11 °C

Половината кърджалийци одобряват осигуряването на заплати за свещенослужителите от държавата

  Половината от кърджалийци одобряват осигуряването на заплати на свещенослужителите от държавата. На противоположното мнение са останалите петдесет на сто. Това сочат резултатите от анкета на сайта Кърджали бг вести.

  Ще припомним , че Народното събрание гласува промени в закона , вероизповеданията в страната да  получават субсидия въз основа на броя миряни. Най-голям дял се пада на Българската православна църква и Мюсюлманското вероизповедание. Голяма част от тези субсидии са предназначени за заплати на свещенослужителите.

    Решението на парламента бе плод на консенсус между парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС и лично на техните председатели Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

    Всичко започна от Кърджали,през 2017 г.,когато районният мюфтия Бейхан Мехмед алармира за отлив на имами заради спряната издръжка  на Мюсюлманското вероизповедание от турския Дианет. Инициативата за този акт бе на служебния кабинет Орешарски. Бейхан Мехмед изрази тревога, че добре подготвени кадри заминават да търсят препитание в чужбина.

  Той получи подкрепа от главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ,който заяви в интервю за сайта Кърджали бг вести:

  „Ще отворя една скоба и ще кажа, че най-добрия вариант е българската страна да поеме заплащането на тези хора. Те извършват една много полезна дейност за държавата, като коствено пазят и националната сигурност. Те са тези,които не допускат радикално мислещи елементи да влязат в джамиите, да влязат в редиците на мюсюлманите и да се опитват да ги настройват срещу държавата.”

   В подкрепа на това предложение се изказаха и православни свещеници. В момента освен тези,  които свещенослужат в трите храма на града в Кърджали „гастролират” и попове от съседните общини. Така приходите от погребения, сватби и кръщенета са недостатъчни за издръжката на местните свещеници. Те се нуждаят от допълнително заплащане.

    Едно е вярно, решението на Народното събрание внесе успокоение сред вероизповеданията в региона.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
  14 дек 2019
  Последни новини