Днес Кърджали се пита може ли да продължи делото на Апостола

    Днес Кърджали се пита може ли да продължи делото на Апостола на българската свобода, ратувал за идеята за равенство и братство в чиста и свята Република. Задава ме си въпроса дали можем да опазим Кърджали като столица на толерантността. Пред монумента на дякон Васил Левски в центъра на Кърджали сведоха глави стотици млади и стари жители на града.

      И днес Левски ни пита,води и насърчава да вървим към самите себе си,подчерта в словото си Антоанета Миланова от Общински комитет „Васил Левски”.Тя заяви:”Много говорим и знаем за Левски.Изписани са хиляди страници за него.Той също ни говори с оставените от него думи.Но дал смогваме от всички тези слова да направим мисловен диалог с него”,попита Миланова.

    А може би,той ни е питал за същото с оставената в джобното му тефтерче дума „Народе????”/с четири въпросителни/.Едва ли. Просто с тази дума с четири въпросителни знака , той е изразил своя вопъл, и своето разбиране, и обичта си и своя зов, и своята надежда,отбеляза още Антоанета Миланова.

      С едноминутно мълчание,на колене, присъстващите почетоха паметта на Апостола. 146 години след гибелта му. Венци и цветя имаше от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, кмета инж.Хасан Азис, областния управител Никола Чанев, председателя на Общинския съвет Раиф Мустафа, омбудсмана Расим Муса,  директорът на ОД на МВР старши комисар Венцислав Момчилов, общественици, институции, училища.

       Кметът инж.Хасан Азис и писателят Иван Бунков наградиха призьорите в конкурса за есе „Народе????”. Той бе организиран от Община Кърджали,  Общински комитет „Васил Левски” ,Регионална библиотека "Н.Й.Вапцаров"и вестник „Нов живот”.

    Георги Кулов

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Последни новини