6 °C

БСП бойкотира избора на обществен посредник на Кърджали, Расим Муса събра повече гласове от Камелия Василева

  БСП бойкотира избора на обществен посредник на Община Кърджали. Четиримата съветници на социалистите демонстративно напуснаха залата на местния парламент когато настъпи време за разискване и гласуване. Привържениците на столетницата се върнаха в залата след приключване на вота. За Кърджали бг вести областният лидер на БСП и председател на групата съветници на червените Милко Багдасаров заяви, че неговите съпартийци не искат да участват в политически цирк. ГЕРБ и ДПС си партнират на национално ниво. Те играят за 16 милиарда дълг и Ф-16, но тук в Кърджали се заиграват предизборно, категоричен е Багдасаров.
     Двама си оспорваха поста обществен посредник на Община Кърджали. Това са досегашният омбудсман Расим Муса, зад който стои опит и завидна биография на общественик и общинската съветничка от ГЕРБ и социален работник Камелия Василева. Муса събра два пъти повече гласове от Василева, като за него гласуваха всички 24 съветника от ДПС. Василева бе подкрепена от 12 народни избараници от ГЕРБ и РБ.
     Сагата започна през 2018 г.,когато изтече мандат на досегашният омбудсман Расим Муса. Общинският съвет избра временна комисия  с представители на всички групи съветници и председател Мухаррем Мухаррем. Комисията проведе 2 поредни заседания.На 28 януари тя определи критериите за избор на нов обществен посредник. Прие и две заявления на кандидати: на Расим Муса и на Камелия Василева.Бе направен анализ и на второто заседание бяха допуснати и двамата. Проведе се събеседване. Комисията реши и двамата да бъдат допуснати до гласуване в Общинския съвет и той да вземе окончателното решение, за което е необходимо мнозинство от две трети от съветниците.
     Народните избраници трябваше да избират между човек с богат политически и обществен опит като Расим Муса и амбициозна, мотивирана кандидатка с опит в социалната сфера като Камелия Василева.
    Расим Муса е бил народен представител, кмет на Кърджали и председател на Общинския съвет. Работил е и в държавната изпълнителна власт. Има един мандат като обществен посредник.
  Камелия Василева е една от най-активните съветнички на ПП ГЕРБ в местния парламент, добила известност в отстояване на обществени каузи.
   Първа представи своята визия Василева. Тя бе категорична, че бъдещия обществен посредник не трябва да бъде избран поради политическа пригодност , а въз основа на неговото познание върху работата на институциите. Тя упрекна работата на институцията до сега, като посочи че е била концентрирана да изгражда собствения си положителен облик. Василева бе категорична , че Обществения посредник трябва да бъде проводник на реформи. Той трябва да бъде не догонваща,а изпреварваща страна в изготвяне на нормативни актове.
    Расим Муса посочи,че обществения посредник има строго регламентирани правомощия, разписани от Закона за местната власт и местното самоуправление и Правилника за дейността му приет от всички общински съветници. Според нормативната уредба омбусманът на Кърджали трябва да бъде медиатор. Това е регламентирано от чл.22 на Правилника. Няма гражданин ,койдо да е дошъл в офиса на обществения посредник и да не е получил квалифицирана помощ. Трябва да се знае,че институцията работи от 300 г.в Швеция и едва от 10 г. в Кърджали. Тя е призвана да формира активно гражданско общество, за което принос трябва да имат и всички институции.Нужен е консенсус в защита на правата на гражданите, към който омбудсмана се стреми и отстоява, подчерта Расим Муса. Той пожела успех при гласуването на Камелия Василева.
   След вота, председателят на временната комисия Мухаррем Мухаррем сподели за Кърджали бг вести ,че Расим Муса ще продължи да изпълнява длъжността обществен посредник до нова процедура. Това вероятно ще стане по инициатива на новия местен парламент, който ще се избере на на предстоящите местни избори.
  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 19.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Успявате по забележителен начин да балансирате между професионалния и личния си живот. Никой по-добре от вас не умее да комбинира всичко така, че да е удобно на всеки. Естествено водещо е собственото ви желание, но вие чаровно прикривате този факт.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Ще се отличавате с повишената си социална активност, оставайки на втори план личните ангажименти. Имате воля и ще се справите, независимо от трудностите. Предстояща среща ще подобри очакванията ви във връзка с предстоящ проект. Развитията ще бъдат във ваша полза и ще ви подтикнат към конкретни действия.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Добре е делата си днес да ги приключите в рамките на деня. Градивните ви усилия ще поддържат активността и формата ви, правейки ви по-организирани. В личния си живот ще постигнете разбиране със себе си и ще се съобразите с развитието на дълго очакваните промени. Най-хубавото е, че ще ви направят щастливи.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Малко хора ще са в състояние да разгадаят настроението ви днес. Работите усърдно, но емоциите доминират над всичко останало и със сигурност ви пречат, особено когато от вас се изисква да бъдете съсредоточени. Опитайте се да им противостоите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Служебната работа ви отегчава и напрежението скоро ще ви създаде главоболия. Вземете мерки и не се колебайте да направите нещо за себе си. Запознайте се с методите на релаксация, чрез тях ще подобрите тонуса си. Мислете позитивно и се вслушвайте в мнения, различни от вашите.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  С добри нагласи сте за предстоящите дни и това се отразява на работата ви по проектите, които подготвяте. Самоконтрола, който си налагате ще ви помогне да се справите по-лесно с изкушенията и повиши психическата ви устойчивост. Насърчете човека до вас открито да говори за чувствата си, това ще заздрави връзката ви или поне ще ви ориентира за тях.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Ще размишлявате върху развитието на делата си от последните дни и ще търсите причините за една или друга неудача. Приемете, че има и външни фактори, които не можете да промените, така, че гледайте по-ведро на случващото се. Открийте уроците за себе си и се старайте да ги усвоявате своевременно.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Възможно е днес да възникнат проблеми и да променят временно плановете ви за почивка. При финансови операции не поемайте рискове. Доброто ви чувство за хумор ще ви извади от една неловка ситуация с човек, към когото имате по-специално отношение. Близо сте до желания резултат.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Ще ви се отдава да възприемате добре нови знания и да ги прилагате на практика почти веднага. Движението ще ви се отрази добре, ще ви избави от нежелани мисли и с повече вяра в себе си ще успявате в начинанията си. Не грешите в преценките си за другите, за това и по-рядко ви се случва да сте от губещата страна.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Ще се радвате на добри развития в личните си дела. Промяната ще ускори процесите и скоро ще се поздравите с придобивки от различен характер. Дайте шанс на човека, който търси път към вас и му позволете да ви запознае с намеренията си, които повярвайте, са добронамерени.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Не всичко, което предвиждате днес ще се случи, но в по-голямата си част ще следвате начертания план. Доверието, с което се отнасяте към някого или нещо, ще ви спечели нови приятели. В добра кондиция и форма на духа сте, и с повече лекота ще вземате решенията си. Готови сте за придобивки от нематериален характер.
  19 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Ако ви липсват внимание и грижи, не бързайте да се засягате. Помислете къде имате пропуски, защото е сигурно, че не сте изрядни. Дайте си сметка за собствените си постъпки и променете отношението си към онези, които неоснователно сте наранили. Духовни прозрения ще ви подтикнат към промени.
  19 фев 2020
  Последни новини