Ивайло Спиридонов: Най-евтиното звено в схемата с ТЕЛК са лекарите

"Най-евтиното звено в схемата с ТЕЛК са лекарите." Това заяви пред bTV директорът на ГДБОП Ивайло Спиридонов по повод издаването на фалшиви ТЕЛК-ове във Варна, където бяха задържани 6 души, участници в престъпната схема.

По думите му най-големите суми са намерение в двамата братя със сирийско гражданство, които са били посредници в схемата.

Спиридонов разкри, че само за 4 месеца са издадени над 200 души фалшиви ТЕЛК решения. По случая са работили около 8 месеца.

Шефът на ГДБОП обясни, че двамата братя са си набавяли клиенти за ТЕЛК-ове, като самите клиенти са препоръчвали други клиенти.

Той коментира решението на съда да освободи четирима от участници в групата, като заяви, че доказателствата ще бъдат изяснени и той е уверен, че бройката на обвиняемите ще се увеличи.

По думите му престъпният произход на парите ще стане ясен след СРС-тата.

Спиридонов разкри, че паролата на схемата е била "Много поздрави от У", което вероятно има връзка с името на единият от братята - Уафик Шахуд.

Той поясни, че 80% от хората, които са получавали фалшиви ТЕЛК-ове са турскоговорящи. Имало изискване да не бъдат цигани.

Шефът на ГДБОП допълни, че схемата в Ловеч е била различна. Там цели махали са били освидетелствени. 

Припомняме, че вчера Спецпрокуратурата поиска постоянен арес за шестимата обвинение за участие в престъпна група за издаване на ТЕЛК- решения с невярно съдържание срещу подкупи.

Малко по-късно Специализираният наказателен съд наложи "домашен арест" на братята от сирийски произход - Райян и Уафик Шахуд. 

Останалите четирима задържани - Петко Ников, Юлиян Крумов, Ваня Петкова и Мима Великова, бяха пуснати без мярка за неотклонение. 

Припомняме, че в понеделник, 18 февруари, повече от 10 лекари бяха арестувани при при операция на ГДБОП във Варна.

Медиците са участвали в схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК.

Вчера стана ясно, че две банкови касети на двама лекари във Варна са намерени над 1 600 000 лв. В едната касетка са намерени близо 1.4 млн. лв., а в другата - 280 000 лв.

Организираната престъпна група била от 6 души. От тях петима са лекари, сред които са травматолог, ренгенолог и кардиолог.

Шестият не бил лекар. Той е брат на един от медиците. Двамата са сирийски граждани, със семейства тук и българско гражданство.

Фалшивите ТЕЛК-ове във Варна се търгували на стойност 1 500 - 2 500 лв.Посредниците за издаване на фалшиви медицински документи са настоявали да не работят с роми.

В края на миналия месец беше разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения.

Източник: http://btvnovinite.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини