9 °C

Декларация на Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС по случай международния ден на майчиния език

Точно преди 20 години генералната конференция на ЮНЕСКО определя 21-ви февруари  за Международен ден на майчиния език! Днес ние ще го отбележим заедно с много държави по света и заедно с много малцинства и общности, говорещи на своя роден език. Казват, че живите езици по света са между 6 и 7 хиляди!  Ние сме убедени и убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство и неизмеримо нематериално наследство на човечеството!

Като български граждани ние вече сме част от 500 милионния Европейски съюз, който с ценностите на Новото време има амбицията да осигури съвместното съществуване на езиците на всички националности. При това положение на пръв поглед е немислимо и абсурдно да се забрани употребата на език в рамките на цивилизована Европа, още повече, че от 1992 г. е в действие Европейската харта за регионалните или малцинствените езици, която всъщност представлява общ договор за тяхната защита и насърчаване!  

Уважаеми колеги, в България има парадокси, има абсурди, има и целенасочена дискриминация! Ние миналата седмица си гласувахме Изборен кодекс, според който употребата на майчин език е забранена по време на предизборна кампания, дори и с превод! Наложена е едноезична догма! Препоръките на Венецианската комисия вече не се и четат, те просто са неглижирани! Езикът е средство за комуникация, но българският парламент, всички партии и лично премиерът го превърнаха в инструмент за дискриминация! Преди три дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и тази сутрин Цветан Цветанов, абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено, т.е. в превод на майчин български език те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани - техни сънародници и май чакат аплодисменти от българското общество. Това е разпад на ценностите! Още един пример ще ви дадем, този път за двойните стандарти и той е твърде актуален. Премиерът Борисов миналата седмица беше в Сърбия и в Западните покрайнини и се радваше на толерантността на сърбите, които възстановиха с официална табела на сградата на общината, написана на български език, старото име на Димитровград – Цариброд. При нас имената на хиляди местности, села и градове са сменени още през 1934 г. след военния преврат, но се сменят и сега. След 600 години турските имена на местности в Стара Загора вече не били благозвучни!

Уважаеми дами и господа, езикът е фундаментално човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В общата ни родина това е и конституционно право, но то е суспендирано и по този начин българската демокрация е дискредитирана! А конституционните съдии, избрани от нас, но след това извисени в своите тоги, странно мълчат по този въпрос. Странно мълчи и президентът на републиката, който уж обединява всички ни! Още по странна е амбицията на омбудсмана да обжалва пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс, касаещи преференцията, но не и за отнетото избирателно право и забраната за общуване на майчин език! Българските граждани, независимо какъв етнически произход имат, каква вяра изповядват, къде живеят и какъв е майчиният им език, имат право да избират и да бъдат избирани! Равните възможности на всички политически партии да стигнат до своите избиратели с политическите си послания, са дълбоко компрометирани, защото възрастните хора - представители на малцинствените общности, не знаят и не разбират български! В този смисъл е съмнителна тази демокрация, в която едно националистическо мнозинство налага своите дискриминиращи правила на малцинството, в противоречие с общочовешките ценности; в противоречие с достигнатото ниво на цивилизация през 21 век!

Колеги, въобще възможно ли е да се наложи едноезичие и всички други езици да бъдат забранени в дадена територия в днешния мобилен и глобален свят?! Демократично ли е употребата на език да се санкционира? Нормално ли е да глобиш човек, защото говори с друг човек и двамата прекрасно се разбират?! Коя друга недеспотична държава в съвременния свят забранява на хората да говорят на родния си език?

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, да пазиш родния си език е родолюбие, това е „език свещен на моите деди“, той ни приобщава към общността, към нацията, към хилядолетната ни история и култура! Ние не приемаме шовинизма и няма начин турците, евреите, арменците и ромите да бъдат откъснати от корените им! Но опити е имало, има и сега! В последните години ромски език въобще не се изучава и при този етнос функционалната неграмотност е фрапираща и отчайваща! Ярко се очертава тенденцията в някои региони въобще да не се изучава и майчин турски език, или драстично да се намаляват часовете в училищата. От 4 часа, те вече са само с по един час седмично, и се изучава факултативно, съгласно ЗПУО като свободно избираем предмет! Не е приемливо в училищата да има непрекъснати пречки и ограничения, вечни проблеми с финансите, с учителите и тяхната квалификация! Приемаме образованието за приоритет, а извън всякакви държавнически и образователни стандарти, от 27 години в България не се издават учебници по турски език! Нормално ли е всички експерти по майчин език да са освободени от работа, а сега от тези, които съвместяват с чуждоезиковото обучение, нито един експерт от кое да е РУО в страната да не знае майчин език? По какъв критерий са назначени тези експерти и каква методическа подкрепа оказват те, като не знаят езика? Що за политизирано образование е това? Нима можем да назначим за експерти по български език хора, които не знаят български?! А ако направим паралел с другите европейски държави какви ли резултати ще се оформят?! Дали е същото отношението към изучаването на майчиния български език в държави, в които има български малцинства като Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Украйна, Албания?! В същото време има над 550 български неделни училища по цял свят с осигурено финансиране от българското министерство на образованието, които изучават български език в чуждите родини и ние подкрепяме това!  Но наяве излизат двойните стандарти и те са притеснителни за знаещите и разбиращи хора!

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА

Развитието на човечеството се дължи на общуването между хората, но всички ние виждаме, че в това отношение нетолерантна България от 30 години не се е развила и сантиметър! Именно заради това ние чувстваме и приемаме днешния международен ден на майчиния език като много смислен и хубав празник, в който да си кажем някои горчиви истини. Това е ден, в който осъзнаваме  историческата си съдба в тази земя и живеем заедно с вярата, че градим общото ни бъдеще в общата ни родина. Днес поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната всеотдайност и нелека мисия да обучават деца-билингви. Ние оценяваме техния труд, родолюбие  и хуманизъм да пазят и съхраняват езика. Поздравяваме родителите, които осъзнават значението на това детето, наравно с официалния, да знае и майчиния си език! Поздравяваме всички културни дейци, които пазят изконните традиции на общността! Правото и човещината са на наша страна!  Честит празник!

Ерол Мехмед,народен представител от –-ти Кърджалийски многомандатен район

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  На
  НАБЛЮДАТЕЛ
  0 0
  07:59, 22 фев 2019
  стига с този мвайчин език.като стадо от всички общини само това ги интересува и колко структури на дпс са устроили. нищо общо с българия не ги свързва.урок за продажните политици. дпс-напаст божия.

Хороскоп за 22.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
22 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
22 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
22 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
22 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
22 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
22 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
22 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
22 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
22 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
22 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
22 фев 2020
Последни новини