7 °C

Разкол сред мюсюлманите в Кърджали, свикват Общо събрание за избор на алтернативно джамийско настоятелство

Разкол настъпи сред мюсюлманите в Кърджали,  след като вчера бе обявено свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност за избор на алтернативно джамийско настоятелство на централния храм в града.Инициатори са авторите на Протестна декларация и Подписка до Висшия мюсюлмански съвет и Главното мюфтийство. Както Кърджали бг вести писа мнозинството богомолци застават зад искането за избор на ново джамийско настоятелство на Общо събрание на мюсюлманската общност.Това се наложи след оставката на досегашния председател на джамийското настоятелство Аптула Шефки и отстраняването на секретар-касиера Фахреттин Изет. Недоволните богомолци се позовават на чл.68 от Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

 На противното мнение е районният мюфтия Бейхан Мехмед и Районният мюсюлмански съвет. Бейхан Мехмед се позовава на чл.71,ал.4 от Устава на Мюсюлманското вероизповедание в страната. В съответствие с него единадесетчленият РМС назначи след свое заседание ново джамийско настоятелство с председател  директорът ,отговарящ в Районното мюфтийство за вакъфските имоти Илхан Мехмед  .За Кърджали бг вести районният мюфтия Бейхан Мехмед обясни, че РМС има правото да назначава председатели и секретар касиери,както и цели настоятелства. В страната назначаеми са 70 джамийски настоятелства. Едно от тях е в Кърджали.

   Недоволните от назначението мюсюлмани са разлепили в района на централната джамия обяви за свикването на Общо събрание на мюсюлманската общност. То е насрочено за 16 февруари след обедната молитва в храма/около 13,30 часа/.Инициаторите застават зад кандидатурата на Фикри Сали,бивш главен мюфтия и съветник на главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ. Те настояват за оставката на районния мюфтия Бейхан Мехмед. Категорични са, че на проведеното заседание на Висшия мюсюлмански съвет на 4 февруари въпросът не е бил обсъждан и смятат, че висшия орган на мюсюлманското вероизповедание не желае да се ангажира с проблема.

  И двете страни в спора изключват да имат политически мотиви. Те настояват за спазване на Устава на мюсюлманското вероизповедание в страната.

Георги Кулов

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 28.01.2020

Хороскоп за Овен

Овен
Успехи на деловия фронт очакват мнозина от вас днес. Прогнозите ви се потвърждават и това е съпроводено със съответните парични постъпления. Проявете повече въображение при интимните си забежки и ще се получи.
28 яну 2020

Хороскоп за Телец

Телец
Партньорското доверие, което сте изградили ви дава повече свобода в действията, което не означава, че трябва да пренебрегвате мнението на колегите си. Ако се чувствате повече изнервени потърсете подходящо място, където да релаксирате, далече от шума и празнословието около вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Имате големи изисквания най-напред към себе си и след това към другите и това(последното) може да ви въведе в пререкания с доста хора. Прецизността е чудесно качество и си струва да го отстоявате, дори това да не се харесва на мнозина.
28 яну 2020

Хороскоп за Рак

Рак
Чувствате в себе си желание за промяна и това от известно време доста ви вълнува. Неудовлетворението не е добър съветник и в никакъв случай не трябва да се поддавате на влиянието му. Затова заемете се с нещо, което може да ви е необходимо - например учете език.
28 яну 2020

Хороскоп за Лъв

Лъв
Днес истински ще жадувате за малко свобода от ежедневните грижи. Направете нещо, което ви действа разтоварващо, без то да нарушава работния ви ритъм. Ще се почувствате ободрени от приятна вест. Ваши близки може би имат интересно предложение за вас. Нов проект може да ангажира вниманието ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Дева

Дева
С увереността и приветливото си излъчване внушавате добри усещания в околните. Имате енергия и сила, която ще ви стигне да се справите с всяка непредвидена ситуация. Работата от миналата седмица ще ви донесе успехи в делови план. Ще започнете действия, свързани с предстоящи промени в бита ви.
28 яну 2020

Хороскоп за Везни

Везни
Ще изпитвате необходимост от промяна, която ще насочите към нова дейност. Събитията ще благоприятстват амбициите ви, затова не се притеснявайте, а действайте. Постигнатото ще надхвърли очакванията ви. Бъдете постоянни и така напред.
28 яну 2020

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Ще засилите вниманието си към въпрос или задача, от която може да извлечете ползи за себе си. Имате нюх за всичко, което би ви донесло изгода и бързи печалби. Спазвайте законите и реда, очевидно сте податливи на провокации днес. Някои от вас ще започнат нова работа, други ще пътуват служебно.
28 яну 2020

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Няма да останете безучастни към събитие, което привлича със значимостта си повече хора. Ще се включите в него и заради желанието си за изява, изпитвате необходимост да съветвате, показвате и насърчавате. В живота на някои от вас ще се появи нов човек, чиято роля ще бъде неоценима.
28 яну 2020

Хороскоп за Козирог

Козирог
Влечението ви към някого или нещо ще ви постави в зависимост и ще ви изправи пред избор. Това необичайно състояние за вас ще създаде затруднения в общуването и в тази връзка са възможни конфликти. Старанието ви ще бъде най-вече да не разочаровате себе си, но мислете и за онези, които милеят за вас.
28 яну 2020

Хороскоп за Водолей

Водолей
Натоварен, но и ползотворен ден.Особено за онези, които са ангажирани в деловата сфера. Заложете на добре обмислено и мащабно настъпление. Вслушайте се в съветите на експертите и не пропускайте нито една подробност, която може да ви е полезна.Не се поддавайте на съмнения за интимния партньор.
28 яну 2020

Хороскоп за Риби

Риби
Давайки предимство на важните неща за деня, ще пристъпите към изпълнението им, без да пренебрегвате текущите. Светски изяви ще поддържат тонуса на други, заразявайки ги със суетата на известните. Договореностите ви ще са успешни, пропорционални на вложената в тях енергия.
28 яну 2020
Последни новини