12 °C

Зам-посланик Фридман:Сделката за изтребителите е от ключово значение за ангажиментите на България в НАТО

Джъстин П. Фридман встъпи в длъжност като заместник-ръководител на дипломатическата мисия в Посолството на САЩ в София, България, през август 2018 г. Предишната заемана от него длъжност е политически съветник в посолството на САЩ в Анкара, РТурция (2014-2017 г.).  Други изпълнявани от него длъжности в чужбина са заместник-ръководител на дипломатическата мисия в посолството на САЩ в Бандар Сери Бегаван, държавата Бруней (2006-2008 г.), както и назначения в Хърватия (2003-2006 г.), Канада (1997-1999 г.) и Украйна (1995-1997 г.)

Във Вашингтон г-н Фридман е изпълнявал длъжността директор на Служба „Кавказ и регионални конфликти“ в Държавния департамент (2011-2013 г.), както и директор на Службата на сътрудничество в областта на експортния контрол (2009-2011 г.) Другите му назначения във Вашингтон са били като специален помощник по въпросите на енергийната дипломация за Каспийския басейн (2001-2002 г.) и като референт за Русия (1999-2001 г.)

Преди да започне работа в областта на дипломацията, г-н Фридман е бил вицепрезидент на „International Technology Consultants”, консултантска фирма в областта на телекомуникационния пазар със седалище в столицата на САЩ-Вашингтон (1990-1995 г.). Г-н Фридман има придобита през 2009 г.  магистърска степен по „Стратегия за национална сигурност“ в Националния военен колеж.

Зам.-посланик Фридман изрази готовност да даде интервю специално за сайта Кърджали бг вести:

-Г-н Фридман,смятате ли, че мирното съжителство и толерантността в Кърджали могат да бъдат модел за Балканите, особено за Западната им част?

-Мисля, че всеки пример за толерантност и всеки пример за маждуобщностна колаборация и сътрудничество може да бъде пример за региона.

-В Източните Родопи живеят представители на помашката и алевитската общности. Разглежда ли ги американската дипломация като отделни етноси?

-Въпросът за идентичността на една етническа или религиозна група не може да въпрос, който да се задава или обсъжда от един дипломат. Той е външен човек. Това трябва да бъде въпрос, който касае общността, като такава сама по себе си.

-Но Държавният департамент на САЩ всяка година изготвя доклад , в който се съдържат преценки, които са важни за тези общности?

-Да, наистина има такъв Доклад на Държавния департамент. Той е ежегоден и е за правата на човека и религиозните свободи. И ние наистина разглеждаме въпросите на вероизповеданията и на етносите. Но ние ги разглеждаме от гледна точка на въпроса , как биват третирани групите. Да ние разглеждаме такива въпроси от гледна точка на общностите, правителствата и индивидите.

-Има ли позиции ,които Държавният департамент оповестява, и  които са критични към нашата страна?

-Разбира се докладът се базира на фактите, така както ние ги намираме и така както те биват споделени от страна на правителството , от страна на индивиди, от страна на организации.

-Смятате ли,че в България има език на омразата спрямо ромската общност?

-През шестте месеца, откакто съм във Вашата страна , наистина съм се сблъсквал с индивидуални изявления, които са заплашителни, които са критични. Но те са насочени срещу определени групи, а не срещу индивиди. Аз ги чух тези изявления, защото те бяха споделени свободно в българските медии, в българското публично пространство. Лидери на общественото мнение можеха свободно да изразяват позицията си, за това дали подобни изявления са уместни или неуместни и насочени срещу индивиди или определени групи.

-Възприемате ли желанието да се закупят американски изтребители ,като анонс на българското правителство да изпълни ангажиментите си към НАТО, за отделяне на необходимата част от БВП за сигурност?

-Ако българското правителство реши да купи американски изстребители Ф-16 и успеем да финализираме сделката, това ще бъде много важна стъпка, много важен ангажимент към изпълнението от страна на България на необходимостта да похарчи 2 процента от БВП за отбрана. Това е ангажимент към НАТО. Но ако се фокусираме само върху цената , то тогава се разминаваме със същността на въпроса- той е защо нациите поемат този ангажимент. Ние поемаме тези ангажименти ,защото сме подписали договор да се защитаваме взаимно в случай на война, договор в отбранителната сфера.

Българските войници и офицери от всички родове въоръжени сили са се доказали като много способни военни професионалисти. Те ще бъдат още по- ефективни и още по- добре ще изпълняват ангажиментите си, ако могат да използват високоразвити технологии като Ф-16 и други технологии, които разглежда българското правителство.

Най-важният аспект на НАТО е сътрудничеството. Когато държавите имат сходни технологии, които са оперативно съвместими, които могат да работят заедно , тогава можем да повторим българската поговорка „Съединението прави силата”.

-Как определяте войната на фалшиви новини, която се разиграва в България? Може ли да я смятаме като част от хибридна война?

-Предизвикателството, пред което сме изправени ние, и аз подчертавам –ние,се състои в това, че явлението фалшиви новини, не е българско, не е американско. Това е световно явление.

Първото предизвикателство на фалшивите новини е колко лесно те се разпространяват. Предизвикателството, пред което се изправя всеки индивид е да си задава въпроси, да изразява съмнения, да бъде скептичен, относно източникът на новините, не просто да повтаря нещо, което е чул веднъж. Трябва да провери, дали това е вярно. Важен фактор за противодействие  на фалшивите новини е отговорността на медиите, като индустрия. Отговорност на журналистите е да имат множество източници, да проверяват фактите и да не използват новини или изявления, които имате единствено за цел да измамят или объркат обществеността и аудиторията.

-Благодаря Ви много!

Въпросите зададе:Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019
Последни новини