9 °C

Университети на лов за студенти с изнесени изпити - в Кърджали на 13 април по математика

Университетите в страната са намерили нов начин да подсигурят запълването на свободните места, обявени в план-приема си. Част от вузовете са започнали да провеждат изнесени изпити в различни градове в страната, установи проверка на „Монитор“.

По този начин те подбират по-лесно бъдещите си възпитаници и ги улесняват при провеждането на кандидатстудентските им изпити, като не ги задължават да пътуват до самия университет. Освен изпити в своите филиали в Пловдив и Сливен, Технически университет-София има изнесен изпити по математика в още 20 града в страната. На 13 април те са във Видин, Враца, Плевен, Разград, Добрич, Казанлък, Кърджали, Стара Загора, Дупница. На 20 април кандидат-студентите ще могат да покажат уменията си да решават задачи в Ловеч, Велико Търново, Монтана, Търговище, Силистра, Хасково, Ямбол, Кюстендил, Сандански, Смолян. Изнесени изпити по биология за специалностите в бакалавър и професионален бакалавър в Медицинския университет в Плевен пък вече са започвали. Предходната седмица са се провели в Монтана и Видин, където са се явили над 20 кандидат-студенти. От учебен отдел коментираха, че провеждат изнесени изпити за по-голямо удобство на бъдещите възпитаници на ВУЗ-а. „По този начин улесняваме кандидат-студентите. За повечето от тях това е първи изпит и се чувстват притеснени. В позната обстановка те са по-спокойни“, заявиха те. Тази събота предстои изпит във Враца, а на 9 март кандидатстудентски изпит има и във Велико Търново. След това пък започва предварителната сесия на място в университета. Техническият университет-Варна също дава възможност на своите кандидат-студенти да проверят знанията си в родния си град. Гимназистите могат да се явят на безплатен изпит за общотехническата си подготовка по математика, информатика и електротехника. А ако са доволни от своята оценка, могат да заплатят и да я използват, когато кандидатстват на лято. От университета обясниха, че изпитът се провеждат за всички ученици в едно от училищата в града или в няколко, ако има повече желаещите. Случвало се е за един ден да правят препитване в три различни школа. Изпитите се провеждат главно в градовете около Варна, но при запитване и 10-15 желаещи, се организират и на по-далечни места. Кампанията тече от ноември и вероятно ще продължи до края на април. При повече от 10 желаещи изпити в други градове организира и Аграрният университет в Пловдив. Към момента такива са насочени на няколко места в страната. Първите са по биология и химия и ще се проведат на 13 март в Попово. На следващия ден същите изпит ще карат и желаещите в Плевен и Кнежа. В Добрич пък на 6 март от 9 ч. в Професионалната гимназия по аграрно стопанство кандидат-студентите ще положат изнесени изпити по биология, география и български език (езикова култура). Документи за явяване на изпита се подават в същия ден в ПГАС – гр. Добрич, уточняват на сайта си от университета. Освен изнесени изпити, университетите провеждат и препитвания за кандидат-студентите си и във филиалите си. Така например Университетът „Ангел Кънчев“ в Русе провежда предварителни изпити за академичната 2019/2020 г. и в още три града – Силистра, Разград и Видин, където са филиалите на висшето училище.

www.monitor.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 23.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Този ден едва ли ще е лек, но вие изпълнени с енергия и ентусиазъм относно делата, с които се занимавате. Запазвате самообладание в трудни ситуации и се опитвате са намерите най-доброто решение за вас и вашите колеги. Околните могат да разчитат на готовността ви да помогнете и да дадете съвет. В личен план имате повод за радост.
23 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Ще получите повече информация по интересуващ ви въпрос, което ще благоприятства работата ви по него. Ще се възползвате от нечие благоразположение и то ще има положително въздействие върху вас, най-силно изразено в сферата на финансите или в друга, интересуваща ви област. Все пак бъдете внимателни и не предприемайте нищо, без да сте го обмислили добре.
23 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Възможно е да почувствате раздразнение от нечие изказване по ваш адрес. Не давайте воля на емоциите си, запазете спокойствие. Деловите ви занимания ще донесат резултати, но на по-късен етап. С младежко дръзновение ще прегърнете една идея и ще се отдадете на реализацията й.
23 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Ще ви се отдава да успявате там, където други зациклят. Усърдно ще се заемете с реализацията на идеите си и скоро ще постигнете резултатите, които преследвате. С добро чувство ще се отнесете и към хората, с които работите. Служебни пътувания.
23 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Гледайте отговорно на задачите си, с много от тях ще си осигурите по-добри финанси. От срещите си ще получите добра перспектива за професионалното си развитие и ще трасирате за дълго пътя си напред. Няма да ви липсва и късмет, но той идва защото сте му помогнали. Обърнете внимание на отношенията в семейството си.
23 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Днес сте сантиментално настроени и е възможно дори да проявявате несвойствената за вас разсеяност. Съсредоточете силата си в едно направление и ще постигнете онова, което желаете. Стараете се да се харесате на околните, но това ви пречи, а и ви създава повече напрежение. Пазете се от настинки и инфекции.
23 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Задава се подобряване на материалното ви положение, но до тогава не прекалявайте. С повече усилия на работното място ще направите заявка за издигането си. С колегите и партньорите бъдете толерантни. Здравословното ви състояние изисква да сте отговорни към себе си. Някои от вас ще имат придобивки, идващи им като подарък от съдбата.
23 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Заети сте с много работа днес, но това няма да ви тежи, тъй като виждате раздвижването и добрите перспективи при професионалните ви дела. Работите прецизно и изисквате същото от другите, но не бъдете прекалени педанти - това не би се отразило добре на отношенията ви с колегите. Ще чуете добри новини за ваш близък, които много ще ви зарадват. Изобщо очаква ви хубав ден.
23 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
В надпревара с времето ще се стремите да свършите повече работа, което в крайна сметка ще се отрази на настроението и здравето ви. Динамиката в професионалния ви живот ще изкара на преден план нови въпроси, по-важни и срочни. Изкушения също няма да липсват, без това да ви ангажира непременно с тях, но като наблюдатели.
23 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
В спокойна атмосфера ще подреждате приоритетите си и това ще благоприятства реализацията им. Повече време ще отделите и на хората, с които възнамерявате да работите, от опит знаете, че този въпрос не е маловажен за вас. Идеите ви са осъществими и това се споделя от всички, а на вас носи удовлетворение.
23 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Събития, които значително ще увеличат благосъстоянието ви очакват днес. Постиженията ви в деловата сфера ви помагат да укрепите позициите си и са добра основа за бъдещи смели проекти. Потърсете достатъчно време и за почивка. Напоследък ви се събират доста задачи, които не сте предвиждали.
23 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Ще споделите времето си с приятни хора, така, че на всички ви да е приятно и забавно. Не бъдете прекалено резервирани към доброжелателите си, отпуснете се и ги приемете. При някои от вас са възможни стомашни или други неразположения. Вземете мерки преди да са се усложнили нещата.
23 яну 2020
Последни новини