22 °C

Какво са парабените и опасни ли са?

Пабените са синтетични химикали, използвани като консерванти в редица продукти, включително в козметиката, лекарствата и храните.

Те осигуряват на продуктите по-дълъг срок на годност и предотвратяват развитието на патогенни бактерии и плесени, според Администрацията за храни и лекарства (Food and Drug Administration - FDA) на САЩ. 

"Парабените се получават от съединение, известно като пара-хидроксибензоена киселина PHBA, което се среща естествено в много плодове и зеленчуци като боровинките и морковите", разказва Катрин Ст. Джон (Kathryn St. John), директор по комуникациите в Американския Химически Съвет. "PHBA се образува и естествено в човешкото тяло при разкъсването на някои аминокиселини."

Парабените, произвеждани за храни и козметика са идентични с природните. Най-често срещаните типове са метилпарабен, етилпарабен, пропилпарабен, бутилпарабен, изопропилпарабен и изобутилпарабен. 

"Парабените са широко разпространение, защото са изключително ефективни и хипоалергенни и производството им има ниска стойност," обяснява Сандра Аревало, директор на хранителните услуги и връзките с обществото в Общинската педиатрия в медицински център Монтефиоре в Ню Йорк. 

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), хората са изложени на контакт с парабени, когато погълнат или абсорбират през кожата продукти, които ги съдържат, а това са широка гама храни, напитки, фармацевтични, козметични и други продукти.

Според изискванията на FDA, всички продукти за лична грижа трябва да имат етикет със списък на съставките им, за да може потребителят да види какъв е състава и да прецени дали иска да ги използва. Производителите на козметика не са длъжни да имат одобрение от FDA, за да разработват, рекламират или продават продукти на клиентите. Въпреки това, ако за даден козметичен продукт се докаже, че е опасен при начина на употреба, посочен от производителя, FDA взима мерки и може да изтегли продуктът от пазара. 

Опасни ли са парабените или не?

"Тъй като 90% от често срещаните продукти по магазините съдържат парабени, концентрацията им в кръвта ни се наслагва," обяснява д-р Чесана Киндред (Dr. Chesahna Kindred), дерматолог в Университета Хауърд във Вашингтон. И тъй като повечето хора са в чест контакт с тях, потребителите искат да знаят дали има здравни рискове, свързани с употребата на продукти, съдържащи тези вещества. 

Отговорът не е ясен и безспорен, според Киндред. Парабените са считани за вещества, въздействащи върху ендокринната система, известни като имитиращи хормоните вещества, пояснява тя. Това означава, че тялото може да приеме парабена за хормон. Например, парабени са откривани в клетки на рак на гърдата, което показва, че те може би имитират естрогените, разказва Аревало. 

С все по-честата поява на някои видове рак, добавките в храните и козметиката са гледани под лупа. Научна публикация за козметиката и рисковете от развитие на рак, публикувано през 2018 в списанието JNCI Cancer Spectrum, показва, че няма доказателство, че употребата на продукти, съдържащи парабени, повишава рискът от развиване на рак. Авторите отбелязват, че в редица продукти в САЩ могат да се съдържат голям брой неизследвани съединения и за откриването на потенциално канцерогенни съставки са необходими по-скъпи и по-прецизни методи на анализ.

Изследванията с плъхове показват, че парабените въздействат върху имунната система и биха могли да причинят рак на гърдата. Все пак обаче това нарушение при плъховете се получава при количества парабени много по-високи, отколкото хората обикновено приемат в ежедневието си, разкрива Катрин Ст. Джон. Досега нито едно клинично проучване с хора не е доказало връзка между парабените и повишения риск от развитие на ракови заболявания. 

Въпреки това, някои експерти се притесняват за потенциалните ефекти на наслагване при употребата на продукти, съдържащи парабени, според Киндред. Необходими са още повече задълбочени изследвания са в тази насока, но засега CDC твърдят, че няма ясни показания, че високите нива на парабени в тялото предизвикват нежелани ефекти върху здравето. 

Възможно е някои хора да са по-чувствителни към парабените от други.

