13 °C

Разкол сред мюсюлманите в Кърджали, свикват Общо събрание за избор на алтернативно джамийско настоятелство

Разкол настъпи сред мюсюлманите в Кърджали,  след като вчера бе обявено свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност за избор на алтернативно джамийско настоятелство на централния храм в града.Инициатори са авторите на Протестна декларация и Подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главното мюфтийство. Както Кърджали бг вести писа мнозинството богомолци застават зад искането за избор на ново джамийско настоятелство на Общо събрание на мюсюлманската общност.Това се наложи след оставката на досегашния председател на джамийското настоятелство Аптула Шефки и отстраняването на секретар-касиера Фахреттин Изет. Недоволните богомолци се позовават на чл.68 от Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

 На противното мнение е районният мюфтия Бейхан Мехмед и Районният мюсюлмански съвет. Бейхан Мехмед се позовава на чл.71,ал.4 от Устава на Мюсюлманското вероизповедание в страната. В съответствие с него единадесетчленият РМС назначи след свое заседание ново джамийско настоятелство с председател  директорът ,отговарящ в Районното мюфтийство за вакъфските имоти Илхан Мехмед  .За Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед обясни, че РМС има правото да назначава председатели и секретар касиери,както и цели настоятелства. В страната назначаеми са 70 джамийски настоятелства. Едно от тях е в Кърджали.

   Недоволните от назначението мюсюлмани са разлепили в района на централната джамия обяви за свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност. То е насрочено за 16 февруари след обедната молитва в храма/около 13,30 часа/.Инициаторите застават зад кандидатурата на Фикри Сали,бивш главен мюфтия и съветник на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. Те настояват за оставката на районния мюфтия Бейхан Мехмед. Категорични са, че на проведеното заседание на Висшия мюсюлмански съвет на 4 февруари въпросът не е бил обсъждан и смятат, че висшия орган на мюсюлманското вероизповедание не желае да се ангажира с проблема.

  И двете страни в спора изключват да имат политически мотиви. Те настояват за спазване на Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 22.11.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Започнатото през седмицата ще бъде приключено и ще можете спокойно да планирате предстоящите свободни дни. Занимания, възстановяващи здравето, грижи за външността и предпочитани релаксиращи процедури ще направят деня ви по-приятен. Обновете гардероба си с желана дреха, подарете си пътуване или друго развлечение, носещо ви настроение.
22 ное 2019

Хороскоп за Телец

Телец
Работата ви днес ще бъде свързана с множество срещи и контакти, но вие се чувствате чудесно сред хора и се справяте отлично със задачите си. Имате възможност да се запознаете с нещо ново, което със сигурност ще ви заинтригува. Възможно е дори да отделите част от времето си за придобиването на допълнителна квалификация.
22 ное 2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Съобразете се с желанията на близките си и организирайте заедно изпълнението им. Това ще ви позволи да изпълните поетите ангажименти и не пренебрегвате семейството си. С интелигентното си присъствие печелите доверието на партньорите си, а с налаганите от вас идеи ще направите работата ви по-ефективна.
22 ное 2019

Хороскоп за Рак

Рак
Проявете гъвкавост, като насърчите и направлявате желанието на някого да ви подкрепя. Взаимните ви действия ще доведат до желана реализация, независимо от трудностите, с които ще се преборите заедно. Постигнатото ще ви обнадежди и ще планирате бъдещ проект, финансирането на който ще бъде осигурено.
22 ное 2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Настроението може и да не е от най-лъчезарните днес, но затова пък сте толкова съсредоточени в работата си, че едва ли някой е в състояние да ви откъсне за дълго от нея. Това може би е породено от стремежа ви да докажете на самите себе си, че можете да се справяте със задълженията си.
22 ное 2019

Хороскоп за Дева

Дева
Настроението ви може да бъде помрачено за кратко от административни неуредици. Въоръжете се с търпение и опитайте да не избухвате (това само би влошило положението). Неприятностите ще отминат и ще получите това, което искате. Финансовото ви състояние укрепва и ви дава възможност да си позволите някои позабравени напоследък удоволствия.
22 ное 2019

Хороскоп за Везни

Везни
На път сте да приключите трудна задача, за изпълнението на която ще получите добри пари. За да вървят добре делата ви и да не изоставате с работата се погрижете за организацията й. Щадете нервите си и не влизайте в излишен спор с началници и колеги. Ще се чувствате добре в присъствието на любим човек, и ако сте необвързани любовта ви ще премине в брак.
22 ное 2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
На работното място се справяте добре със служебните си задачи и това се забелязва от когото трябва. Проявеното ви старание и търпение ще ускори повишението ви. Успехът ще е заслужен, но не се самозабравяйте. Възможно е да направите не добро впечатление на човек, от когото ще зависи бъдещ проект.
22 ное 2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
С отворено сърце ще прегърнете една възможност, надявайки се чрез нея да си осигурите перспективни контакти и запознанства. Не загърбвайте задълженията си, колкото и отегчени да се чувствате. Разчитайте на себе си в надпреварата за позиция, която ви привлича. Имате качествата и сте подходящи за нея.
22 ное 2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Ако прецените, че трябва да рискувате, го направете, но обмислено. Бъдете сигурни в себе си и не се колебайте, а действайте. Пропорционално на усилията ви ще бъдат и резултатите. У дома запазете добрия тон, независимо от проблемите си. Към партньора бъдете нежни и не се отказвайте от ласките му. Той е вашата опора, а често и съдружник.
22 ное 2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Изненадите днес ще дойдат по линия на професионалните задължения. Идеите ви ще се възприемат по различен начин и е възможно да се почувствате недооценени. Ролята ви на балансьори е отговорна и ще трябва да се опрете на умението си да убеждавате, за да постигнете очакваното от вас.
22 ное 2019

Хороскоп за Риби

Риби
Денят се свързва с добри новини и развития, имащи отношение както към професионалното ви бъдеще, така и в личен план. Ще получите предложение, свързано с нова работа, пътуване или друга носеща положителни емоции вест. Материалното ви състояние видимо ще се подобри след днешното начало и дано това ви направи по-спокойни.
22 ное 2019

Случаен виц

Последни новини