2 °C

Само София и Търговище без санкции по ОП „Региони в растеж“, Крумовград - 9 проекта са с 21 корекции

От всичките 77 общини в България – бенефициенти по Оперативна програма „Региони в растеж“ (ОПРР), само на общините София и Търговище Управляващият орган не е наложил финансови корекции. По 260 проекта на градовете от първо, второ, трето и междинно ниво, както и на градовете, отговарящи на допълнителни критерии, са наложени над 500 удръжки.

С най-голям брой санкции се отличават 11 общини. Ивайловград води в класацията - за 10 проекта са й наложени 29 на брой корекции, на Крумовград - 9 проекта са с 21 корекции, Поморие – 8 проекта с 20 корекции, Бургас – 5 проекта с 19 корекции, Свиленград – 6 проекта с 16 корекции, Белоградчик – 9 проекта с 16 корекции, Нови пазар – 6 проекта с 13 корекции, Шумен – 2 проекта с 11 корекции, Хасково – 3 проекта с 11 корекции, Варна – 4 проекта с  11 санкции, и Благоевград – 8 проекта с 10 санкции. За Столична община към дата 11 февруари за три проекта са регистрирани общо шест сигнала за нередност, които са обект на проверка по Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове. След като приключи процедурата, Управляващият орган ще обяви дали има или няма нередности. Справките са поискани от двама депутати на „БСП за България“ – Георги Свиленски и Иван Иванов. Отговорите за 27 от 28-те области са дадени от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Няма данни само за две общини, бенефициенти по ОПРР – Самоков и Ботевград, които попадат в София – област. За тях информация не е поискана от самите народни представители.

Само с по една санкция са общините Видин, Лом, Бяла Слатина, Тетевен, Разград, Тутракан, Кайнарджа, Велики Преслав, Гълъбово, Харманли, Асеновград и Гоце Делчев. За всяка от удръжките на конкретната община са посочени и процентите от стойността на съответните договори. Видно от публикуваните в сайта на Народното събрание справки, корекциите са с 5, 10 или 25% от стойностите на съответните договори с изпълнител. Конкретни стойности на удръжките в левове обаче не са посочени. Поради тази причина не може да се прецени стойността на щетата, която са си нанесли общините, най-често заради проблем в процедурите по възлагане на обществени поръчки. А върнатите на програмата средства всяка община трябва да осигури от своя бюджет, за да плати на изпълнителя сумата по санкционирания проект, респ. договор. „Финансовите корекции са представени като процентна стойност предвид факта, че същата е динамична величина, която се променя с верификацията на всяко искане за плащане. С оглед точността на информацията е посочен определеният процент финансова корекция, който не се променя в хода на отчитане и верификация на разходите по съответния проект“, е обяснила министър Аврамова. Важно е да се знае, че Управляващият орган е длъжен да осигури възможност на бенефициента в срок от две седмици да представи писмени възражения по основателността и размера на финансовата корекция и при необходимост да приложи доказателства.

Решенията за налагане на санкция от 2015 година насам могат да се оспорват пред съда, което по-рано по закон не бе предвидено. Поради тази причина много общини и към настоящия момент плащат огромни неустойки по договори, сключени в предишни програмни периоди.    Към настоящия момент за наложени корекции действително се водят съдебни дела. Практиката обаче на съдилищата е да не се произнасят по същество за това дали е правилно или неправилно наложената корекцията и съответно нейният размер, а само за процедурни пропуски. Обичайното становище е, че това е договор за безвъзмездна финансова помощ и щом финансиращият орган е преценил, че ще удържи пари по някакви причини, той има право на това. 

www.actualno.com

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 21.01.2021

Хороскоп за Овен

Овен
Днес ще е най-добре, ако се отдадете на пълна почивка. Позволете си го дори само през един ден от седмицата. Помислете за себе си и за неща, които да ви освежат. Предложение за вечерта ще ви мотивира за промяна на външния ви вид. Не пренебрегвайте онова, което ви предлага сърдечния партньор.
21 яну 2021

Хороскоп за Телец

Телец
Ще се чувствате в добра физическа и психическа форма и наред със своите задачи ще се включите активно в решаването и на обществените. Ще изпълните както своите, така и очакванията на другите към вас. Волята ви ще укрепне, ще се освободите от съмненията и тревогите си, а пътя ви ще стане по-ясен.
21 яну 2021

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Каквито и усилия да ви струва това останете си в къщи днес и се опитайте да бъдете максимално полезни на себе си и на семейството си. Със свежото си чувство за хумор ще успеете да създадете приятна атмосфера около себе си. Поканете приятели на вечеря и се забавлявайте.
21 яну 2021

Хороскоп за Рак

Рак
Ще посветите времето си в проучване на нова дейност, от която очаквате добри доходи. За да напреднете по-бързо се съветвайте с хора, които са запознати с материята и се ползвайте от опита им. Изчистете съзнанието си от тревожни мисли и се посветете на главното, ще успеете.
21 яну 2021

Хороскоп за Лъв

Лъв
Пригответе се за работа. Неотложни ангажименти ще приковат вниманието ви. Умората обаче, ще ви накара да потърсите пътища за развлечения и релаксация. И независимо от всичко трябва да се погрижите за дома, децата и родителите си. Останете търпеливи, запазете спокойствие.
21 яну 2021

Хороскоп за Дева

Дева
Доброто сътрудничество, което градите с партньорите ви се отразява позитивно на мисленето, работата и печалбите ви. Но мислете за себе си, бъдете по-рационални по отношение изразходването на енергията си и не се разпилявайте излишно. Романтично запознанство и начало на дълга връзка.
21 яну 2021

Хороскоп за Везни

Везни
Поради многото си ангажименти днес ще решавате проблемите си в движение, но грижата ви за другите ще е от първостепенна важност за вас. Възможни са затруднения от технически характер, но ще се справите. Отношенията с човек от обкръжението ви могат да се изгладят с компромиси и от двете страни.
21 яну 2021

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Нерешени проблеми от личен характер ще ви занимават и привеждат в активност. Бъдете прагматични и не отхвърляйте съвети и помощ. Чуждият опит също може да ви бъде полезен. Сигурно е, че няма да пренебрегнете интересите си и ще ги отстоявате докрай. Здравето ви се нуждае от повече грижи. Нуждаете се от повече ведрина в живота си.
21 яну 2021

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще постигнете спокойствие и ще балансирате по важност приоритетите си. Наред с това ще се погрижите за дома и семейството си. По отношение на общ проблем ще трябва да предприемете по-решителни стъпки за да го приключите в срок и добре за всички ви. Очакванията ви ще се сбъднат и ще се поздравите с успех.
21 яну 2021

Хороскоп за Козирог

Козирог
За да не останете разочаровани, не хранете прекалени очаквания към никого. Ще бъдете щастливи, ако станете по-малко претенциозни към другите. Отнесете се великодушно към стоящите по-долу от вас и ги насърчете. Проблем може да се окаже неразбирането, което ще срещнете от специален за вас човек. Имайте търпение и не налагайте мнението си.
21 яну 2021

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще въвеждате ред в делата си и без затруднение ще създавате нови познанства. Наред с това ще преосмислите отношенията си с някого, който с поведението си влияе деструктивно на мислите и решенията ви. Следвайте разума и сърцето, това ще ви помогне с достъпни средства да постигнете намеренията си.
21 яну 2021

Хороскоп за Риби

Риби
Вероятно интуицията ви подсказва да си останете в къщи днес. От друга страна не е изключено ваши добри приятели да ви отправят съблазнително предложение за веселба навън. Делови ангажименти също ще ви изкушават да напуснете леглото днес.
21 яну 2021
Последни новини