След намесата на инспектори през февруари, изплатиха 60% от забавените заплати в Кърджалийско

При 85-те проверки, извършени от Дирекция „Инспекция по труда” в Кърджали през февруари, са установени забавени трудови възнаграждения на обща стойност 104 600 лева, съобщи на брифинг директорът й Ангелина Бабунска. Работниците, на които не са изплатени заплатите, са 212 в 3 предприятия от областта, уточни тя.

По думите й, за тези нарушения са наложени принудителни административни  мерки със срок за изпълнение от 15 до 30 дни и вече 60 процента от забавените трудови възнаграждения са изплатени. Към момента служителите на инспекцията са извършили 85 броя проверки през февруари, при които са установили 611 нарушения от страна на работодатели. Дадени са 605 броя предписания.

Най-много са нарушенията, свързани с безопасните и здравословни условия на труд - 322 броя. От тях 215 са за неспазени норми по организация на дейността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд, следвани от нарушения по хигиена на труда и накрая  - по спазване на нормите по безопасност на работното оборудване.

"През февруари са издадени 8 наказателни постановления, а влезлите в сила от предишни периоди такива са 13 на обща стойност 26 500 лева", каза още Ангелина Бабунска. 

dariknews.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини