Караянчева: Парламентът е подложен на безпощадна критика, но той остава автентична среда за дебат

"Кризите будят тревога за бъдещето на ЕС. Необходим е искрен и откровен разговор с гражданите", заяви председателят на Народното събрание.

Парламентът е подложен на безпощадна критика в публичното пространство, но изборът на учени да коментират важни теми тук, е знак, че той остава автентична среда за дебат. Това каза председателят на Народното събрание Цвета Караянчева по време на кръгла маса на тема "Има ли криза на европейските ценности?", предаде Агенция „Фокус“. 

"Не мога да скрия удовлетворението от факта, че днес в Народното събрание ще се проведе представителен форум с участието на толкова много изявени изследователи и интелектуалци. В публичното пространство парламентът често е подложен на безпощадна критика. Ето, че днес учени като вас са избрали парламентарната институция, където да представят своите интерпретации, сведения и размисли по една толкова важна тема, каквато в кризата на европейските ценности. Това за мен е знак, че Народното събрание, колкото и критично да се приема от обществото, си остава автентичната среда за дебат, за политически разговор и сблъсък на различните мнения. Различията са присъщи на демокрацията, но най-естественото състезанието за дебат, идеи и визии да се случва в Народното събрание", отбеляза Караянчева. 

"Европейците са изправени пред необходимостта от стратегически дебат за европейските ценности", каза още председателят на парламента. 

"Не само у нас, но и в европейското политическо и публично пространство кризата на европейските ценности е тема на разгорещени дебати. Думата „криза“ неизменно присъства в ежедневието на европейските граждани и е подложена на свръхинтерпретации в медийното пространство. Често кризите се преекспонират и хиперболизират“, обясни тя. 

"Вие, като изследователи ще кажете най-добре, но на мен ми се струва, че катастрофалните прогнози са пречка да се изгради трезва обективна преценка за реалността", отбеляза Караянчева. 

"От друга страна кризите будят тревога за бъдещето на ЕС. Те поставят европейските ценности в нов контекст. Европейците са изправени пред необходимостта от стратегически дебат за европейските ценности. От искрен и откровен разговор с гражданите", коментира тя. Според нея европейските ценности са в основата на най-големите постижения на Европа и всички ние сме изправени пред предизвикателство, за да бъдат съхранени.

http://epicenter.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

  • 1
    Кр
    краля слънце
    0 0
    16:29, 28 фев 2019
    Какво е това безумие на снимката....

Още новини

Последни новини