Половината кърджалийци одобряват осигуряването на заплати за свещенослужителите от държавата

    Половината от кърджалийци одобряват осигуряването на заплати на свещенослужителите от държавата. На противоположното мнение са останалите петдесет на сто. Това сочат резултатите от анкета на сайта Кърджали бг вести.

    Ще припомним , че Народното събрание гласува промени в закона , вероизповеданията в страната да  получават субсидия въз основа на броя миряни. Най-голям дял се пада на Българската православна църква и Мюсюлманското вероизповедание. Голяма част от тези субсидии са предназначени за заплати на свещенослужителите.

      Решението на парламента бе плод на консенсус между парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС и лично на техните председатели Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

      Всичко започна от Кърджали,през 2017 г.,когато районният мюфтия Бейхан Мехмед алармира за отлив на имами заради спряната издръжка  на Мюсюлманското вероизповедание от турския Дианет. Инициативата за този акт бе на служебния кабинет Орешарски. Бейхан Мехмед изрази тревога, че добре подготвени кадри заминават да търсят препитание в чужбина.

    Той получи подкрепа от главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ,който заяви в интервю за сайта Кърджали бг вести:

    „Ще отворя една скоба и ще кажа, че най-добрия вариант е българската страна да поеме заплащането на тези хора. Те извършват една много полезна дейност за държавата, като коствено пазят и националната сигурност. Те са тези,които не допускат радикално мислещи елементи да влязат в джамиите, да влязат в редиците на мюсюлманите и да се опитват да ги настройват срещу държавата.”

     В подкрепа на това предложение се изказаха и православни свещеници. В момента освен тези,  които свещенослужат в трите храма на града в Кърджали „гастролират” и попове от съседните общини. Така приходите от погребения, сватби и кръщенета са недостатъчни за издръжката на местните свещеници. Те се нуждаят от допълнително заплащане.

      Едно е вярно, решението на Народното събрание внесе успокоение сред вероизповеданията в региона.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини