Оставки в мюсюлманското настоятелство в Кърджали, искат оттеглянето на районния мюфтия Бейхан Мехмед

    Оставки и избор на ново ръководство на Мюсюлманското настоятелство в Кърджали предизвикаха силно брожение сред последователите на исляма в града. Стигна се до събиране на подписка и  изпращане на протестна декларация до Висшия мюсюлмански съвет и главния мюфтия Мустафа Алиш Хаджъ, която бе гледана на заседание вчера в столицата.

    Всичко започва с оставката на досегашния председател на настоятелството Аптула Шефки. Оттегляйки се, той настоява поста си в настоятелството да напусне и Фахреттин Изет, изпълнявал длъжността секретар-касиер в продължение на 22 г.

    На 5 и 6 януари в Шумен се провежда заседание на Висшия мюсюлмански съвет. Според недоволните мюсюлмани на него без да се съобразява с устава  и без съгласието на мюсюлманската общност, районният мюфтия Бейхан Мехмед предлага поименен списък на нов състав на Мюсюлманското настоятелство в Кърджали. В писмото си до ВМС недоволните мюсюлмани са категорични, че районният мюфтия не се е съобразил с мнението на мюсюлманската общност при  назначаването на председател и секретар-касиер. Те обвиняват районния мюфтия във всяване на раздори и настояват за снемане от поста му. Започва събирането на подписка, под която полагат подписите си 106 мюсюлмани, посещаващи редовно централната джамия. Те настояват да има Общо събрание на което да бъде избран нов председател на настоятелството. Предлагат за поста бившия главен мюфтия и съветник на Мустафа Алиш Хаджъ –  Фикри Сали.

    Недоволните мюсюлмани са единодушни, че няма да приемат назначения от Районния мюсюлмански съвет за председател Илхан Мехмед – директор, отговарящ за вакъфските имоти в Районното мюфтийство.

    Пред Кърджали бг вести представители на недоволните мюсюлмани заявиха, че е неправомерно Мюсюлманското настоятелство да се ръководи от щатен служител на мюфтийството. Освен това в състава на настоятелството имало включени и имами, което също било неправомерно.

    Кризата започна в момента, когато поискахме информация за похарчените пари за ремонта на джамията, категорични са хората.

    Районният мюфтия Бейхан Мехмед подчерта, че действията му са абсолютно законни и съобразени с Устава на мюсюлманското вероизповедание в Р България.

    „Спазих чл. 71, ал. 4, който дава право на Районния мюсюлмански съвет да назначи ново ръководство на Мюсюлманското настоятелство. За новия състав гласуваха единодушно всички 11 членове на РМС, след допитване до над тридесет авторитета, посещаващи редовно джамията“, посочи Бейхан Мехмед. Той отбеляза, че според нормативната уредба на Главно мюфтийство в страната има два вида Мюсюлмански настоятелства: назначаеми и избираеми. Едно от 70-те, които са назначаеми е и Кърджалийското.

    Бейхан Мехмед упрекна досегашния секретар-касиер Фахреттин Изет в насаждане на напрежение. Изет, според районния мюфтия, не изпълнявал разпорежданията на подалия оставка Аптула Шефки. Напрежението принудило Шефки да се оттегли от поста.

    Категоричен съм, че създалата се ситуация няма нищо общо с осъществения ремонт в джамията. Специално в Кърджали бе зам.-главния мюфтия Мурад Пингов, който отговори на всички въпроси по отношение на ремонта, каза още Бейхан Мехмед.

    Георги Кулов

      

    Източник: Kardjali.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Още новини

    Последни новини