22 °C

Мозъците на жените са с 3 години по-млади от тези на мъжете

Ново проучване показа, че поне с три години мозъците на жените са биологично по-млади от тези на мъжете на същата възраст.

В изследването, публикувано вчера, 4 февруари, в списание Proceedings of National Academy of Sciences, учените анализират изображенията от сканирането на мозъка на повече от 200 възрастни, като по-конкретно разглеждат метаболизма на мозъка, променящ се с времето. Те установяват, че на базата на тези метаболитни нива, женските мозъци се проявяват средно като около три години по-млади, отколкото мъжките мозъци от същата възраст, съобщава Live Science.

Резултатите все още трябва да бъдат потвърдени в последващи проучвания. Но ако това е вярно, изследователите предполагат, че наличието на метаболично „по-млад“ мозък може да осигури на жените „известна степен на устойчивост към промените, свързани със стареенето“ в мозъка. Това на свой ред може да помогне да се обясни защо жените са склонни да изпитват по-малък когнитивен спад с напредването на възрастта.

И все пак са необходими още много изследвания.

"Всъщност не знаем какво означава това", заяви водещият автор на изследването д-р Ману Гоял (Manu Goyal), асистент по радиология във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис. Възможно е обаче това да обясни защо "жените не изпитват толкова когнитивен упадък [като мъжете] в по-късните си години, ... защото техните мозъци са де факто по-млади".

"По-млад" мозък

Когато хората са по-млади, те отделят повече глюкоза, която е основното "гориво за мозъка" за метаболитен процес, наречен "аеробна гликолиза", за която се смята, че помага за развитието и узряването на мозъка, включително за растежа на мозъчните клетки. Но с напредването на възрастта мозъкът претърпява намаляване на аеробната гликолиза, която достига много ниски нива до 60 години.

Но малко се знаеше за това как и дали се различава мозъчният метаболизъм между мъжете и жените. Така в новото проучване учените анализират изображенията от сканирането на мозъците на 121 жени и 84 мъже на възраст от 20 до 82 години.

Изследователите обучават алгоритъм за машинно обучение, за да намерят връзка между възрастта на хората и техния мозъчен метаболизъм. Те откриват, че алгоритъмът може да предвиди точно хронологичната възраст на даден човек въз основа на „метаболичната възраст“ на мозъка им.

След това те обучават алгоритъма за машинно обучение, използвайки само възрастните хора и данните за метаболизма на мозъка им. След това вкарват данните на жените в този алгоритъм и му задават да изчисли метаболитната възраст на жените. Учените откриват, че по данни на мъжете алгоритъмът дава мозъчно-метаболитни възрасти за жените, които са с 3.8 години по-млади от хронологичната възраст на жените.

След това изследователите обръщат анализа си - обучават алгоритъма по данните на жените и му задават да изчисли възрастта на мозъка за мъжете. В този случай алгоритъмът съобщава, че мозъците на мъжете са с около 2.4 години по - възрастни от реалната им хронологична възраст.

Полови разлики

Интересното е, че разликата между възрастта на мозъка на мъжете и жените е забележима дори при младите хора на 20 години. "Всъщност мъжките мозъци не стареят по-бързо - те стартират зрелостта си около три години по-възрастни от жените и това продължава през целия живот", коментира Гоял.

Изследователите отбелязват, че относителната "метаболична младост" на женските мозъци се съгласува също с малко по - продължитеня живот на жените в сравнение с мъжете.

Въпреки това, Гоял отбеляза, че разликата между мъжката и женската мозъчна възраст е сравнително малка в сравнение с други добре познати полови различия като височината.

Сега са нужни повече изследвания, за да се разбере по-добре тази разлика във възрастта на мозъка и дали тя влияе на риска от свързаните с възрастта заболявания на мозъка, като болестта на Алцхаймер.

Гоял казва, че екипът в момента работи върху друго проучване, за да провери дали изводите им от това изследване се отразяват върху това, че жените не изпитват толкова когнитивен упадък, колкото мъжете.


