Турция осъди решението на Франция 24 април да е ден в памет на арменския геноцид

Турция осъди решението на Франция да обяви 24 април за национален ден в памет на арменския геноцид, предаде турската частна телевизия НТВ.
"Силно осъждаме изявлението на френския президент Еманюел Макрон, обявяващо 24 април за ден в памет на т.нар. арменски геноцид", обяви Ибрахим Калън, говорителят на президента Реджеп Тайип Ердоган.

По думите на Калън твърденията за извършен геноцид срещу арменците "нямат никакви правни основания, противоречат на историческата истина и представляват политическа лъжа". За Турция това няма никаква стойност, добави говорителят на президента.

Според Армения по времето на Османската империя в периода 1915 - 1917 г. са били избити близо 1.5 милиона арменци. Турция твърди, че жертвите са между 250 хил. и 500 хил., и категорично отхвърля тезата за геноцид.

Вчера, спазвайки свое предизборно обещание, Макрон заяви на годишната вечеря на Координационния съвет на арменските организации във Франция, че Франция е била една от първите страни, които са осъдили избиването на арменци в Османската империя. Франция официално призна арменския геноцид през 2001 г.

Макрон каза, че е уведомил предварително Ердоган за това решение, и добави, че иска да запази отворен диалога с Турция. "Имаме разногласия по борбата срещу "Ислямска държава", по човешките права и гражданските свободи в Турция и по геноцида. Имаме и допирни точки по въпроси като нуждата от политически преход в Сирия. Диалогът с Турция е изключително важен", заяви френският президент, цитиран от "Ройтерс".

www.dnevnik.bg

Източник: Kardjali.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини