15 °C

Планинският бегач-рекордьор Божидар Антонов е учил в „Паисий”, преподавателката му разказва

  Марияна Бозакова е първият учител по физическо възпитание и спорт на Божидар Антонов в СОУ“Отец Паисий“ гр.Кърджали. Възпитаникът на средното училище е випуск 2004 година, който се явява и първият випуск на Бозакова като преподавател. 

  Бозакова за Антонов

  За мен този рекорд на зимно преминаване по маршрута Ком – Емине е еманация на всички усилия и развитие на качествата ,които има Божидар Антонов. Още като ученик в трети клас той започна да тренира лека атлетика при мен, като не се отличаваше от останалите с чисто физическите си качества. Беше по-нисък от останалите си съученици, но компенсираше с постоянство, мотивация и отдаденост. Невероятно упорит, по скоро интровент, но и последователен. С примера си бе заразителен за останалите. Участваше на ученически състезания по лека атлетика в дисциплините средни бягания.Беше по-различен от останалете ученици. Спомням си случаи, в които неговият клас избяга от час/ но не по физическо възпитание/ извън сградата на училището, но Божидар остана в училище, без да се притеснява от това, че не е солидарен със съучениците си, взе си една топка и започна сам да играе.

      Паралелно с леката атлетика  започна да тренира и баскетбол „за да порасне“ , както се изразяваше самият той.При завършването на 12-ти клас Божидар бе номиниран и определен за „Спортист на випуск 2004“ на СОУ „Отец Паисий“.

      С леката атлетика той откри бягането за себе си като начин на живот, което намери продължение през 2008-ма година, когато направи обиколка на България с бягане – около 1500 км. за 30 дни, за което си постижение бе награден от кмета на гр. Кърджали с ...........................

      Връзката ни учител-ученик бе много силна и се запази и до днес. Много трудно той се „пречупи“ за да ми говори на ти, една преди около две-три години.

      През 2009 г. покори с велосипед 6-те най-високи върха на Балканския полуостров, вкл. връх Олимп в Гърция.

      През 2015-а Божидар постигна първият си рекорд по трасето Кам -Емине за лятно преминаване, за което бе награден от Министъра на спорта с почетен плакет.Впоследствие той достигна нови висоти , подобрявайки още веднаж постижението през август 2018 г.

       Многото му успехи включват призови места на състезания по планинско бягане в Италия и САЩ, участие  като каскадьор в кинопродукции и др. подобни екстремни предизвикателства.

       Винаги давам за пример на сегашните си ученици това,което Божидар постига и се надявам нетговият пример да е заразителен за бъдещото поколение спортисти.

  Кърджали бг вести

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.11.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Намерете сили и време да се освободите от натрупаното напрежение. Ако забравите всичко, което ви е огорчавало до днес, ще си помогнете повече от всеки друг. Пропуснете покрай себе си язвителните забележки и в никакъв случай не се показвайте уязвен. Усмихнете се и на лошото отвърнете с добро. Има кой да отсъди правилно. Само добрата дума и мисъл може да помогнат там, където добрата воля липсва.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Този ден се характеризира с личен напредък и възможности за удовлетворяване на определени изисквания на работното място. Ще преодолеете нещо, което ви е пречило да се развивате пълноценно. Не подценявайте помощта, която могат да ви окажат близките ви и особено сърдечния партньор. Притеснявате се излишно относно проблемите на ваш роднина, всичко ще е наред.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Ангажираността ви расте, а с нея и умората. Сами разбирате, че трябва да търсите нови начини за справяне със стреса. Добре ще ви се отразят разходки на открито, среща с приятели или слушане на любима музика. Високите ви изисквания към околните често ви дистанцират от тях, Бъдете по-търпеливи.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Готовността ви да се реализират професионално ще ви подтикне към повече активност и без да жалите силите си ще се отдадете на работата си. Финансови и лични успехи ще отбележите през днешния ден. Някои от вас ще усетят силно привличане към нова личност и може би начало на силна връзка.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Очаква ви един сравнително успешен работен ден, в случай че очакванията ви не са твърда високи. Не може всичко да става изведнъж, каквото е желанието ви, затова приемете ситуацията просто като затишие. Обърнете повече внимание на себе си.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Днес ще се радвате на заслужени професионални успехи. Постоянната ви работа започва да дава резултати. Не е изключено сериозни финансови постъпления да попълнят бюджета ви и да развихрят страстта ви към харчене. Зарадвайте близките си, те ще оценят жеста ви на внимание. Пестете емоциите си.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Среща с човек, който сте позабравили ще ви достави голямо удоволствие. Чувствата ви ще бъдат споделени и ще осъзнаете, че сте ценени и обичани въпреки дистанцията на времето. Обхванати сте от изумителен ентусиазъм, идеите ви са грандиозни, но за сега е добре да се задоволите само с планирането на нещата. Въздържайте се от алкохолни излишества.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Настоятелно ще занимавате околните с личните си вълнения. Повечето от тях са въображаеми, затова не се учудвайте, ако околните не разбират за какво говорите. Ще бъдете полезни на близък, който има проблем, и вие бихте могли да му бъдете полезни. Покупка на ново жилище или отдаване под наем ще обсебят вниманието на някои от вас.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  С добри намерения сте днес, да приключите делова задача или да придвижите друга напред. Няма да ви липсват финанси, за да организирате почивката си. Харесвани неща ще станат ваши и ще повишат настроението ви, давайки простор и на щедростта ви към други хора. Радостна вест.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Без да губите времето си в съмнения и колебания, ще действате и то успешно. Практичността ви отново ще се прояви, този път в навременни решения и финансови сделки. Отношенията ви с човек, когото цените и от когото очаквате съпричастност, ще се задълбочат и могат да прераснат в по-задълбочена връзка.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще ви се наложи да работите много, за да постигнете целите си. Бъдете концентрирани и не допускайте околните да ви занимават със незначителни въпроси. Това само ще попречи на работата ви, затова стойте настрана от хора, които се занимават предимно с чужди проблеми. Получавате предложение за вечерта, на което не можете да устоите.
  14 ное 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Деловите представители на знака ще ги занимават финансови въпроси и постигане на договорености. Други ще ги вълнуват интимните подробности от живота им. Ще получите потвърждение за отношението на някой към вас и перспективността на връзката ви. Ако все пак имате съмнения, не ги споделяйте, изчакайте.
  14 ное 2019
  Последни новини