Ердоган, канабисът и торбичките на мама

Турският президент Ердоган си има нова любима тема - канабисът. Идеята му: Турция да започне отново да отглежда коноп и така да си върне "зеленото съкровище", което навремето било изкоренено по волята на нейните врагове.

Турция иска отново да отглежда канабис (коноп). Това е очевидно най-новата стратегическа идея на президента Ердоган. „Аз съм родом от Ризе. А там навремето се отглеждаше коноп. От конопа се правеха дори долни фланелки, защото той много добре попива потта", каза президентът на среща със свои съпартийци в Анкара. Главният му аргумент обаче се въплъщава в… пазарските торбички от коноп.

От 1 януари тази година Турция въведе задължителна цена на найлоновите торбички в магазините - сега те струват около 4 евроцента, като целта е да се намали употребата на найлонови торбички, за да бъде ограничено замърсяването на природата.

"Моята майчица сама ги плетеше"

Най-новият план сега е да се произведат милиони платнени торбички и мрежички, които да бъдат раздадени на народа - най-вече в рамките на предизборната кампания. Защото през март в Турция предстоят местни избори. В тази връзка спомените на Ердоган продължават така: „Моята майчица сама си плетеше мрежичките за пазар, с които ходехме на покупки. Когато се изцапваха, ние ги перяхме и пак ги използвахме".

Но сякаш не става дума за само конопени торбички и мрежички. Близки до правителството медии все по-често превъзнасят лечебните свойства на конопа и неговата приложимост в най-различни области. "Зеленото съкровище на Турция", както го нарича Ердоган, за жалост било изкоренено по волята на "враговете на Турция", които се престрували на приятели. Всеки турчин начаса се сеща за кого говори президентът: за Запада, разбира се, и в частност за САЩ. Защото е факт, че през миналия век засажденията от коноп в Турция бяха унищожени именно под западен натиск - заради производството на хашиш, който се извлича от женските растения.

Ахмед Аталък, шеф на истанбулската Камара на аграрните инженери, припомня, че в Турция канабис се е засаждал още преди близо 4000 години. И тъй като в момента държави като Китай и Канада започват сериозно да развиват отглеждането на коноп, Турция не бива да изостава, предупреждава Аталък, цитиран от германския вестник "Зюддойче Цайтунг".

Назад към канабиса

Вече е налице и пилотна програма за отглеждането на канабис в 20 турски провинции, съобщава вестник „Ди Велт". Един турски мозъчен тръст дори е създал свой собствен Институт за конопа, който от години проучва отглеждането на това растение. Учените от института са предложили на правителството първоначално да се засаждат площи с канабис, от който не може да се извлича наркотично вещество, но който има добро приложение в текстилната и в хартиената промишленост. Тези отрасли, както и много други, пострадаха силно от валутната криза и увеличаващите се цени на вносните суровини.

Условията за отглеждане на канабис в Турция бяха либерализирани още през 2016 година, но селяните и до днес са крайно предпазливи. Поради простата причина, че досега са чували за канабис единствено покрай операциите на армията срещу нелегалните конопени плантации на забранената Кюрдска работническа партия, за която търговията с дроги е важен източник на приходи.


Източник: http://www.dw.com/bg/

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 16.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
В движение и работа ще премине деня за повечето от вас. Прекалената ви активност може да ви създаде проблеми, бъдете внимателни с онези, които не споделят идеите ви. Спазвайте добрия тон и не се поддавайте на провокации, така ще запазите спокойствието и работоспособността си.
16.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Днес не разчитайте на случайността, а действайте. Постарайте се сами да потърсите решение на въпросите, които ви интересуват, и едва тогава прибягвайте до помощ от другите. Откриват ви се възможности, които не бива да пренебрегвате. Успешни ще са пътуванията ви, но внимавайте с изправността на автомобила си, ако шофирате.
16.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Отнесете се с разбиране към проблемите на хората от обкръжението си и не злоупотребявайте с търпението им. На работното място ще се появят нови изисквания, с които ще трябва да се съобразявате. Няма да ви е лесно, но предвид уменията ви, ще се справите. В края на деня потърсете подходящи начини за разпускане.
16.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Търсещите промяната ще започнат на чисто в професионалната сфера и това ще осмисли живота им. Промени се предвиждат и в личните ви взаимоотношения. Загатната до сега връзка ще премине в друга фаза, за едни напред, за други, означаваща край. Не бъдете в нищо прибързани. Внимателно обмисляйте възможностите си.
16.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес ще осмислите много от нещата, които ви предстоят и ще се опитате да намерите най-доброто решение на решаващ въпрос. Не бъдете предубедени към определени подходи, а се опитайте да сте отворени към всяко едно нещо, което може да ви е от полза. Въпрос, касаещ личния ви живот не търпи отлагане, затова ще трябва да отнемете от работното си време.
16.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Новости от интимен характер ще разнообразят деня ви. За някои те ще са свързани с появата на нова личност, а за други с обяснения и не дотам желани емоции. Във всички случаи ще се съобразявате повече със себе си и по-малко с околните. Следвайте целите си и ще останете доволни от свършеното.
16.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Очертават се успешни ходове, а вие отдавна давате заявка за тях. Ще ви се предложи възможност, която, ако добре използвате , резултатите ще ви радват. Подкрепата на близките ще ви стимулира към действие. За някои се очертава вълнуващ разговор с човек, към когото не сте безразлични.
16.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Денят се очертава като особено ползотворен за повечето от представителите на зодията. Днес кипите от енергия и хъс за работа. Справяте се чудесно с професионалните си задължения и имате голям успех в контактите си с делови съмишленици. От голямо значение ще се окаже способността ви да мислите бързо.
16.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Бъде практични и не лишавайте околните от възможността да се включат в работата ви. Денят предразполага към споделеност във всичко. Дистанцирането ще ви направи тъжни. По-малко говорете и никакъв случай за неща, които не мислите. В противен случай ще си навлечете неприятности.
16.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ще работите за собствените за интересите си, без да се съобразявате с околните. Постигнатото може и да ви удовлетвори, но дали няма да нараните някого с поведението си. Ако това ви интересува, станете по-дискретни и учтиви в отношенията си. Пазете се да не попаднете на по-хитри от вас хора.
16.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Без да губите настроение, ще се включите в събитията на деня. Срещите ще ви носят добра перспектива за бизнеса ви, но разбира се, ако покажете активността си. Бъдете добри и не губете мярката в общуването, като не се поддавате и на ласкателства. Бъдете себе си и няма да ви липсват хубави емоции.
16.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Очевидно доброто ви настроение е заразително. Съсредоточената ви работа върху нещо, което според вас е печелившо, дава резултати. Останете верни на себе си и не пропускайте да споделите вълненията си с близък човек. Бъдете повече време с партньора си, дори това да ви струва усилия. Сега е момента.
16.09.2019
Последни новини