11 °C

Главно мюфтийство подкрепи районният мюфтия в спора с недоволните мюсюлмани, имами събират подписка в негова подкрепа

Главно мюфтийство подкрепи районния мюфтия Бейхан Мехмед в спора му с недоволни мюсюлмани от Кърджали и излезе със становище адресирано до медиите. Това се наложи след разкол в местната мюсюлманска общност , когато недоволни богомолци оспориха законността на назначеното от Висшия мюсюлмански съвет ново джамийско настоятелство и поискаха  съставът му да бъде избран  на Общо събрание, като го насрочиха за 16 февруари в централния храм на Кърджали.Бе събрана и подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главно мюфтийство.Освен това недоволните поискаха отзоваването на районния мюфтия Бейхан Мехмед

  В отговор на 11 февруари на ежемесечното събрание на имамите от областта, провело се в централната джамия на Кърджали започна контраподписка.На събранието присъстваха наместник имамите Елхан Реджеб и Насуф Халил,както и Сезер Садулов, отговорник Иршад към Мюфтийството.Присъстващите подкрепиха категорично Бейхан Мехмед,както и решенията на ВМС и Главно мюфтийство за назначаването на новото джамийско настоятелство.

 Вчера от своя страна Главно мюфтийство излезе със становище до медиите,което публикуваме дословно:

УВАЖАЕМИ МЕДИИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ОБЛАСТ КЪРДЖАЛИ,

Мюсюлманско изповедание в Република в България е официален представител на мюсюлманската общност в България. Представлява ги пред страната и чужбина, както и обгрижва духовният им живот. В тази връзка Мюсюлманско изповедание е създадено още през далечната 1911г. за да бъде в полза на общността. Мюсюлманско изповедание, след настъпване на промените от 1990г. и преминаването ни към демократичен режим на управление е в постоянно обновление за да оправдае доверието на мюсюлманите и да предлага качествен начин на духовен живот в синхрон със съвремието, но без да се отрича от свещения коран, суннета на Пейгамбера и богатото си минало. В тази насока последната редовна мюсюлманка конференция е осъществена на 24 Януари 2016г. и с легитимния избор на над 1000 делегати от цялата страна е избран Главен мюфтия, председател на ВМС и членове на ВМС за мандат от 5 години. Мюсюлманско изповедание е в пълна кондиция и работи с държавните институции на страната ръка за ръка за всеобщото благо на българския народ от която е съществена и неделима част Мюсюлманската общност в милата ни Родина. През последните месеци в Районно мюфтийство Кърджали срещу Районния мюфтия г-н Бейхан Мехмед от група недоброжелатели се осъществява нечестни и не прилягащи на един мюсюлманин държание и клевети, за което апелираме да се спре, защото не е в полза нито на институцията която представлява над един милион мюсюлмани в страната, нито на тази група хора. Уважаеми медии, чрез Вас Главно мюфтийство на Мюсюлманско изповедание съобщава на всички раби на Аллах в Област Кърджали, че избраното Мюсюлманско настоятелство в гр. Кърджали на 6 Януари 2019г. от Висшия мюсюлмански съвет е легитимно и не е на дневен ред каквото и да е обсъждане. Всякакви начинания и опити за дезинформация на чистото и не опетнено мюсюлманско население в областта или постъпления за осъществяване на нелегитимни и нагласени събрания са обречени и нямат никаква стойност пред Мюсюлманско изповедание нито пред българските съдилища. Времето на деребействането е отживелица и няма да се толерира в никакъв аспект по времето на това ръководство. За информация на всички заинтересовани страни и лица, информираме Ви че във връзка с устава на Мюсюлманско изповедание раздел шести „МЮСЮЛМАНСКИ НАСТОЯТЕЛСТВА“ чл. 71 ал. 4 Главния мюфтия назначава определените с решение на Висшия мюсюлмански съвет ръководства на мюсюлмански настоятелства в редица населени места в които влизат гр. Кърджали, гр. Джебел, гр. Момчилград и гр. Ардино за Област Кърджали, не може да се избира по чл. 71 ал. 3 т.е. от всеобщо събрание на мюсюлманите.

 От Главно Мюфтийство в Р България

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Хороскоп за 15.12.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще отстоявате интересите си, без да се страхувате от това, какво мисли този или онзи за вас. Аргументите ви са основателни, но зачитайте достойнството на опонентите си. По този начин ще затвърдите мнението за себе си, като за праволинейни и коректни хора. Не пренебрегвайте почивката си.
15 дек 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Прекарайте този ден почивайки активно т.е. движете се, като по този начин изчиствате съзнанието си от мисли и тревоги. Движението ще се отрази благоприятно и на физическата ви форма, която напоследък е доста пренебрегвана от ваша страна.
15 дек 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Не разгласявайте претенциите си към ваши длъжници или пък запазете в тайна начинанията, които възнамерявате да предприемете в близките дни. Има голяма вероятност някой от хората около вас макар и несъзнателно да ви попречи и доста да ви забави. Ще ви е трудно да се справите сами с голямото натоварване, което ви очаква днес, за това потърсете подкрепата на близките си.
15 дек 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Чуден ден за вас и семейството ви. Спокойствието у дома е ненакърнимо и дори саркастичните ви забележки не могат да го развалят. Приемете професионалните предизвикателства с високо вдигната глава и разбийте конкуренцията, вие сте по-добрите.
15 дек 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Умеете правилно и акуратно да координирате дейността на много хора. Но не изпадайте в крайности, защото всичко може да свърши зле. Някои от вас ще започнат интимна връзка, която може да прерасне в нещо по-сериозно. Вие ще прецените как да действате съобразно личните си усещания.
15 дек 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Много от вас вече обмислят коледната си ваканция. Добрите ви финансови резултати напоследък, ще ви позволят да правите плановете си по-свободно. Консултирайте се все пак с близките си и не ги поставяйте пред свършен факт.
15 дек 2019

Хороскоп за Везни

Везни
Забавете темпото, похвално е, че имате желание за работа, но не прекалявайте. Прекалено много отговорности изтощават и без да се усетите, ще се почувствате отегчени от всичко. Работете за физическата си форма, тя ще допълни самочувствието ви. Познания, получени от интернет или други информационни източници ще ви подтикнат към нов бизнес.
15 дек 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще се нуждаете от услугите на някого, когото сте пренебрегнали в миналото. Поправете отношението си и ще останете всички доволни. Правете добро и ще срещате признателност и радост в очите на хората. Ще се почувствате привлечени от нова личност и в душата ви ще заискри пламъчето на любовта.
15 дек 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Днес сте настроени дружелюбно към всички, затова и денят ви ще мине приятно в разговори и ленива почивка. Отдавна имате нужда от разтоварване, така че се насладете напълно на свободния ден. Предотвратявайте всякакви конфликти. Не допускайте дреболии да развалят почивката ви. Посветете й се напълно.
15 дек 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Днес ви очакват приятни емоции, тъй като сте заобиколени от хора, които обичате и се чувствате наистина добре. С каквото и да се заемете, вършите го докато не останете удовлетворени от резултата. Привлечени сте от личност, която също не е безразлична към вас. В най-скоро време ще ви се отдаде възможност да действате по-активно.
15 дек 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Непременно отделете време за отмора, защото денят е подходящ за вътрешен живот, пречистване и осмисляне. Заредете се с положителни емоции и сила за утре. Бъдете сами, но не самотни, и не изпадайте в меланхолия. Не бъдете раздразнителни и се въздържайте от критика към хората около вас. Ако се заемете с духовни практики, у вас може да се оформят оригинални идеи, които ще намерят място в ежедневието ви.
15 дек 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Повечето от вас днес ще трябва да се заемат с домашните задължения. Честите ви отсъствия са натрупали куп неотложни задачи. Отделете време за лични занимания или спорт. Помогнете на близките си. Можете много да облекчите положение им. Не допускайте дреболии да помрачат настроението ви днес.
15 дек 2019
Последни новини