Планинският бегач-рекордьор Божидар Антонов е учил в „Паисий”, преподавателката му разказва

    Марияна Бозакова е първият учител по физическо възпитание и спорт на Божидар Антонов в СОУ“Отец Паисий“ гр.Кърджали. Възпитаникът на средното училище е випуск 2004 година, който се явява и първият випуск на Бозакова като преподавател. 

    Бозакова за Антонов

    За мен този рекорд на зимно преминаване по маршрута Ком – Емине е еманация на всички усилия и развитие на качествата ,които има Божидар Антонов. Още като ученик в трети клас той започна да тренира лека атлетика при мен, като не се отличаваше от останалите с чисто физическите си качества. Беше по-нисък от останалите си съученици, но компенсираше с постоянство, мотивация и отдаденост. Невероятно упорит, по скоро интровент, но и последователен. С примера си бе заразителен за останалите. Участваше на ученически състезания по лека атлетика в дисциплините средни бягания.Беше по-различен от останалете ученици. Спомням си случаи, в които неговият клас избяга от час/ но не по физическо възпитание/ извън сградата на училището, но Божидар остана в училище, без да се притеснява от това, че не е солидарен със съучениците си, взе си една топка и започна сам да играе.

        Паралелно с леката атлетика  започна да тренира и баскетбол „за да порасне“ , както се изразяваше самият той.При завършването на 12-ти клас Божидар бе номиниран и определен за „Спортист на випуск 2004“ на СОУ „Отец Паисий“.

        С леката атлетика той откри бягането за себе си като начин на живот, което намери продължение през 2008-ма година, когато направи обиколка на България с бягане – около 1500 км. за 30 дни, за което си постижение бе награден от кмета на гр. Кърджали с ...........................

        Връзката ни учител-ученик бе много силна и се запази и до днес. Много трудно той се „пречупи“ за да ми говори на ти, една преди около две-три години.

        През 2009 г. покори с велосипед 6-те най-високи върха на Балканския полуостров, вкл. връх Олимп в Гърция.

        През 2015-а Божидар постигна първият си рекорд по трасето Кам -Емине за лятно преминаване, за което бе награден от Министъра на спорта с почетен плакет.Впоследствие той достигна нови висоти , подобрявайки още веднаж постижението през август 2018 г.

         Многото му успехи включват призови места на състезания по планинско бягане в Италия и САЩ, участие  като каскадьор в кинопродукции и др. подобни екстремни предизвикателства.

         Винаги давам за пример на сегашните си ученици това,което Божидар постига и се надявам нетговият пример да е заразителен за бъдещото поколение спортисти.

    Кърджали бг вести

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини