12 °C

Декларация на Ерол Мехмед от името на ПГ на ДПС по случай международния ден на майчиния език

Точно преди 20 години генералната конференция на ЮНЕСКО определя 21-ви февруари  за Международен ден на майчиния език! Днес ние ще го отбележим заедно с много държави по света и заедно с много малцинства и общности, говорещи на своя роден език. Казват, че живите езици по света са между 6 и 7 хиляди!  Ние сме убедени и убеждаваме, че езиковото многообразие е духовно богатство и неизмеримо нематериално наследство на човечеството!

Като български граждани ние вече сме част от 500 милионния Европейски съюз, който с ценностите на Новото време има амбицията да осигури съвместното съществуване на езиците на всички националности. При това положение на пръв поглед е немислимо и абсурдно да се забрани употребата на език в рамките на цивилизована Европа, още повече, че от 1992 г. е в действие Европейската харта за регионалните или малцинствените езици, която всъщност представлява общ договор за тяхната защита и насърчаване!  

Уважаеми колеги, в България има парадокси, има абсурди, има и целенасочена дискриминация! Ние миналата седмица си гласувахме Изборен кодекс, според който употребата на майчин език е забранена по време на предизборна кампания, дори и с превод! Наложена е едноезична догма! Препоръките на Венецианската комисия вече не се и четат, те просто са неглижирани! Езикът е средство за комуникация, но българският парламент, всички партии и лично премиерът го превърнаха в инструмент за дискриминация! Преди три дни министър-председателят на страната и председател на ГЕРБ Бойко Борисов и тази сутрин Цветан Цветанов, абсурдно се оплакват на журналисти, че се пишело за коалиция с ДПС, за преференции се пишело, а хората не виждали, че уседналостта била останала, че майчиният език като предложение е било отхвърлено, т.е. в превод на майчин български език те се хвалят, че е наложена дискриминация на милион и половина български граждани - техни сънародници и май чакат аплодисменти от българското общество. Това е разпад на ценностите! Още един пример ще ви дадем, този път за двойните стандарти и той е твърде актуален. Премиерът Борисов миналата седмица беше в Сърбия и в Западните покрайнини и се радваше на толерантността на сърбите, които възстановиха с официална табела на сградата на общината, написана на български език, старото име на Димитровград – Цариброд. При нас имената на хиляди местности, села и градове са сменени още през 1934 г. след военния преврат, но се сменят и сега. След 600 години турските имена на местности в Стара Загора вече не били благозвучни!

Уважаеми дами и господа, езикът е фундаментално човешко право и е основополагащ фактор за демокрацията. В общата ни родина това е и конституционно право, но то е суспендирано и по този начин българската демокрация е дискредитирана! А конституционните съдии, избрани от нас, но след това извисени в своите тоги, странно мълчат по този въпрос. Странно мълчи и президентът на републиката, който уж обединява всички ни! Още по странна е амбицията на омбудсмана да обжалва пред Конституционния съд промените в Изборния кодекс, касаещи преференцията, но не и за отнетото избирателно право и забраната за общуване на майчин език! Българските граждани, независимо какъв етнически произход имат, каква вяра изповядват, къде живеят и какъв е майчиният им език, имат право да избират и да бъдат избирани! Равните възможности на всички политически партии да стигнат до своите избиратели с политическите си послания, са дълбоко компрометирани, защото възрастните хора - представители на малцинствените общности, не знаят и не разбират български! В този смисъл е съмнителна тази демокрация, в която едно националистическо мнозинство налага своите дискриминиращи правила на малцинството, в противоречие с общочовешките ценности; в противоречие с достигнатото ниво на цивилизация през 21 век!

Колеги, въобще възможно ли е да се наложи едноезичие и всички други езици да бъдат забранени в дадена територия в днешния мобилен и глобален свят?! Демократично ли е употребата на език да се санкционира? Нормално ли е да глобиш човек, защото говори с друг човек и двамата прекрасно се разбират?! Коя друга недеспотична държава в съвременния свят забранява на хората да говорят на родния си език?

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА, да пазиш родния си език е родолюбие, това е „език свещен на моите деди“, той ни приобщава към общността, към нацията, към хилядолетната ни история и култура! Ние не приемаме шовинизма и няма начин турците, евреите, арменците и ромите да бъдат откъснати от корените им! Но опити е имало, има и сега! В последните години ромски език въобще не се изучава и при този етнос функционалната неграмотност е фрапираща и отчайваща! Ярко се очертава тенденцията в някои региони въобще да не се изучава и майчин турски език, или драстично да се намаляват часовете в училищата. От 4 часа, те вече са само с по един час седмично, и се изучава факултативно, съгласно ЗПУО като свободно избираем предмет! Не е приемливо в училищата да има непрекъснати пречки и ограничения, вечни проблеми с финансите, с учителите и тяхната квалификация! Приемаме образованието за приоритет, а извън всякакви държавнически и образователни стандарти, от 27 години в България не се издават учебници по турски език! Нормално ли е всички експерти по майчин език да са освободени от работа, а сега от тези, които съвместяват с чуждоезиковото обучение, нито един експерт от кое да е РУО в страната да не знае майчин език? По какъв критерий са назначени тези експерти и каква методическа подкрепа оказват те, като не знаят езика? Що за политизирано образование е това? Нима можем да назначим за експерти по български език хора, които не знаят български?! А ако направим паралел с другите европейски държави какви ли резултати ще се оформят?! Дали е същото отношението към изучаването на майчиния български език в държави, в които има български малцинства като Сърбия, Македония, Молдова, Румъния, Украйна, Албания?! В същото време има над 550 български неделни училища по цял свят с осигурено финансиране от българското министерство на образованието, които изучават български език в чуждите родини и ние подкрепяме това!  Но наяве излизат двойните стандарти и те са притеснителни за знаещите и разбиращи хора!

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА

Развитието на човечеството се дължи на общуването между хората, но всички ние виждаме, че в това отношение нетолерантна България от 30 години не се е развила и сантиметър! Именно заради това ние чувстваме и приемаме днешния международен ден на майчиния език като много смислен и хубав празник, в който да си кажем някои горчиви истини. Това е ден, в който осъзнаваме  историческата си съдба в тази земя и живеем заедно с вярата, че градим общото ни бъдеще в общата ни родина. Днес поздравяваме всички учители по майчин език за тяхната всеотдайност и нелека мисия да обучават деца-билингви. Ние оценяваме техния труд, родолюбие  и хуманизъм да пазят и съхраняват езика. Поздравяваме родителите, които осъзнават значението на това детето, наравно с официалния, да знае и майчиния си език! Поздравяваме всички културни дейци, които пазят изконните традиции на общността! Правото и човещината са на наша страна!  Честит празник!

Ерол Мехмед,народен представител от –-ти Кърджалийски многомандатен район

Facebook коментари

Коментари в сайта (1)

 • 1
  На
  НАБЛЮДАТЕЛ
  0 0
  07:59, 22 фев 2019
  стига с този мвайчин език.като стадо от всички общини само това ги интересува и колко структури на дпс са устроили. нищо общо с българия не ги свързва.урок за продажните политици. дпс-напаст божия.

Хороскоп за 14.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
14 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
14 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
14 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
14 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
14 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
14 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
14 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
14 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
14 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
14 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
14 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
14 дек 2019
Последни новини