Източник: nauka.offnews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Хороскоп за 19.09.2019

Хороскоп за Овен

Овен
Ще срещнете неразбиране и това ще създаде пречки. Приемете всяка подкрепа, не се лишавайте от предлагащи ви се улеснения. Отношенията ви с привлекателна за вас личност ще се развият според желанията ви. Нужно е още малко време преди да откриете взаимно чувствата си. Не предизвиквайте събитията с настойчивото си поведение.
19.09.2019

Хороскоп за Телец

Телец
Не ви очакват препятствия при деловите ви ангажименти, а пък и партньорите ви са позитивно настроени. В личен план можете да направите нещо ново, с което да зарадвате любимия си човек. Повярвайте на грижите му и повече не подлагайте на съмнение усилията му да ви прави щастливи.
19.09.2019

Хороскоп за Близнаци

Близнаци
Пътувания, срещи или творчески търсения са сред нещата, с които предстои да се занимавате днес. Предложение за работа по нов проект или друга добра възможност ще насочи интереса ви в избраната от вас сфера. Но също така са възможни разминавания с хора, които не мислят като вас. Бъдете търпеливи.
19.09.2019

Хороскоп за Рак

Рак
Периодът на затишие скоро ще свърши. За това не пропускайте да наваксате всичко онова, за което не ви достигаше време до сега. Радвайте се на деня, защото ще ви направи щастливи с присъствието на любим човек или нова придобивка. Ще имате настроение за забавления и романтични закачки.
19.09.2019

Хороскоп за Лъв

Лъв
Придържайте се към програмата си днес и избягвайте рисковани инициативи. Денят не е подходящ за дръзки постъпки и мащабни начинания. Вероятността да не успеете, ако решите да ги предприемете е значителна. Личния ви живот и по-точно отношенията с любимия човек или пък желана от вас личност са източник на приятни емоции и ви носят пълно удовлетворение.
19.09.2019

Хороскоп за Дева

Дева
Поставяте си много задачи и времето може и да не ви стигне, но ентусиазмът ви е налице. На първо време се погрижете за здравето си - вашето и на близките ви. Финансови затруднения ще охладят желанието ви за харчене, както и могат да се явят препятствия по отношение на предстоящо пътуване.
19.09.2019

Хороскоп за Везни

Везни
Нерешени проблеми от миналото ще ви напомнят за себе си. Повече няма да отлагате и ще им се посветите, този път успешно. По-малко занимавайте околните със себе си, освен, ако няма да ги зарадвате с нещо приятно. Финансовите ви дела търпят развитие, за някои в положителна посока. Прагматичният ви подход дава резултати.
19.09.2019

Хороскоп за Скорпион

Скорпион
Бъдете по-ограничени и ще избегнете по-сериозни недоразумения в дома и семейството. Не се обвързвайте с нищо свързано с много хора. Помислете над стореното до тук и направете план за идните дни. Не съжалявайте за миналото. Времето днес е подходящо за усъвършенстване. Не се поддавайте на фалшиви емоции и лесно печелене на пари. Знаете истината за безплатните обеди. Помислете си кое си струва да запазите и за в бъдеще.
19.09.2019

Хороскоп за Стрелец

Стрелец
Ще бъдете мотивирани и ще действате с желание и хъс. Преградите ще са лесно преодолими. Подкрепа от силните на деня. Що се касае до любовта, там успехът също няма да ви подмине. Налице са всички предпоставки да спечелите сърцето на любимия човек, всичко зависи от вас.
19.09.2019

Хороскоп за Козирог

Козирог
Нищо не ви липсва да получите това, което искате. Достатъчно е да го пожелаете, другото само ще си дойде на мястото. Използвайте силата на разума си и търсете проявление на чистите си мисли, без да се обвързвате със съмнителни хора и условия. Дръзновението ви е вашия печеливш ход днес.
19.09.2019

Хороскоп за Водолей

Водолей
Стремите се да бъде добри в работата си, поради което полагате доста усилия и търпение. Това е похвално и не се учудвайте, ако ви предложат промяна на служебното ви положение.Покажете на хората, които обичате истинските си чувства.
19.09.2019

Хороскоп за Риби

Риби
Въпреки затрудненията, които срещате за момента ситуацията е доста благоприятна. Желанието ви да успеете изглежда несломимо и бавно и сигурно получавате това, към което се стремите. Ангажимент, свързан с ваш близък може би ще отнеме част от времето ви, но това няма да повлияе съществено на плановете ви. Бъдете по-умерени в думите си спрямо любимия човек.
19.09.2019
Последни новини