам да уверя, че правителството, съвместно с общините и бизнеса подхождат изключително отговорно по отношение на конкурентни на нас пазари като Гърция, Сърбия, Македония. Искам да благодаря на премиера Борисов, че с общи усилия ще намерим такъв механизъм, чрез който да бъдем конкурентноспособни по отношение на предлагането на нашия туристически продукт“, посочи Ангелкова.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини