Оскарите: „Зелената книга“ е най-добър филм, „Бохемска рапсодия“ – с 4 статуетки

Хитовете "We Will Rock You" и "We Are the Champions" на легендарната група "Куийн" поставиха разтърсващо начало на 91-ата церемония по връчването на филмовите награди "Оскар". 

Появата на рок легендите и вокалиста Адам Ламбърт на сцената в "Долби Тиътър" беше внезапна, без анонс - през тази година организаторите решиха шоуто за първи път да протече без водещ.

За първи път рок величия вместо кинозвезди откриват церемонията. Решението беше взето, след като актьорът Кевин Харт, който трябваше да води празничната вечер, беше уличен в хомофобски изказвания.

Тазгодишният спектакъл ще остане в историята и с оригиналната си сценография.

Най-престижният "Оскар" - за най-добър филм, беше присъден на "Зелената книга". Кинотворбата, която беше номирана в пет категории, спечели още две статуетки. Призът за най-добра поддържаща мъжка роля очаквано отиде при Махершала Али. Третият "Оскар" за "Зелената книга" е в категорията за оригинален сценарий, в която бяха отличени Ник Валелонга, Брайън Къри и Питър Фарели - особено оспорвана награда с оглед на конкуренцията от страна на "Фаворитката", "Рома", "Вице".

​​"Това е сбъдната мечта! Направихме този филм с любов, с нежност, с уважение", споделиха създателите на "Зелената книга". В екипа, който се появи на сцената, беше и българинът Димитър Маринов, който носеше българско флагче на церемонията в "Долби тиътър".

Наградата за най добър филм беше обявена от актрисата Джулия Робъртс, която отдаде дължимото на всеки от осемте номинирани филма, определяйки ги като уникални. В тази категория наред със "Зелената книга" се състезаваха "Черната пантера", "BlacKklansman", "Бохемска рапсодия", "Фаворитката", "Зелената книга", "Рома", "Роди се звезда" и "Вице".

"Независимо какъв си и къде живееш, тези филми ни обединяват" - каза Джулия Робъртс.

"Оскар" за най-добра режисура спечели Алфонсо Куарон за филма "Рома". Развълнуван, той благодари на академията, че е отличила филм за една обикновена жена - "една от милионите по света, които исторически са били в мазето на световното кино, защото никой не ги е забелязвал". Режисьорът благодари също на семейството си и на Мексико за своето постижение.

"Рома" беше отличен и в категорията за чуждоезичен филм, както и за за операторското майсторство на Алфонсо Куарон.

За най-добър актьор в главна роля Киноакадемията определи Рами Малек за образа на Фреди Меркюри в "Бохемска рапсодия". Той благодари сърдечно на "Куийн" за възможността да бъде част от тяхната история. Самият той е син на имигранти от Египет и намира много общо между себе си и Фреди Меркюри. 

Екипът на "Бохемска рапсодия" грабна още три статуетки - за монтаж, звук и звуков монтаж.

Наградата за най-добра актриса в главна роля спечели Оливия Коулман за ролята й във филма "Фаворитката". Актрисата изглеждаше почти шокирана от наградата, за която беше номинирана за първи път. Тя призна, че конкурентката й за приза Глен Клоуз е неин идол и че винаги е искала да бъде като нея.
"Фаворитката" е големият губещ на тазгодишните награди, тъй като спечели само в една от десетте категории, за които беше номиниран.

Първият "Оскар" на церемонията тази вечер - за поддържаща женска роля, отиде при Реджина Кинг за изпълнението й във филма "Ако Бийл стрийт можеше да говори". Тя беше отличена сред силна конкуренция - в същата категория бяха номинирани Ема Стоун и Рейчъл Уайз за "Фаворитката", Ейми Адамс за "Вице" и Марина де Тевира за "Рома".

За адаптиран сценарий бяха наградени Чарли Уахтел, Дейвид Рабиновиц и Спайк Лий за филма "BlacKkKlansman".

Три приза спечели и "Черната пантера" - за оригинална музика на Лудвиг Йорансон, за костюми и за дизайн на продукция.

В категорията за най-добър анимационен филм беше отличен "Спайдърмен в Спайди-вселената".

За най-добра песен беше отличена "Shallow" на Лейди Гага и Брадли Купър от филма "Роди се звезда".

"Оскар" за най-добри визуални ефекти спечели филмът "Първият човек".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини