12 °C

Оставки в мюсюлманското настоятелство в Кърджали, искат оттеглянето на районния мюфтия Бейхан Мехмед

  Оставки и избор на ново ръководство на Мюсюлманското настоятелство в Кърджали предизвикаха силно брожение сред последователите на исляма в града. Стигна се до събиране на подписка и  изпращане на протестна декларация до Висшия мюсюлмански съвет и главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ, която бе гледана на заседание вчера в столицата.

  Всичко започва с оставката на досегашния председател на настоятелството Аптула Шефки. Оттегляйки се, той настоява поста си в настоятелството да напусне и Фахреттин Изет, изпълнявал длъжността секретар-касиер в продължение на 22 г.

  На 5 и 6 януари в Шумен се провежда заседание на Висшия мюсюлмански съвет. Според недоволните мюсюлмани на него без да се съобразява с устава  и без съгласието на мюсюлманската общност, районният мюфтия Бейхан Мехмед предлага поименен списък на нов състав на Мюсюлманското настоятелство в Кърджали. В писмото си до ВМС недоволните мюсюлмани са категорични, че районният мюфтия не се е съобразил с мнението на мюсюлманската общност при  назначаването на председател и секретар-касиер. Те обвиняват районния мюфтия във всяване на раздори и настояват за снемане от поста му. Започва събирането на подписка, под която полагат подписите си 106 мюсюлмани, посещаващи редовно централната джамия. Те настояват да има Общо събрание на което да бъде избран нов председател на настоятелството. Предлагат за поста бившия главен мюфтия и съветник на Мустафа Алиш Хаджъ –  Фикри Сали.

  Недоволните мюсюлмани са единодушни, че няма да приемат назначения от Районния мюсюлмански съвет за председател Илхан Мехмед – директор, отговарящ за вакъфските имоти в Районното мюфтийство.

  Пред Кърджали бг вести представители на недоволните мюсюлмани заявиха, че е неправомерно Мюсюлманското настоятелство да се ръководи от щатен служител на мюфтийството. Освен това в състава на настоятелството имало включени и имами, което също било неправомерно.

  Кризата започна в момента, когато поискахме информация за похарчените пари за ремонта на джамията, категорични са хората.

  Районният мюфтия Бейхан Мехмед подчерта, че действията му са абсолютно законни и съобразени с Устава на мюсюлманското вероизповедание в Р България.

  „Спазих чл. 71, ал. 4, който дава право на Районния мюсюлмански съвет да назначи ново ръководство на Мюсюлманското настоятелство. За новия състав гласуваха единодушно всички 11 членове на РМС, след допитване до над тридесет авторитета, посещаващи редовно джамията“, посочи Бейхан Мехмед. Той отбеляза, че според нормативната уредба на Главно мюфтийство в страната има два вида Мюсюлмански настоятелства: назначаеми и избираеми. Едно от 70-те, които са назначаеми е и Кърджалийското.

  Бейхан Мехмед упрекна досегашния секретар-касиер Фахреттин Изет в насаждане на напрежение. Изет, според районния мюфтия, не изпълнявал разпорежданията на подалия оставка Аптула Шефки. Напрежението принудило Шефки да се оттегли от поста.

  Категоричен съм, че създалата се ситуация няма нищо общо с осъществения ремонт в джамията. Специално в Кърджали бе зам.-главния мюфтия Мурад Пингов, който отговори на всички въпроси по отношение на ремонта, каза още Бейхан Мехмед.

  Георги Кулов

    

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 14.12.2019

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Денят ви ще е наситен на интересни занимания, зареждащи ви с положителни емоции. Природата също ще ви въздейства отпускащо и позитивно, не я пренебрегвайте. Здравословните проблеми е добре да се решават, търсейки съвет от специалист, а не по свое хрумване. Денят е благоприятен и за реализация на повече от идеите ви.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Добронамерени сте към всички около вас и днес ще усетите ответните реакции на околните, които няма да останат безучастни към проблемите ви. На ваше разположение ще бъдат дори хора, които не познавате толкова добре и е възможно това леко да ви озадачи. Хората просто ви харесват и им се иска да ви помогнат. Очаквайте благоприятно разрешение на интимен въпрос.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Предвидливостта ви е впечатляваща и ви спестява много разочарования. Благодарение на нея и разума си ще се окажете подготвени за нещата, които ви предстоят. Ако все пак нещо ви притеснява, потърсете подходящия човек, с когото да споделите болката си. Ще ви олекне на душата и по-бързо ще намерите решението му.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Възможно е днешният ден да не е от най-приятните ви напоследък. С повече усилия ще изпълнявате рутинните си задачи. Ще ви занимават мисли свързани с бъдещото и личния ви живот. Успявате да намерите разрешение на отдавна занимаващ ви проблем. Усилията ще бъдат възнаградени, а вечерта прекарана с любимия човек е най-добрият завършек на деня.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  За да решите въпросите, които ви притесняват си осигурете малко спокойствие. Нуждаете се от него и заради самите вас. Развлечения с приятели – излет в планина, ремонтна дейност или риболов са сред възможните алтернативи за деня. Нещата ви се нареждат, а неприятностите бягат от вас.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Денят ще ви срещне с някого, интереса ви към когото е силен. Може да се сближите и опознаете повече, но преценете дали това е желанието ви. Не пренебрегвайте текущите си задачи, съдбата ви е подготвила приятна изненада. Усилията, които полагате дават резултат и скоро ще се радвате на придобивките си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Везни

  Везни
  В добро състояние на духа сте и ще останете незасегнати за вълнения и емоционални натоварвания. Ако можете излезте сред природата, или поне между приятни за вас хора. Разчитайте повече на себе си. Знаете как се прави това, живота ви е предлагал не един и два такива моменти.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Разширете кръгозора си и не гледайте едностранчиво на събитията покрай вас. С емоционалните си и прибързани действия само бихте усложнили нещата. Приведете се в нужната форма и си наложете добро поведение, очакват ви добри попадения. Те ще ви дадат сили и ще ви насочват към по-практични действия.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  За работа винаги има време, но днес дайте свобода на фантазиите си. И вие, и околните ще останете доволни, а и ще помогнете на онези, които търсят промяна. Всички нови начинания ще се толерират от съдбата. Не се ограничавайте, а проявете аналитичните си способности.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Спокоен, изпълнен с ведро настроение ден. Може би сега е момента да обърнете повече внимание на семейството и дома си, и да си починете от външни контакти. Поговорете с любимия човек, помогнете му да се справи с проблемите. Не очаквайте да получите парите си, ако днес ги дадете на заем.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Чувствате се чудесно днес и ще ви се иска да се занимавате с нещо полезно и разтоварващо едновременно. Околните ще приемат добре ваша идея, която ви вълнува от доста време и ще подкрепят начинанията ви. Любими занимания ще ви откъснат от мисли, свързани с работата ви или с неща, които не ви се иска да вършите в момента. Обърнете внимание на човека до себе си.
  14 дек 2019

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Денят ви ще е изпълнен с емоции и събития. Обичате предизвикателствата и ще започнете нещо, което не сте правили досега. Възможно е да имате късмет при хазартни игри, но бъдете умерени и не прекалявайте. Ще се забавлявате. Обичате да давате, да помагате с желание и от сърце, и това не остава скрито от съдбата. Очаквайте бързи придобивки.
  14 дек 2019
  Последни новини