"Както с много потенциално опасни вещества, различните хора имат различна поносимост и чувствителност, според собствената им генетична история," разказва Гретхен Едуалдс-Гилбърт, професор по биология в Колежа Скрипс в Калифорния. 

Ако потребителите се притесняват от употребата на продукти, съдържащи парабени, Едуалдс-Гилбърт препоръчва да се спазва латинския израз "ne quid nimis" - нищо в излишък. Може би умерената употреба на такива продукти е ключът към избягването на непредвидими здравословни проблеми, завършва тя. 

Статията е публикувана оригинално в Live Science - What are parabens?

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.10.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Във връзка с определена задача или ангажимент ще ви се наложи да се потрудите повече, но ще си заслужава. Интересно предложение, в професионален или в личен план ще разнообрази деня ви, като ви накара да се замислите. Подарете си нещо, заслужавате и повече, но го оставете за края на седмицата.
22 окт 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Романтичен флирт или друго нежно чувство ще ви направи по-внимателни към интимните ви партньори. Развитията ще са във ваша полза и бързо ще получите онова, към което се стремите. Други ще са погълнати от делови задачи, но не за дълго. С прагматичен подход ще пристъпите към работа, която ще приключите в рамките на деня.
22 окт 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Случайността ще ви срещне с ценен за вас човек, от когото може да възприемете перспективни идеи. Вероятно ще се наложи да почерпите по щастлив и неочакван повод. Имате конкретни планове за бъдещата си работа, но не избързвайте. Предстои ви развитие в нова за вас посока.
22 окт 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Късметът ви днес е много добър и шансовете ви за успех в професионалните ви търсения са значителни. Предизвикателствата в бизнеса няма да изискват от вас големи усилия и ще се справите с лекота. Пренебрегвате критиките на близките си, но не забравяйте, че те са градивни и целят само вашето добро представяне.
22 окт 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Проявената ви инициатива в сферата, която ви интересува ще ви донесе предимства и задоволи очакванията ви. Имате потенциал да се справите с всичко, което пожелаете, стига да не се отказвате. Търсете сътрудничеството на хората, които цените. Съвместните ви изяви ще са успешни.
22 окт 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Има в живота ви нещо или някой, чието въздействие е особено позитивно. Тази нова тръпка ще ви донесе вълнуващи изживявания, а с постигнато ще поставите основите на бъдещо начинание. С финансовата и морална подкрепа, която имате ще бъдете мотивирани да се трудите и да успявате.
22 окт 2019

Хороскоп за Везни

Везни
За работата ви денят ще бъде успешен. Лесно печелите симпатии, очаровайки другите с естественото си присъствие. Денят е подходящ както за финансови операции, така и за пътувания. Нуждаете се и от повече лично време. Момента е подходящ да си го позволите. Не бъдете прекалено критични към себе си.
22 окт 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Изпълнени сте с добри намерения да приключите делова задача и това допълнително ще ви мотивира да й се посветите и днес. Ще си осигурите нужните ви средства и ще планирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора.
22 окт 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес социалните ви контакти са повече от задоволителни. Чувствате се добре сред хора, а и получавате уверения за симпатиите, които те изпитват към вас. Работата ви като цяло е спокойна, но може да се наложи да проявите повече инициативност по определен въпрос, за да го тласнете във вярната посока. Денят не е подходящ за рисковани операции.
22 окт 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Имащи добри намерения, ще потърсите близостта на хората, с които да ги осъществите. С някои от тях ще се наложи да поработите повече, привеждайки в желаната посока личните си взаимоотношения, но в името на бизнеса, ще го направите. Любовта ви кара да се чувствате желани и това ви дава допълнително сили.
22 окт 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Рутинни занимания или стартиране на нова работа са сред възможностите на деня. Цените свободното си време и в тази връзка ще се подготвите за предстоящите почивни дни. Други ще хвърлят усилия в една сделка, но резултатът няма да ги разочарова. Новите придобивки ще направят живота ви по-приятен.
22 окт 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Терзанията ви по отношение на някого могат да продължат, за това потърсете контакт с него и се изяснете. На работното място ще се възползвате от толерантното поведение на колега към вас. Сами ще намерите прекият път към човека, който ви вълнува, ако сте искрени и естествени.
22 окт 2019
Последни новини