14 °C

Планинският бегач-рекордьор Божидар Антонов е учил в „Паисий”, преподавателката му разказва

  Марияна Бозакова е първият учител по физическо възпитание и спорт на Божидар Антонов в СОУ“Отец Паисий“ гр.Кърджали. Възпитаникът на средното училище е випуск 2004 година, който се явява и първият випуск на Бозакова като преподавател. 

  Бозакова за Антонов

  За мен този рекорд на зимно преминаване по маршрута Ком – Емине е еманация на всички усилия и развитие на качествата ,които има Божидар Антонов. Още като ученик в трети клас той започна да тренира лека атлетика при мен, като не се отличаваше от останалите с чисто физическите си качества. Беше по-нисък от останалите си съученици, но компенсираше с постоянство, мотивация и отдаденост. Невероятно упорит, по скоро интровент, но и последователен. С примера си бе заразителен за останалите. Участваше на ученически състезания по лека атлетика в дисциплините средни бягания.Беше по-различен от останалете ученици. Спомням си случаи, в които неговият клас избяга от час/ но не по физическо възпитание/ извън сградата на училището, но Божидар остана в училище, без да се притеснява от това, че не е солидарен със съучениците си, взе си една топка и започна сам да играе.

      Паралелно с леката атлетика  започна да тренира и баскетбол „за да порасне“ , както се изразяваше самият той.При завършването на 12-ти клас Божидар бе номиниран и определен за „Спортист на випуск 2004“ на СОУ „Отец Паисий“.

      С леката атлетика той откри бягането за себе си като начин на живот, което намери продължение през 2008-ма година, когато направи обиколка на България с бягане – около 1500 км. за 30 дни, за което си постижение бе награден от кмета на гр. Кърджали с ...........................

      Връзката ни учител-ученик бе много силна и се запази и до днес. Много трудно той се „пречупи“ за да ми говори на ти, една преди около две-три години.

      През 2009 г. покори с велосипед 6-те най-високи върха на Балканския полуостров, вкл. връх Олимп в Гърция.

      През 2015-а Божидар постигна първият си рекорд по трасето Кам -Емине за лятно преминаване, за което бе награден от Министъра на спорта с почетен плакет.Впоследствие той достигна нови висоти , подобрявайки още веднаж постижението през август 2018 г.

       Многото му успехи включват призови места на състезания по планинско бягане в Италия и САЩ, участие  като каскадьор в кинопродукции и др. подобни екстремни предизвикателства.

       Винаги давам за пример на сегашните си ученици това,което Божидар постига и се надявам нетговият пример да е заразителен за бъдещото поколение спортисти.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 27.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Работата ви днес ще бъде доста разнообразна, затова със сигурност няма да скучаете нито за миг. Доверете се на вътрешния си глас при взимането на важни решения. Колегите ви подкрепят, а и вие спокойно можете да се доверите на съветите, които ви дават. Имате възможността да стабилизирате отношенията си с човек от обкръжението си, на когото особено държите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ясните ви цели водят до точни и практични действия, изчистени от всякаква суета и губене на внимание. Силни сте, когато сте спокойни, въпреки, че и в хаоса не губите присъствие на духа си. Работни промени, с които трябва да се съобразите. Не съжалявайте за развитието на професионален въпрос, скоро ще откриете, че нищо не е загубено.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ще останете доволни от търговските си занимания. Ще ви се отдаде да направите сполучливи споразумения и сделки. За пътувания и лични промени сте особено настроени. Кроите планове, които с лекота ще осъществите. Неомъжените ще срещнат своят чакан партньор. Ще вложите много хъс, отстоявайки своите позиции, което ще се хареса на тези, които разчитат на вас.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Днес имате много добри възможности и перспективи за намиране на нова работа, а за някои дори в чужбина. За бизнеса денят е обещаващ, но не всичко ще зависи от личното желание и усилия. Здравословен проблем ще отшуми. Притесненията ви в тази насока ще се окажат напълно неоснователни. Повече внимание към партньора.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Решени сте да промените онези неща в живота си, които ви пречат да се чувствате пълноценни, като хора и професионалисти. На първо време ще започнете от обкръжението си и това ще бъде и първата ви грешка. Потърсете вината за неудовлетворението си във вътре в себе си, има какво да направите, за да изчистите съзнанието си от натоварващите ви мисли.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Промяната на обстановката около вас ще ви тласне към размисъл и съпоставяне на вече известни факти. Настроението ви често ще се мени, но в края на деня ще имате повече желание за развлечения. Приятелските ви отношения с хората от обкръжението ви правят по-добри и успешни в начинанията.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Развитието на професионален проблем ще добие друга насока след получено известие днес. Не реагирайте импулсивно, бъдете разсъдливи и последователни. Ще получите възможност за изява на потенциала си и трябва да покажете активност. Възползвайте се и ще спечелите както пари, така и слава.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Обединете усилията си с ваши съмишленици за реализация на професионалните си планове. Проявете отстъпчивост, ако се наложи, но не правете компромиси с принципите си. Увереността и желанието, които личат от действията ви привличат подкрепата на околните.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ако сте гъвкави в преговорите и умерени в претенциите си, без да искате всичко веднага и на всяка цена, ще постигнете победите си. Общуванията в деловата сфера ще се отразят положително и на личния ви живот. С доброто си настроение и навременни действия ще направите и други щастливи.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Предстоят ви много задачи, коя от коя по-спешна и неотложна. Не се изкушавайте да поемате и чужди ангажименти, въпреки популярността, която биха ви донесли. Рискувате да потънете в тях. Оставете си време и за себе си. Вечерта ви очаква хубаво настроение за танци и развлечения с колегите.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Ще се потрудите повече, но в крайна сметка ще постигнете желаното. Делово споразумение ще подобри позициите ви на работното място, а също и финансите ви. Ще защитите интересите и успокоите душата си. Ангажиментите ви няма да се отразят понижаващо на настроението ви, свикнали сте на натоварване.
  27 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  С предимство в програмата ви ще са деловите срещи днес. От тях очаквате да постигнете договорености и приключване на търговска сделка. Заложете на умереността в думите и реакциите си. В противен случай рискувате да загубите добрите си позиции, което не е целта ви. Стремежът ви към промени ще наруши спокойствието на дома ви, но перспективите са обещаващи.
  27 фев 2020
  Последни новини