Как Amazon владее САЩ

Има няколко неща, които изненадват гражданите на САЩ в отношенията с Amazon: фактът, че дори президентът на Съединените щати Доналд Тръмп не може да има хеликоптерна площадка в Ню Йорк, но основателят на Amazon Джеф Безос - може. Въпреки че такива лични хеликоптери са строго забранени след инцидент през 1977 г., в който загинаха петима души. Но „Welt am Sonntag“ разполага с писмо за намерение, в което градът пише, че разбира, че Безос се нуждае от този хеликоптер. Затова бил готов да направи всичко, за да осъществи това, пише вестникът.

Но не само за Джеф Безос лично има предимства – и спрямо Amazon държавата прави отстъпки. Въпреки нетната печалба от 11,2 млрд. долара през 2018 г. компанията не е трябвало да плаща дори и пени на държавата като данък. Напротив, тя дори получава отстъпка от 129 милиона долара, съобщава още Welt am Sonntag и се позовава на проучване на Института по данъчно облагане и икономическа политика (Itep).

 

Според него между 2009 и 2018 г. Amazon е генерирала печалба за над 26 млрд. долара, но е платила по-малко от 800 милиона долара под формата на данъци. Средно данъчната ставка е три процента. Но Amazon подчертава, че е платила всички данъци, към които е поела ангажимент и също е инвестирала от 2011 г. насам повече от 160 млрд. долара в САЩ. Всъщност групата използва правни вратички, както и много други компании, пише Welt am Sonntag.

Въпреки ниската данъчна тежест Amazon има специална притегателна сила за много щати в САЩ. Това стана особено очевидно, когато Джеф Безос обяви построяването на втора централа на концерна, а много кметове и други политици започнаха своеобразен конкурс за наддаване: в допълнение към щедрите данъчни кредити за групата например Далас предлагаше свободен достъп до зоопарка в града за всички служители, а Атланта предложи изключителна топ ложа за летището. А един малък град предложи да се преименува в Amazon City.

Целия материал четете в сайта на Bloomberg TV Bulgaria!

Източник: investor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини