10 °C

Половината кърджалийци одобряват осигуряването на заплати за свещенослужителите от държавата

  Половината от кърджалийци одобряват осигуряването на заплати на свещенослужителите от държавата. На противоположното мнение са останалите петдесет на сто. Това сочат резултатите от анкета на сайта Кърджали бг вести.

  Ще припомним , че Народното събрание гласува промени в закона , вероизповеданията в страната да  получават субсидия въз основа на броя миряни. Най-голям дял се пада на Българската православна църква и Мюсюлманското вероизповедание. Голяма част от тези субсидии са предназначени за заплати на свещенослужителите.

    Решението на парламента бе плод на консенсус между парламентарните групи на ГЕРБ и ДПС и лично на техните председатели Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ.

    Всичко започна от Кърджали,през 2017 г.,когато районният мюфтия Бейхан Мехмед алармира за отлив на имами заради спряната издръжка  на Мюсюлманското вероизповедание от турския Дианет. Инициативата за този акт бе на служебния кабинет Орешарски. Бейхан Мехмед изрази тревога, че добре подготвени кадри заминават да търсят препитание в чужбина.

  Той получи подкрепа от главният мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ,който заяви в интервю за сайта Кърджали бг вести:

  „Ще отворя една скоба и ще кажа, че най-добрия вариант е българската страна да поеме заплащането на тези хора. Те извършват една много полезна дейност за държавата, като коствено пазят и националната сигурност. Те са тези,които не допускат радикално мислещи елементи да влязат в джамиите, да влязат в редиците на мюсюлманите и да се опитват да ги настройват срещу държавата.”

   В подкрепа на това предложение се изказаха и православни свещеници. В момента освен тези,  които свещенослужат в трите храма на града в Кърджали „гастролират” и попове от съседните общини. Така приходите от погребения, сватби и кръщенета са недостатъчни за издръжката на местните свещеници. Те се нуждаят от допълнително заплащане.

    Едно е вярно, решението на Народното събрание внесе успокоение сред вероизповеданията в региона.

  Георги Кулов

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини