14 °C

Университети на лов за студенти с изнесени изпити - в Кърджали на 13 април по математика

Университетите в страната са намерили нов начин да подсигурят запълването на свободните места, обявени в план-приема си. Част от вузовете са започнали да провеждат изнесени изпити в различни градове в страната, установи проверка на „Монитор“.

По този начин те подбират по-лесно бъдещите си възпитаници и ги улесняват при провеждането на кандидатстудентските им изпити, като не ги задължават да пътуват до самия университет. Освен изпити в своите филиали в Пловдив и Сливен, Технически университет-София има изнесен изпити по математика в още 20 града в страната. На 13 април те са във Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Стара Загора, Дупница. На 20 април кандидат-студентите ще могат да покажат уменията си да решават задачи в Ловеч, Велико Търново, Монтана, Търговище, Силистра, Хасково, Ямбол, Кюстендил, Сандански, Смолян. Изнесени изпити по биология за специалностите в бакалавър и професионален бакалавър в Медицинския университет в Плевен пък вече са започвали. Предходната седмица са се провели в Монтана и Видин, където са се явили над 20 кандидат-студенти. От учебен отдел коментираха, че провеждат изнесени изпити за по-голямо удобство на бъдещите възпитаници на ВУЗ-а. „По този начин улесняваме кандидат-студентите. За повечето от тях това е първи изпит и се чувстват притеснени. В позната обстановка те са по-спокойни“, заявиха те. Тази събота предстои изпит във Враца, а на 9 март кандидатстудентски изпит има и във Велико Търново. След това пък започва предварителната сесия на място в университета. Техническият университет-Варна също дава възможност на своите кандидат-студенти да проверят знанията си в родния си град. Гимназистите могат да се явят на безплатен изпит за общотехническата си подготовка по математика, информатика и електротехника. А ако са доволни от своята оценка, могат да заплатят и да я използват, когато кандидатстват на лято. От университета обясниха, че изпитът се провеждат за всички ученици в едно от училищата в града или в няколко, ако има повече желаещите. Случвало се е за един ден да правят препитване в три различни школа. Изпитите се провеждат главно в градовете около Варна, но при запитване и 10-15 желаещи, се организират и на по-далечни места. Кампанията тече от ноември и вероятно ще продължи до края на април. При повече от 10 желаещи изпити в други градове организира и Аграрният университет в Пловдив. Към момента такива са насочени на няколко места в страната. Първите са по биология и химия и ще се проведат на 13 март в Попово. На следващия ден същите изпит ще карат и желаещите в Плевен и Кнежа. В Добрич пък на 6 март от 9 ч. в Професионалната гимназия по аграрно стопанство кандидат-студентите ще положат изнесени изпити по биология, география и български език (езикова култура). Документи за явяване на изпита се подават в същия ден в ПГАС – гр. Добрич, уточняват на сайта си от университета. Освен изнесени изпити, университетите провеждат и препитвания за кандидат-студентите си и във филиалите си. Така например Университетът „Ангел Кънчев“ в Русе провежда предварителни изпити за академичната 2019/2020 г. и в още три града – Силистра, Разград и Видин, където са филиалите на висшето училище.

www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 12.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Динамичното развитие на проблемите ще ви постави в непривична ситуация. Мислете гъвкаво и не залитайте в крайности. С колегите не бива да споделяте всичките си вълнения. Ще предизвикате негативни обрати, от каквито нямате нужда сега. Обърнете внимание на семейството си. Там ще получите топлината, която ви липсва в живота.
12 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Денят е благоприятен за бизнеса ви, не спирайте да работите, особено, ако договореностите ви са свързани със срокове и конкретни ангажименти. Споделяйте намеренията и чувствата си с човека до вас, това ще ви сближи повече и даде сили да се справите с всичко, без да усещате умората и напрежението.
12 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Хубав и запомнящ се ден за представителите на знака. Всичко се получава дори по добре, отколкото сте го искали. Има от какво да сте удовлетворени. Чувствате се уверени и щастливи с пътя, който сте избрали. Близките ви много ви помагат в това отношение. Окончателно отпадат неизвестните около предстоящо пътуване в чужбина.
12 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Ще бъдете еднакво активни в много посоки, защото сте в добра форма. Деловите представители на знака ще решават административни въпроси, имащи отношение към авторитетни институции. Отношението на другите към вас ще повиши собствената ви увереност и ще повярвате в творческите си и професионални възможности. Възползвайте се от момента.
12 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Без излишен шум, целенасочено и не без доза самочувствие ще следвате програмата си. Очакванията ви са реални, скоро ще се поздравите с постигнати резултати, подобряващи позициите ви и не на последно място доходите. Привлечени сте от славата и колкото и да съзнавате, че е преходна не спирате да я желаете.
12 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Успешно ще решите проблем, възпрепятствал досегашните ви отношенията с интимния партньор или друг близък човек. Атмосферата ще стане по-приятна, ако не бъдете толкова припрени в изискванията си. Всеки има нужда от лично пространство, не натрапвайте своето. Стресът от деня компенсирайте в тиха, романтична обстановка вечерта.
12 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Починете си и оставете настрана всички ангажименти, които могат да бъдат отложени. Притеснявате се излишно относно развитието на професионален въпрос, всичко ще приключи далеч по-лесно и по-скоро. Близък човек ви зарежда с настроение. Въодушевявате се от възможност, която откривате за двама ви.
12 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Вслушайте се във вътрешния си глас и хоризонтите ще се отворят за вас. Прозорливостта ви ще се окаже полезна – нужна ви е повече свобода и финансова независимост. Здравословен проблем ще продължи да ви създава напрежение и е крайно време да отделите повече от времето си за себе си.
12 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможни са затруднения в общуването, но бързо ще влезнете в общия тон и ще подобрите отношението си към детайлите. С цената на повече усилия ще намерите правилното решение на проблем, който ви притеснява. Настроението и самочувствието ви ще се подобрят от новостите, които предстои да научите.
12 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Повечето от делата, които движите ще се развиват според очакванията и вложената в тях енергия. Успехите ви ще зависят най-вече от прецизиране на детайлите, в което по-добри от вас няма. Денят не е подходящ за започване на нови професионални задачи, за сметка на това ще бъдете вдъхновени за начало на нова интимна връзка.
12 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днешният ден ви предлага разнообразни възможности. За онези от вас, за които денят е работен ще има предостатъчно възможности за изява. Не се колебаете да излагате твърдо мнението си и сте готови да понесете последствията от тази си смелост. Имате шанса да възстановите добрите си взаимоотношения с човек, на когото държите. Не го пропускайте.
12 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Усилията ви често остават неоценени, но не се чувствайте онеправдани, света ви възприема добре. Вярвайте, това, което очаквате ще дойде скоро. Бъдете търпеливи и продължавайте в същия дух. Радостни събития ще подобрят настроението ви и ще ви заредят с позитивна енергия.
12 ное 2019

Случаен виц

Последни новини