9 °C

Оставки в мюсюлманското настоятелство в Кърджали, искат оттеглянето на районния мюфтия Бейхан Мехмед

  Оставки и избор на ново ръководство на Мюсюлманското настоятелство в Кърджали предизвикаха силно брожение сред последователите на исляма в града. Стигна се до събиране на подписка и  изпращане на протестна декларация до Висшия мюсюлмански съвет и главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ, която бе гледана на заседание вчера в столицата.

  Всичко започва с оставката на досегашния председател на настоятелството Аптула Шефки. Оттегляйки се, той настоява поста си в настоятелството да напусне и Фахреттин Изет, изпълнявал длъжността секретар-касиер в продължение на 22 г.

  На 5 и 6 януари в Шумен се провежда заседание на Висшия мюсюлмански съвет. Според недоволните мюсюлмани на него без да се съобразява с устава  и без съгласието на мюсюлманската общност, районният мюфтия Бейхан Мехмед предлага поименен списък на нов състав на Мюсюлманското настоятелство в Кърджали. В писмото си до ВМС недоволните мюсюлмани са категорични, че районният мюфтия не се е съобразил с мнението на мюсюлманската общност при  назначаването на председател и секретар-касиер. Те обвиняват районния мюфтия във всяване на раздори и настояват за снемане от поста му. Започва събирането на подписка, под която полагат подписите си 106 мюсюлмани, посещаващи редовно централната джамия. Те настояват да има Общо събрание на което да бъде избран нов председател на настоятелството. Предлагат за поста бившия главен мюфтия и съветник на Мустафа Алиш Хаджъ –  Фикри Сали.

  Недоволните мюсюлмани са единодушни, че няма да приемат назначения от Районния мюсюлмански съвет за председател Илхан Мехмед – директор, отговарящ за вакъфските имоти в Районното мюфтийство.

  Пред Кърджали бг вести представители на недоволните мюсюлмани заявиха, че е неправомерно Мюсюлманското настоятелство да се ръководи от щатен служител на мюфтийството. Освен това в състава на настоятелството имало включени и имами, което също било неправомерно.

  Кризата започна в момента, когато поискахме информация за похарчените пари за ремонта на джамията, категорични са хората.

  Районният мюфтия Бейхан Мехмед подчерта, че действията му са абсолютно законни и съобразени с Устава на мюсюлманското вероизповедание в Р България.

  „Спазих чл. 71, ал. 4, който дава право на Районния мюсюлмански съвет да назначи ново ръководство на Мюсюлманското настоятелство. За новия състав гласуваха единодушно всички 11 членове на РМС, след допитване до над тридесет авторитета, посещаващи редовно джамията“, посочи Бейхан Мехмед. Той отбеляза, че според нормативната уредба на Главно мюфтийство в страната има два вида Мюсюлмански настоятелства: назначаеми и избираеми. Едно от 70-те, които са назначаеми е и Кърджалийското.

  Бейхан Мехмед упрекна досегашния секретар-касиер Фахреттин Изет в насаждане на напрежение. Изет, според районния мюфтия, не изпълнявал разпорежданията на подалия оставка Аптула Шефки. Напрежението принудило Шефки да се оттегли от поста.

  Категоричен съм, че създалата се ситуация няма нищо общо с осъществения ремонт в джамията. Специално в Кърджали бе зам.-главния мюфтия Мурад Пингов, който отговори на всички въпроси по отношение на ремонта, каза още Бейхан Мехмед.

  Георги Кулов

    

  Facebook коментари

  Коментари в сайта

  Още новини

  Хороскоп за 22.02.2020

  Хороскоп за Овен

  Овен
  Мнозина от вас ще предпочетат да посветят времето си на полезни и приятни неща, с които да зарадват най-близките си. Забравете за грижите свързани с професионалните дела и се наслаждавайте пълноценно на почивката си. Можете също така да освободите голяма част от натрупаното напрежение, като се занимавате със спорт.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Телец

  Телец
  Не се поддавайте на внушения и не позволявайте нечие лошо настроение да развали вашето. Ще получите обаждания, които ще ви зарадват и ще дадат простор на мечтите ви. Очакват ви приятни часове с любимия човек. Не подценявайте желанието му да сте заедно. Ще се изненадате от едно предложение.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Близнаци

  Близнаци
  Едва ли ще се задържате за по-дълго време на едно място днес и с право приятелите ви ще се оплакват, че не могат да ви открият. Имате нужда от свеж въздух, затова едва ли стоенето вкъщи ще е предпочетеният от повечето от вас вариант. Разходка сред природата ще ви се отрази чудесно и ще ви зареди с достатъчно свежа енергия.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Рак

  Рак
  Мислете за себе си и за бъдещето си. Погрижете се за нещата, които ви дават сигурност и не пренебрегвайте мнението на близките си. С добра организация ще подобрите работата и материалното си положение, което ще се отрази на целия ви живот. Отношенията ви с партньора се нуждаят от повече яснота.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Лъв

  Лъв
  Ще получите добри възможности за придобивки, от които ще се възползвате максимално. Основателно ще насочите интересите си към сегменти, в които владеете положението, от там ще дойдат и парите. Не избързвайте в нищо и внимателно обмисляйте действията си. Погрижете се да не пропускате важните моменти в живота на близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Дева

  Дева
  Голяма част от вас посрещат гости днес, затова е твърде възможно планираната почивка да остане на заден план. Затова пък бъдете сигурни, че приятното прекарване ви е сигурно. Имате конкретна идея за нещо, което отдавна ви вълнува и съвсем скоро ще се радвате на чудесна възможност, за да я осъществите. Намерете време и за почивка днес.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Везни

  Везни
  Денят ви ще е забързан и често с напрежение, но не изпадайте в стрес. Ще работите по приключване на задача, резултатите от която имат отношение към финансите на семейството ви. Ако времето не ви стигне за всичко, което планирате, потърсете подкрепа. Сигурно е, че такава няма да ви бъде отказана.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Скорпион

  Скорпион
  Днес ще трябва да обърнете повече внимание на отношенията си със сърдечния партньор. Дайте всичко от себе си, за да предотвратите евентуалните конфликти. Ще срещнете хора, с чиято помощ може да повишите професионалната си квалификация, а също и финансовите си приходи. Не пренебрегвайте и духовното си здраве.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Стрелец

  Стрелец
  Възможно е да се ангажирате с непредвидени задачи и да поемете чужди отговорности. Това ще обогати житейския ви опит, но ще ви по изнерви. Домашните проблеми също ще ви заставят да търсите решения и в края на деня се очаква да сте уморени. Починете си и не търсете причини да слизате в конфликт с близките си.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Козирог

  Козирог
  Не са изключени затруднения, които да ви разколебаят по отношение на планирано пътуване или друга подготвяна среща. Каквито и да са причините, не се гневете на околните. Избягвайте ненужни спорове и доказване на надмощие. Нуждаете се от почивка, за това приемете приятелска покана за среща.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Водолей

  Водолей
  Днес ще трябва да положите усилия, за да постигнете разбирателството, към което се стремите. Нищо не идва от само себе си през този ден, но нека това не ви обезсърчава. Не се поддавайте на лошо настроение, а направете нещо, което ще ви накара да се почувствате добре. Дори да смятате, че това е прост каприз, не се колебайте да го изпълните.
  22 фев 2020

  Хороскоп за Риби

  Риби
  Едно събитие ще ви направи доволни и ще повиши самочувствието ви. Но не се изживявайте като първа инстанция, дайте правото и на другите да имат мнение. Така достойнството и авторитетът ви ще се запазят, освен това ще научите нещо полезно за себе си. Усещането ви за скорошна развръзка на личен проблем не е погрешно.
  22 фев 2020
  Последни новини