6 °C

Гените определят качеството на брака

Качеството на брака може да бъде повлияно от нашите гени. Това твърди ново изследване на Университета Бингамтън в Ню Йорк.

Изследователски екип, ръководен от професора по психология Ричард Матсън (Richard Mattson) проучва дали различните генотипове (възможните генетични комбинации) на рецепторния ген за окситоцина (Oxytocin Receptor gene - OXTR) повлияват на начина, по който съпрузите се подкрепят, което е ключов фактор за общото качество на брака. Изследван е именно OXTR, защото е свързан с регулацията и освобождаването на окситоцин, хормон, свързан с любовта и привързаността. Окситоцинът се оказва свързан и със социалните способности, и в широки граници със социалното поведение. 

"Предишни проучвания подсказват, че качеството на брака, поне частично е повлияно от генетични фактори и че окситоцинът може да е свързан със социалната подкрепа, която е критичен аспект от интимните връзки", казва Матсън. "Въпреки това, ние сме първите, които показват доказателство, че вариации в специфични гени, свързани с функциите на окситоцина, влияят върху цялостното качество на брака, отчасти защото отговарят за това как партньорите оказват и получават подкрепа помежду си."

Научният екип от Бингамтън, включващ Матю Д. Джонсън (Matthew D. Johnson) и Никол Камерън (Nicole Cameron) изследва 79 двойки. Всеки участник питан индивидуално да посочи своя най-голям личен проблем, който не е свързан с партньора или семейството му (например проблем в работата). Избраните въпроси са обсъждани 10 минути, записани и след това са разпределени, според това как всеки от партньорите е оказал и получил подкрепа. Двойките отговарят и поотделно на няколко въпросника, включително за оценка на качеството на подкрепата през първата част, а в края на сесията дават и проби слюнка за анализ на гените.

Откритията на екипа подчертават, че определени гени могат да повлияят на качеството на брака, въздействайки върху важни процеси в отношенията, но този контекст се обособява, когато специфични генотипи допринасят повече или по-малко за брака.

"Открихме, че вариации в две определени секвенции от OXTR влияят на наблюдаваното поведение както при съпрузите, така и при съпругите и тези разлики в поведението в двойките оказват малък, но наслагващ се ефект на цялостната оценка на подкрепата и оттам на качетсвото на брака като цяло.", казва Матсън. "Въпреки това, най-основна за качеството на брака и за двамата партньори се оказа генотипна вариация при съпрузите на специфично място в OXTR. Съпрузите с този конкретен генотип, който други проучвания свързват с проява на социални дефицити, са били по-недоволни от подкрепата, която са получили. Това недоволство от подкрепата, оказвана от съпругите им също се свързва с по-голямо недоволство от брака."

Учените се надяват, че техните резултати ще дадат основата за повторни и допълнителни изследвания на OXTR като важен фактор при функционирането на брака, както и ще подпомогнат по-широки изследвания на ролята на генетичните фактори в междуличностните процеси, важни за цялостното качество на брака.

"Когато става дума за брака, гените имат значение, защото съотвестват на това, което сме ние като личности и личностните характеристики могат да повлияят на брака.", казва Матсън. "Нашите резултати са първите, които описват набор от генетични и поведенчески механизми като един възможен начин гените да въздействат върху брака. Освен това допринесохме за осъзнаването на факта, че проявата на генотипните вариации се различава много, в зависимост от контекста." 

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 24.02.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Подходящо е за вас да си останете вкъщи и да си починете от напрежението през изминалата седмица. Има всички шансове за успех, тъй като околните имат нужда от същото и никой няма да ви пречи. Обърнете внимание на здравето си, моментът е добър за разтоварващи диети и спорт. Живейте според собствените си изисквания.
24 фев 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Разговорите и срещите ще носят добри плодове, а някъде измежду приятелите се спотайва някой, чиито чувства надхвърлят границите на приятелството. Ако все пак се решите да превърнете флирта в любовен роман, премислете пет пъти дали си струва да жертвате добър приятел за мимолетна любовна авантюра. В дома ви разправиите около парите могат да породят враждебност. Можете да посмекчите конфликта и дълбоките разриви при условие, че управлявате по-разумно домашния бюджет.
24 фев 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Този ден ще премине под знака на емоциите за представителите на Близнаци. С каквото и да се заемете неминуемо очаквайте различните настроения да властват около вас днес и често може да ви се налага да внасяте необходимото равновесие. Разбирате се чудесно със сърдечния партньор, подкрепяте го в начинанията му и той оценява усилията ви.
24 фев 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Бликате от енергия и жизнеността ви е заразителна за околните. Изкушавате се да нарушите правилата и точно днес това най-вероятно ще ви донесе успех. Не се впускайте в твърде рисковани начинания без да сте сигурни в себе си. Някои от вас подновяват предишна емоционална връзка, което обаче не е за препоръчване.
24 фев 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Като истински бойци, ще се възползвате от всяка ситуация, извличайки максимална полза за себе си. Без да бягате от проблемите, ще поемате отговорности и ще търсите подходящи начини за справяне с тях. Не отказвайте предложена ви помощ, вие също се нуждаете от внимание и отдих.
24 фев 2020

Хороскоп за Дева

Дева
Развитията в последно време ще ви подтикнат да направите промени в живота си, за да стане той по-привлекателен и спокоен. Не е нужно да поемате и още отговорности, прагматично ги разпределете с околните. Приемете готовността им да ви помогнат. Това ще ви облекчи и освободи време за развлечения.
24 фев 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Важен ангажимент ще ви принуди да станете по-активни и действени. Умората няма да ви тежи, защото очакванията ви са големи. И с право. Ще подобрите финансовото си състояние и ще планирате бъдещите си проекти. Бъдете мили с роднините си. Те също се стараят, до колкото могат да ви бъдат полезни.
24 фев 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Предстои ви кратко пътуване, което ще ви подейства обновяващо. Имате нужда от разнообразие и презареждане с енергия, така че не го пропускайте. Не се тревожете за работата си или за каквото и да било, забавлявайте се, и с радост ще установите, че нещата са се подредили така както вие ги желаете.
24 фев 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Помързелувайте днес и си починете добре. Никакви спешни ангажименти няма да изникнат, нито ще се налага да спорите с близките си. Просто условията за отдих са идеални, а как ще ги оползотворите е само ваш "проблем".
24 фев 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Не бъдете безразлични към чувствата на околните и не ги изолирайте от живота си. С някои от тях имате по-задълбочени взаимоотношения, които би трябвало да ви носят наслада, а не отегчение. Не налагайте мнението си, бъдете търпеливи и отстъпчиви. С чужда помощ ще приключите своя задача и ще ви остане време за почивка.
24 фев 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Ще помогнете на някого по-бързо да се справи с проблема си, като споделите собствения си опит и го накарате да се довери на вътрешния си усет. Ще уважавате онези, които оспорват разбиранията ви. Това ще ви накара да се почувствате доволни от себе си, защото сте уважили правото на личен избор и свободна воля.
24 фев 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Занимания на открито и пътуване с приятели може би ще удовлетвори страстта ви към приключения. Не се притеснявайте дори и да не сте в предни позиции на инициативата, това е чудесен повод да се разтоварите. Едва ли ще отхвърлите предложение за среща с някой, който не спира да ви вълнува.
24 фев 2020
Последни новини