20 °C

Какво са парабените и опасни ли са?

Пабените са синтетични химикали, използвани като консерванти в редица продукти, включително в козметиката, лекарствата и храните.

Те осигуряват на продуктите по-дълъг срок на годност и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени, според Администрацията за храни и лекарства (Food and Drug Administration - FDA) на САЩ. 

"Парабените се получават от съединение, известно като пара-хидроксибензоена киселина PHBA, което се среща естествено в много плодове и зеленчуци като боровинките и морковите", разказва Катрин Ст. Джон (Kathryn St. John), директор по комуникациите в Американския Химически Съвет. "PHBA се образува и естествено в човешкото тяло при разкъсването на някои аминокиселини."

Парабените, произвеждани за храни и козметика са идентични с природните. Най-често срещаните типове са метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен, изопропилпарабен и изобутилпарабен. 

"Парабените са широко разпространение, защото са изключително ефективни и хипоалергенни и производството им има ниска стойност," обяснява Сандра Аревало, директор на хранителните услуги и връзките с обществото в Общинската педиатрия в медицински център Монтефиоре в Ню Йорк. 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хората са изложени на контакт с парабени, когато погълнат или абсорбират през кожата продукти, които ги съдържат, а това са широка гама храни, напитки, фармацевтични, козметични и други продукти.

Според изискванията на FDA, всички продукти за лична грижа трябва да имат етикет със списък на съставките им, за да може потребителят да види какъв е състава и да прецени дали иска да ги използва. Производителите на козметика не са длъжни да имат одобрение от FDA, за да разработват, рекламират или продават продукти на клиентите. Въпреки това, ако за даден козметичен продукт се докаже, че е опасен при начина на употреба, посочен от производителя, FDA взима мерки и може да изтегли продуктът от пазара. 

Опасни ли са парабените или не?

"Тъй като 90% от често срещаните продукти по магазините съдържат парабени, концентрацията им в кръвта ни се наслагва," обяснява д-р Чесана Киндред (Dr. Chesahna Kindred), дерматолог в Университета Хауърд във Вашингтон. И тъй като повечето хора са в чест контакт с тях, потребителите искат да знаят дали има здравни рискове, свързани с употребата на продукти, съдържащи тези вещества. 

Отговорът не е ясен и безспорен, според Киндред. Парабените са считани за вещества, въздействащи върху ендокринната система, известни като имитиращи хормоните вещества, пояснява тя. Това означава, че тялото може да приеме парабена за хормон. Например, парабени са откривани в клетки на рак на гърдата, което показва, че те може би имитират естрогените, разказва Аревало. 

С все по-честата поява на някои видове рак, добавките в храните и козметиката са гледани под лупа. Научна публикация за козметиката и рисковете от развитие на рак, публикувано през 2018 в списанието JNCI Cancer Spectrum, показва, че няма доказателство, че употребата на продукти, съдържащи парабени, повишава рискът от развиване на рак. Авторите отбелязват, че в редица продукти в САЩ могат да се съдържат голям брой неизследвани съединения и за откриването на потенциално канцерогенни съставки са необходими по-скъпи и по-прецизни методи на анализ.

Изследванията с плъхове показват, че парабените въздействат върху имунната система и биха могли да причинят рак на гърдата. Все пак обаче това нарушение при плъховете се получава при количества парабени много по-високи, отколкото хората обикновено приемат в ежедневието си, разкрива Катрин Ст. Джон. Досега нито едно клинично проучване с хора не е доказало връзка между парабените и повишения риск от развитие на ракови заболявания. 

Въпреки това, някои експерти се притесняват за потенциалните ефекти на наслагване при употребата на продукти, съдържащи парабени, според Киндред. Необходими са още повече задълбочени изследвания са в тази насока, но засега CDC твърдят, че няма ясни показания, че високите нива на парабени в тялото предизвикват нежелани ефекти върху здравето. 

Възможно е някои хора да са по-чувствителни към парабените от други.

"Както с много потенциално опасни вещества, различните хора имат различна поносимост и чувствителност, според собствената им генетична история," разказва Гретхен Едуалдс-Гилбърт, професор по биология в Колежа Скрипс в Калифорния. 

Ако потребителите се притесняват от употребата на продукти, съдържащи парабени, Едуалдс-Гилбърт препоръчва да се спазва латинския израз "ne quid nimis" - нищо в излишък. Може би умерената употреба на такива продукти е ключът към избягването на непредвидими здравословни проблеми, завършва тя. 

Статията е публикувана оригинално в Live Science - What are parabens?

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.09.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Щадете нервите и здравето си. Гледайте на случващото се от към добрата му страна, защото със сигурност има такава. Ще ви се отдаде да намерите бързо решение на въпрос, имащ отношение към работата или бита ви. Бизнесмените ще подготвят или пристъпят към сделка или друга активност, носеща им добри доходи.
24 сеп 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Като истински прагматици, ще проучите възможностите, които имате и след това ще пристъпите към действие. Но не се ангажирайте с прекалено много задачи, за да не повишите напрежението и кръвното си. Бъдете по-внимателни към човек от обкръжението ви, той е добър към вас, а вие му обръщате гръб.
24 сеп 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Добрите оценки за работата ви ще ускорят издигането ви в службата. С делови нюх ще предпочетете сътрудничеството с човек, което ще ви бъде от полза. В добро настроение, сред познати и близки хора вечерта ще споделяте впечатленията, които имате от приключило пътуване.
24 сеп 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Превърнете работата си днес в удоволствие. Предпоставките за това са много добри. Съдействието на колегите ви може да ви се стори подозрително, но е искрено, повярвайте. Има “опасност” да се сбъднат и най-смелите ви мечти, за това внимавайте какво си пожелавате. В любовта ви очакват споделени радости.
24 сеп 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Приемете предизвикателствата в живота си като средство да сте будни и в крак с новостите. Благоприятна развръзка на личен проблем ще ви успокои и зареди с добри очаквания. Ще си изясните важен за вас въпрос и ще получите възможност да осъществите плановете си. Бизнес-делата ви навлизат в по-благоприятен период.
24 сеп 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Необходимо ви е повече самочувствие и увереност в собствените сили, за да успеете да реализирате плановете си. Ще получите доста разумен съвет относно начина си на действие, за който трябва да сте благодарни. Не правете необмислени покупки.
24 сеп 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Успешно ще придвижите напред делата си, така щото да доведат до финансово благополучие. Но това ще е съпроводено с напрежение и умора. Ще станете обект на внимание и интерес за някого и не бива да се показвате нервни. Повече се усмихвайте и работете върху себе си. Харесвани сте и това ви прави по-витални и добри.
24 сеп 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Въпроси, които не търпят отлагане ще бъдат на дневен ред. Възможно объркване ще ви накара да обмисляте ходовете си по-детайлно. Успехът ще насочи вниманието ви към факти, които до сега са ви убягвали. Все по-често ще се замисляте за цената на това, което правите и получавате.
24 сеп 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Промените, предизвикани от вас самите ще започнат да влияят и на обкръжението ви. Не винаги това ще им носи утеха, дори можете да станете обект на нездрав интерес от тяхна страна. Тихо приемете недоволството им и вярвайте, че работите в името на своето по-добро бъдеще.
24 сеп 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не по-малко имате нужда от спокойствие, затова не ставайте причина за дрязги и недоразумения днес. Не давайте обещания, които не сте в състояние да изпълните. Бъдете естествени и искрени, когато изразявате отношение към заобикалящите ви. Не се оправдавайте, а поемете отговорност за постъпките си.
24 сеп 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще ви спори в общи задачи и работа в екип. Бъдете отворени за нововъведения и партньорски компромиси, каквото и да ви струва това. Нуждаете се от почивка, да се успокоите и забавлявате. Обграждайте се с хора, които ви зареждат с творчески идеи и ви обогатяват душевно.
24 сеп 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Приятно ви е да си мислите за предстоящата почивка, но засега трябва да се съсредоточите върху работата си. Не се преуморявайте и не поемайте чужди ангажименти. Вечерта прекарайте сред приятни за вас хора.
24 сеп 2020
Последни новини