Лаура Кьовеши е най-вероятният главен прокурор на ЕС

Бившият ръководител на румънската Национална дирекция за борба с корупцията (DNA) Лаура Кьовеши е класирана на първо място в конкурса за главен прокурор на Европейската прокуратура след интервю пред жури от специалисти по право от Европейския съюз.

Тримата са одобрените кандидати за поста. Освен Лаура Кьовеши, претенденти за него са Жан-Франсоа Бонер от Франция и Андрес Ритер от Германия.

Списъкът одобрените кандидадти е изпратен до председателя на Европейския парламент Антонио Таяни и до румънския министър на правосъдието Тудорел Тоадер в качеството му на председател на Съвета по правосъдие и вътрешни работи в рамките на румънското председателство на ЕС. 

Следва Европейския парламент и Европейския съвет да изберат с консенсус победителя в конкурса. Гласуването ще бъде в края на февруари в ЕП и в началото на март в ЕС.

Европейската прокуратура трябва да заработи от 2020 г. Тя ще разследва и изправя пред съда извършители на престъпления, които засягат финансовите интереси на ЕС, трансграничните случаи на корупция, пране на пари и данъчни измами, при които щетите са на стойност над 10 милиона евро.

Източник: offnews.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Още новини

Последни новини